Fisk & Skaldjur

Festliga nyårssnittar med laxröra


Här kommer ett tips på förrätt till jul eller nyår, vilket ni vill! Förrätten är snabb & enkel i sin helhet. Det är två moment; Färdigkavlad smördegbotten på rulle, som jag tryckt ut med pepparkaksform (stjärnor), gräddat i ugn och sedan fyllt laxröra på gravad lax.

Den gravade laxen som jag fick varuprov på från ICA Selection är najadlax, den klassiska gravade & rökta laxen i tunna skivor. Den har jag skurit ner i mindre bitar och rört ihop med gurka, schalottenlök, tomat, dill och en blandning av lättvispad grädde + majonäs & citron, salt & peppar! Röran kan med fördel förberedas kvällen innan då den blir godare om den får stå till sig ett tag. Smördegsstjärnorna kan du också förbereda dagen innan. Förvara torrt.

Enkelt och vansinnigt gott!
Både gubben & barnen åt med god aptit och även jag som i vanliga fall inte är så förtjust i just gravad lax provsmakade väldigt många gånger på röran för att vara jag… 😉 Laxen var fast och fin i konsistensen, att den är lite rökt gör ju säkert sitt också men överlag tyckte jag att dessa skivor var aningen bättre än annan gravad lax som lätt blir lite ”slemmig” på ytan och vattnig i konsistensen. Najadlax från ICA Selection blev helt klart en favorit hos mig, helt otippat! Smaken var len, mild och med en behaglig sälta, den smakar inte gravad rakt av utan mer åt det kallrökta hållet!

I röror som denna kan jag med den lätt ”otillagade” och ”råa” smaken på vanlig gravad lax, men denna lax får gott betyg även utan röra! *tummen upp alltså*

Laxröra, räcker till 20st små snittar
Det här behöver du :
150 gram najadlax (gravad + rökt)
1½ dl grädde (lättvispas)
1 dl majonäs
Saften från 1 pressad citron
10 cm gurka, urkärnad
2 små plommontomater
2 små schalottenlök
1 litet knippe dill
Flingsalt
Nymalen svartpeppar

GÖR SÅHÄR :
Vispa 1½ dl grädde löst. Rör ihop med majonäs och pressad citron. Skölj och kärna ur gurkan och tomaterna. Skär dem i mindre bitar. Finhacka schalottenlöken och klipp dillen fint. Rör ihop alltsammans med laxen skuren i mindre bitar och smaka av med salt och peppar, eventuellt mer citron.

TIPS! 
Den här laxröran passar också alldeles utmärkt som fyllning till smörgåstårta!


E
n färdig smördeg på rulle hittar du i din mataffär! bara att rulla ut och sedan trycka ut ”snittar” med pepparkaksformer. Pensla med uppvispat ägg, strö över sesamfrön och grädda i 200 grader ca 10-15 min tills stjärnorna blivit gyllene. Ta ut och låt svalna. Dela på mitten och fyll med laxröran.


Ingredienserna till laxröran.

Najadlax från ICA Selection innehåller : 
Lax (odlad i Norge), salt, socker, dill & vitpeppar. (Handsaltad & alspånsrökt)


Här ihoprört med grädde + majonäs.


Smördegsstjärnorna!

Efter gräddning!


Och en liten munsbit med laxröra!


Perfekt som nyårstilltugg, på buffén eller som nyhet på julbordet!



Förrätts-tips kan man aldrig få många utav så kom gärna med ditt eget tips till just nyår! 😛

13 svar till “Festliga nyårssnittar med laxröra

  1. Lena skriver:

    mums måste provas

  2. Freedomtravel skriver:

    Vilka snygga! Och jag som älskar lax… i alla former. Vi kommer inte laga nån mat till nyår och inte ha gäster till jul, så det får bli nån annan gång helt enkelt…

  3. Rocktjejen skriver:

    Tack så mycket för tipset! De såg goda ut! 🙂

  4. Emmy skriver:

    Vilken fin förrätt!

  5. Victoria skriver:

    Det där såg gott ut och väldigt enkelt.
    Tack för tipset
    Kram från Victoria på http://www.victoriasprovkök.se

  6. Matilda skriver:

    ooh ser hur gott ut som helst 😀
    och så simpelt att göra, detta inlägg sparas direkt 😀

  7. Veronica skriver:

    Såg jättegott till, undrar dock om man kan göra nåt liknande på tonfisk? Borde ju bara vara att byta ut laxen, kanske tillsätta lite majs.. hmm

  8. Maggan skriver:

    Testar detta nu fast med hackade räkor. Ser ut att bli väldigt bra! Pimpade röran med lite sambal också, mums! Tack för toppeninspiration!

  9. Ulrika skriver:

    Såg jättegott ut! Jag gillar dessvärre inte scharlottenlök och undrar om det skulle funkar lika bra med rödlök eller purjolök? Vilken skulle vara bäst isf?

  10. Camilla skriver:

    Gjorde lite större stjärnor till förrätt nyårsafton och fyllde med skagen röra. Gästerna blev djupt imponerade men jag avslöjade inte hur busenkelt det var. 🙂 En riktigt smaskig förrätt som jag kommer göra fler gånger. Tack för tipset!

  11. Pammis skriver:

    Hej!
    Jag lånade en bild från detta inlägg och länkade till din blogg. Hoppas att det är okej.
    Dessa såg supersmarriga ut och ändå äter inte jag ens lax 😉

  12. Anna skriver:

    Hej
    Ser jättegott ut.
    Tror du man kan göra dem även med skagenröra istället? Är inte så glad i lax
    Mvh Anna

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.