Godis

Fransk nougat, vit & rosa


Är det nånting jag tycker om som är sött så är det denna franska nougaten. Seg, mjuk, lite sockrig och gärna med nötter i. Den som fanns i förpackning med vit och rosa i affärerna var en favorit, men jag har inte sett den på jättelänge så jag tror inte den finns längre!? Nån som vet kanske?

Jag har aldrig gjort det innan men läst och begrundat så många recept så jag blivit helt vimmelkantig men har nu till slut hittat en variant som blev otroligt god! Detta kommer bli årets julgodis här hemma, det är en sak som är säker! Och du kan ju blanda ner precis vad som helst i nougaten egentligen, inte bara nötter. Du kan även utesluta nötter helt eller vända ner russin, frukt, solroskärnor etc. Inte så krångligt som man kan tro faktiskt! Har ni inte provat, så GÖR de, åtminstone till jul! 😛

Det här behöver du : 
5 dl strösocker
1½ dl ljus sirap
1 1/4 dl vatten
1 krm salt

2 äggvitor

1½ dl blandande nötter (mandel + pistage) 
Rosa hushållsfärg

GÖR SÅHÄR :
Rosta nötterna i het, torr stekpanna. Lägg i handduk och gnid dom mot varann så lossnar överflödigt skal. Hacka grovt.

Mät upp ingredienserna till sockerlagen i en kastrull, gärna med tjock botten. Använd en termometer och koka upp till 130 grader. Undvik att röra, då kristalliseras sockret och du får en mörk färg på nougaten.

Vispa under tiden äggvitorna till hårt skum.

När sockerlagen gått upp till 130 grader, ta kastrullen från plattan en minut. Koka sedan upp den igen till 135 grader (går snabbt) och häll den därefter i en fin stråle ner i äggvitorna under kraftig vispning. Fortsätt vispa tills smeten svalnat något men inte för länge då får du en tjock, smulig deg istället. Rör sist ner nötterna.

Bred ut på oljat bakplåtspapper, klappa ytan med oljade händer och lägg plastfolié över, kavla ut till önskad tjocklek.

Vill du färga hälften av nougaten rosa breder du först ut hälften av den vita och färgar sedan resten med några droppar hushållsfärg innan du breder ut den vid sidan om. Låt stå i rumstemperatur tills den svalnat helt. Förvara i burk med lock.

Du kan blanda lite maizenamjöl med florsocker (50/50) för att pudra ytan om du ska slå in dom i presentpapper eller bjuda ur skål.


Sockerlagen som sakta hälls ner i en tunn stråle i äggvitorna!


Blanda ner nötterna sist!


Platta ut på oljat bakplåtspapper, klappa ytan med lätt oljade händer, lägg över plastfolié…


Och kavla ut till önskad tjocklek.


Låt svalna/stelna i rumstemperatur. Skär sedan upp i rutor.


Vansinnigt gott med hemmagjort godis!

44 svar till “Fransk nougat, vit & rosa

 1. Laila skriver:

  Tusen tack! Nu kan jag sova! <3

 2. prickelina skriver:

  Jo den vit och rosa nogaten finns fortfarande, den är min favvis med! Detta receptet ska jag lätt testa! 🙂

 3. Shit vad snyggt! Och Soft Nougat, hette det inte så med den där platta förpackningen med mjuk rosa/vit-randig ljuvlighet?

  Har inte heller sett den på evigheter… Hemköp har soft nougat à la Grekland i småbitar i plockgodissortimentet – en väldigt trevlig bekantskap jag gjorde mig förra helgen.

  Det är så synd att jag inte har den där godis- eller dessertådran i mig – att vilja göra dessa gottigheter själv. Jag får titta, fantisera och njuta.

 4. Louise skriver:

  oh va gott! hoppas du har haft en bra dag:-)

 5. Bell skriver:

  Jodå den finns fortfarande att få tag i, här i Karlskrona brukar jag köpa den Ica Maxi.

  Såg ut som ett toppenrecept, jag är inte mycket för att göra godis eller desserter men det här måste jag testa till jul

 6. Anki skriver:

  Oh la la!!! Jag ÄÄÄÄLLSSKKAAR fransk nougat! Detta ska absolut prövas. TACK, för receptet:-)

 7. Åååå det där måste jag testa, älskar fransk nougat!

 8. Matskafferiet skriver:

  Åh, ser riktigt gott ut. Måste testas nu till julen!

 9. Vet du… Jag tror inte att jag har provat fransk nougat… O.o Eller har jag det? Kanske i någon choklad eller så, men jag har aldrig köpt det som det är, och jag har ingen aning om varför! Det ser ju gott ut på dina bilder i alla fall – speciellt att du använde pistage gillar jag, det är lite underskattat i bakverk <3

 10. Cath. skriver:

  Ååå, mums! Detta måste provas! Jag har nougaten det här i Södertälje på både ÖoB och Maxi.

 11. Linda skriver:

  Soft Nougat finns här på ICA! 🙂

  Det låter spännande, får se om jag hinner testa det med allt annat man ska göra till jul. Just nu går jag på värsta dieten men annars är jag grymt sugen på att testa Premiums nya mörka choklad fyllt med Fransk Nougat. 😛

 12. Farmor skriver:

  Åh vad härligt med nya idéer till julgodis! Det ser så gott ut! Tack för finfina receptet!

 13. Älskar fransk nougat! Måste jag nog testa att göra!! Snygga också!

 14. Kim skriver:

  Lätt att det här blir årets julgodis i mitt kök! (Måste man vänta till jul…?)

 15. Fröken Dill skriver:

  Vilken fin nougat! Jag har faktiskt också gjort egen fransk nougat en gång efter tips från Tareq Taylor i trädgårdsfredag. Jag kände mig jätteduktig, för det var inte helt enkelt. Blev däremot väldigt GOTTTTT!
  Minns fröken Dill

 16. Hanna skriver:

  Det ser ju grymt gott ut! Ska absolut testa till jul. 🙂

 17. Victoria skriver:

  Jag har länge funderat på att göra fransk nougat, det får bli någon dag:) kram från Victoria på http://www.victoriasprovkök.se

 18. Anna skriver:

  Receptet är utskrivet och ska absolut testas!!

  Hur skall man förvara det? I skafferi eller i kylen?

 19. Helena skriver:

  Men åh så gott, måste testas!

 20. Ser riktigt gott ut! Får nog också försöka att ge mig på dessa!

 21. Jonna skriver:

  Å ser jättegott ut ju! Måste göras!

 22. Sandra skriver:

  åhhh ser himmelskt ut…. måste testas till jul 😛

 23. Matilda skriver:

  Åh… älskar fransk nougat! Ska definitivt testas någon gång! Kanske det får bli till jul…
  Jag tror nog den vita/rosa nougaten finns kvar i butikerna, köpte den senast i somras i Södertälje, tror jag.

 24. Kristina D skriver:

  TACK LINDA!!!!

  Det där är mitt absoluta favoritgodis! Och jag har varit på jakt ett tag efter ngt man kan göra och ge i julklapp till dagispersonalen – och nu blev det helt plötsligt enkelt 😉 Tack!!!

 25. sndra skriver:

  Hej den rosa och vita nougaten finns kvar för jag jobbar på maxi linköping och vi har den där än så länge. Den är väldigt god.

  Ska prova detta recept.
  Ha en bra dag sandra

 26. Maja skriver:

  Tack för receptet och en fin blogg! Nougaten finns på vissa Ica affärer och är en favorit! SoftNougat heter den. 🙂

 27. Bella skriver:

  TACK TACK OCH ÅTER TACK!

  Min kära syster har i några års tid försökt sig på Fransk nougat från en massa olika recept, med inte så bra resultat (och en smält visp). Så tänkte jag idag ”KRYDDBURKEN! Där var det längesen jag kollade!” Bläddrar lite och vad får jag se? Jo, världens enklaste recept på fransk nougat!
  Jag tänkte direkt ”Socker? Check! Sirap? Check! Ägg? Check! I´LL DO IT!!”

  Och jag stoppade precis den första biten i munnen (ärligt talat var det en kantbit jag skar bort innan den ens svalnat, kunde inte vänta!!) och OH MY GOD!!

  Jag uppmanar ALLA som älskar Fransk Nougat och vill testa detta recept, GÖR DET! Ni kommer inte bli besvikna!!
  Bella

 28. kryddburken skriver:

  Förvara nougaten i plåtburk torrt, i tex skafferiet.
  /Linda

 29. jag verkar ha misslyckats totalt. Jag hade ingen termometer men testade ändå.. Kokade upp sockerlagen och vispade äggvitan hårt. Vispade ihop, och vispade tills den svalnat.. Men de tjocknade aldrig 🙁 Vad kan felet vara?

  /Maria

 30. kryddburken skriver:

  Maria!
  Jag tror helt klart det beror på att du inte hade nån termometer, graderna är jättenoga just till fransk nougat, så önska dig en sån i julklapp tycker jag! Annars brukar de finnas på ICA typ för en 50-lapp!
  /Linda

 31. Ulrika skriver:

  Hhhhmmmmm…. låter utsökt, måste testas! Lovar ett utlåtande!

 32. Sara skriver:

  Det där ska jag göra till min mamma i julklapp som älskar både pistage och nougat, men jag undrar hur länge det står sig? Så jag vet hur många dagar innan jul ungefär jag kan göra det. Och ungefär hur mycket blir det?

  Vill också passa på att berömma dig för en toppenblogg! Testar ofta recept som du lagt upp och det är alltid lika gott!

 33. Lexie skriver:

  Hej!
  i dag har jag kokat nogaten och det blev jätte bra!
  den var både enkel och god!
  men kanske något söt! prövade att göra den två gånger då andra gången brukar bli bättre men det blev lika bra båda gångerna!
  hade pistage och mandel och sedan mandel och valnötter smaskens!

  rekomenderas!!!

  tack för ett bra recept!

 34. Christine skriver:

  Hur många bitar är det?

 35. Victoria skriver:

  mmm.. detta recept måste jag verkligen prova på! kan man vispa med en elvisp? 🙂

 36. Annakarin skriver:

  Hittade ditt recept och har just gjort en omgång, den blev superbra!
  Det fick bli årets nyhet tillsammans med lakritskola på gottbordet till jul.

 37. Jojo skriver:

  Hur länge håller den sig fräsch i en burk? Går den att frysa?

 38. kryddburken skriver:

  Den håller länge, ca 2mån i burk i rumstemperatur. Jag har aldrig provat att frysa så jag vet faktiskt inte.
  /Linda

 39. JOji skriver:

  Ska de bli sega eller hårda? Gjorde en sats, vet ej om jag kan ha vispat för länge för de blev hårda men ”mjölig konsistens” i munnen. Smälte typ. Aningen sötare också än de man köper i butik.

 40. JOji skriver:

  Men smaken var det inget fel på! Väldigt goda- förutom lite för söta

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.