Grönsaker & Rotsaker

Vårfräsch kycklinggryta i härlig sky


Efter regn kommer solsken och det var precis så den här dagen började och till slut sen blev! Med gråa, regntunga moln, ett humör som ett åskmoln själv för att sedan skina upp och bli sådär in-i-bombens solig och vårglad som man först inte hade kunnat tro…

Men innan dess fick jag hjälp på traven med mitt i normala fall redan dåliga morgonhumör av våra kära biff, Dalton! Fick bita mig ordentligt i knogen för att inte gasta ut en hel lång ramsa med väldigt fula ord här ute på gården imorse. Kombinationen av regn, lerig gräsmatta och hund är INTE bra, har aldrig varit och kommer aldrig att bli! Den i vanliga fall extremt morgontrötta Dalton-hunden for runt som ett jehu så leran skvätte omkring honom… *suck* Under tiden han är i full gång att leka plog (fått hjärnsläpp) i leran gör man bäst i att stå still för att inte bli omkullplöjd av en 70-kilos drummel, å det var det sistnämnda jag då misslyckades med…

Sen kom då iallafall solen!! Tack o lov!
Kring 13-tiden blev Dalton förlåten och vi tog en sväng till han och jag, under strikta förhållanden med en väldigt bestämde matte som hotade med utebliven middag och sova i vedbon och inga stora fina köttben till sommaren osv osv… Å de funkade! 😉

Vårsolen gjorde att jag bestämde mig för att det skulle bli kyckling till middag! En vårlik gryta med god, smakrik sky… Späda morötter, purjolök, vitlök, broccoli och bladpersilja och annat som väcker vårsmakerna till liv! Så fick de bli! Och här kommer receptet :

5-6 port
Det här behöver du :
700 gram kyckling innerfileér
smör + olja till stekning
Salt &  grovmalen svartpeppar

1 liter hönsbuljong (fond, tärning eller hemmagjord)
1 msk tomatpuré
3 späda morötter
1 gul lök
1 röd lök
½ purjolök
1 solo vitlök
1 liten broccolibukett
1 näve bladpersilja
Maizenamjöl + vatten till redning
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR :
Smält smör + olja i en stekpanna. Fräs på kycklingbitarna så dom får fin färg, dom ska inte stekas färdig, bara få fin yta. Ta upp och lägg på ett fat sålänge. Slå hönsbuljongen i pannan och vispa ur smakerna från stekningen. Tillsätt tomatpurén. Skär morötterna i tunna halvmåne-slantar. Hacka gul och röd lök, purjolök och finhacka vitlöken och lägg ner allt i buljongen. Låt skyn få koka upp och sänk sedan värmen. Lägg ner kycklingbitarna och låt allt få småputtra ca 10-15 min. Lägg ner broccolin mot slutet, den behöver bara någon minut, och sist av allt persiljan. Red av med maizena utrört i lite vatten. Smaka av med salt och peppar.


Lök i alla former är en ypperlig smaksätter i grytor, använd olika löksorter på samma gång.


Kycklingen får puttra klart i skyn ca 10-15 min.


Servera med potatis, pasta, ris, nudlar etc. etc… Detta var riktigt gott, så jag rekommenderar varmt ett provkok till er alla därute!

9 svar till “Vårfräsch kycklinggryta i härlig sky

  1. Sussi Hägg skriver:

    Av alla dina fina bilder måste jag ändå vara så tråkig o fråga…..vad har du för potatis??
    Den såg så himmla fin ut!

    Men det gjorde även din kyckling som alltid
    Kram

  2. kryddburken skriver:

    Sussi!
    Det är färskpotatis, men den är inte svensk… Köpt på påse på Hemköp! Skalet var så tunt o fint så jag brydde mig aldrig om att skala, sen är det himla gott att saltkoka färskpotatis!
    /Linda

  3. Sussi Hägg skriver:

    Ja den såg väldigt fin ut 🙂
    Blev väldigt sugen på färsk potatis nu 😉
    hahaha

    Många Kramar till dig från mig <3

  4. Fia skriver:

    Det där såg inte alls dumt ut!!!

  5. Fridas kök skriver:

    Man kan sucka och tycka att våra fyrbenta vänner är jobbiga ibland, men för det mesta är de ju roliga och underbara! Det kanske var Daltons version på ett vårskrik som han fick till. 🙂 Tur att det blev sol, för den där kycklingrätten såg verkligen vårfräsch ut!

  6. Vilken härlig gryta 🙂

  7. Lena skriver:

    Kyckling i alla former är så gott! Och tänk, persilja kan man ha på allt utom kaffe1

  8. evelina carlson skriver:

    åh, nu blev jag hungrig!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.