Färs

Hemmagjord kebab


Jag har gjort de!! Hemmagjord kebab alltså!! Så in i bängens gott de blev, å inte ett dugg svårt! Och efter mitt senaste kebabinlägg så är nog många av mina läsare glada nu!! *haha* Detta är inte halal, det är svenskt nöt & griskött! Basta! Det mariga i kråksången var faktiskt att få till kryddningen, den ska jag jobba lite mer på! Har kollat runt lite på div recept och då är aromat, en halv påse till och med inräknat i receptet. Å det vill jag inte ha! Sen vill jag inte heller ha för mycket smak på själva kebabköttet, utan mer kryddor i kebabsåsen. Och spiskummin som är den klassisk kryddan till kebab tål  jag bara inte! Sen vill jag också ha köttet som ”döner kebab”. Alltså malet, i tunna remsor! Kritererna var många men jag tycker jag lyckades himla bra att komma i närheten ändå! Jag gjorde en mild kryddblandning till färsen med kycklingfond o lökpulver. Potatismjölet jag hade i smeten var nog bara ett plus för de blev fina ”remsor” som inte föll sönder, där är potatismjöl bra för att ”stadga” ihop det hela och de ger ju ingen smak heller! Ni som vill använda aromat gör de, annars tycker jag ni ska laborera med lite olika kryddor för bästa smak! 😉

SÅHÄR GJORDE JAG :

  1. Blanda ihop 800 gram blandfärs med 400 gram fläskfärs eller utgå ifrån 2 delar blandfärs + 1 del fläskfärs
  2. Krydda efter behag
  3. Rör ner 2 msk potatismjöl
  4. Forma smeten till en rulle ca 8cm diam
  5. Packa in i dubbelt aluminiumfolié till en hård rulle
  6. Låt ändarna på rullen vara öppna så att köttsaft o fett kan rinna ut
  7. Lägg rullen på en ugnsplåt
  8. Stek i 3 timmar i 100 grader
  9. Stäng av ugnen och låt rullen ligga kvar 1 timme
  10. Ställ kallt i kylen
  11. Skär remsor med en osthyvel
  12. Värm på kebaben i stekpanna på låg värme i lite olja
  13. Servera med önskade tillbehör!

Min kryddning till denna kebab :
2 msk kycklingfond
1 tsk lökpulver
salt & finmalen svartpeppar

KEBABSÅSEN SOM SLÅR ALLT : 
2 dl A-fil
1 dl gräddfil
1 tsk majonäs
1½ tsk ketchup
4-5 droppar chilisås (D´Elidas)
1 riven vitlöksklyftor
Salt

GÖR SÅHÄR :
Blanda först a-fil och gräddfil, tillsätt sedan resten av ingredienserna en i taget och smaka av noga och ofta tills du blir helt nöjd!! 😉

  • Smakbetyget blir slående likt kebabkött som man köper ute. Något grövre konsistens på den ”malda” konsistensen. Man får kanske ”skrapa” köttet istället för att mala det. Eller mala det flera gånger?! Hur som helst ett riktigt gott kebabkött som jag absolut ska göra fler gånger!  


Blandfärs + fläskfärs!


Forma till en fast rulle och packa in hårt i dubbelt folié.


Låt ändarna på foliét vara öppna så köttsaft och fett kan rinna ut på plåten.


Jag kunde ju inte låta bli att ”prov-hyvla” en bit innan jag satte in den i kylen! Osthyvel är det ultimata! 😉


När den fått vila i kylen över natten provade jag med en bred potatisskalare, men det blev så tunt att när jag stekte sen så blev de bara småbitar som gick sönder. Alltså håller vi oss till osthyvel, det var himla smidigt dessutom!


Woooilaa!!


Stek kebaben på låg värme med olja i pannan.


Före all sås….


Och MED all goda såsen!! 😉

65 svar till “Hemmagjord kebab

  1. Linda skriver:

    Idag provar jag att göra din kebab! Det ska bli riktigt spännande att se ikväll hur det smakar, ska snart stänga av ugnen. 😀

    Tack för världens bästa (för övrigt den enda jag faktiskt går in på dagligen) matblogg! 🙂

  2. Siv Asarnoj skriver:

    Hej!
    Kan man prenumerera på denna blogg? Eller måste jag logga in på den hela tiden? Hur är adressen isåfall?
    Mvh Siv

  3. Mats skriver:

    Oj Oj!
    Den här sidan och tipset hittade man ett år försent.

    En stor eloge till dig Linda som löst år av funderingar för en som bor utomlands och inte kan köpa en hederlig försvenskad doner kebab 🙂

    Enda skillnaden är att jag bara har nötfärs och sedan 2.5 msk grädde för att binda det mer och få upp fetthalten lite.

    Och jo, de Svenska kebabrullarna från fabriken använder hackat kött och inte malet. Så nästa gång ska jag pröva att ha grovmalen nötfärs och sedan köra den lite i food processorn med knivarna.

  4. Lena c skriver:

    Åhhhh irritationen när man upptäcker- efter att ha haft en Hopknådad köttrulle i ugnen i 4 timmar- att man glömt ha i potatismjölet*grrrr* skjutsar in den i kylen över natten oh hoppas att den jökeln håller i hop i morgon när jag ska slica upp den 😉

  5. Pia skriver:

    Helt fantastiskt recept å såsen var den ALLRA bästa jag nånsin gjort! Så tusen TACK för att du delade med dig av receptet! 🙂

  6. Camilla skriver:

    Åååh så gott, ska testa det med dagens recept på kebabsåsen med fanta i 🙂 men krydda efter behag? Snälla hjälp, hur kryddar du? På ett ungefär, jag vet inte alls vad jag ska ha i… 🙂

  7. kryddburken skriver:

    Camilla!
    Till drygt 1,2 kilo färs så brukar jag krydda ”efter behag” med knappt 1 msk totalt av torra kryddor i en blandning av tex. salt, cayenne, paprika, lökpulver, peppar etc. Salt, lökpulver & svartpeppar räcker dock väldigt långt och det är så jag gjort i detta recept. Och sen 2 msk av en koncentrerad fond, tex. kyckling eller kött.
    /Linda

  8. Evelina skriver:

    Gud vad jag blev sugen på kebab när jag såg detta inlägg och de härliga bilderna! men klarar inte av att laga till någon kebab nu, är alltför hungrig. Men eftersom jag bor i kebabtäta Södertälje ska det inte vara så svårt att får tag på en som är riktigt god. Såsen tycker jag ska vara riktigt HET med massor av vitlök i.

  9. Anders skriver:

    Jag tyckte inte den smakade så mycket, nästa gång blir det till att krydda upp den lite mer. Osthyvel gick inte heller, utan det blev i skärmaskinen

  10. Rune Vikström skriver:

    Kebabbsåsen med fanta var en fantastig smakupplevelse ska nu prova att laga egen kebabb enligt ditt resept Bor i Mauritius sen 4 år tillbaka tyvärr är inte råvarorna så bra men får prova med kyklingfärs blandat med grisfärs

  11. Erica skriver:

    Vilken av dina kebabsåser är din favorit, denna eller den med fanta i? Har en sambo å son som är väldigt känsliga för starka smaker.

  12. kristina skriver:

    Hej! Jag har ett liknande recept, där aromat och peppar är kryddan. Eftersom aromat inte ska vara så nyttigt, brukar jag använda trocomare örtsalt istället. Funkar minst lika bra!

  13. kryddburken skriver:

    Erica!
    Kebabsåsen med fanta är helt klart godast.
    /Linda

  14. Susanne skriver:

    hej, jag tycker detta ser jättegott ut, men jag undrar över den stora andelen fläskfärs. Har du provat med andra varianter, med mindre fläskfärs, och vad tyckte du i så fall om detta?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.