Bröd

Världens godaste Morotsfrallor minsann!!


Idag har jag bakad de absolut godaste bröd, frallor någonsin om jag får skryta! Detta kommer bli ett stående helg-bak-recept! Fy bubblan va gott!!

Morotsfrallor med massa gott i, hur enkelt som helst att baka på en halvliter om man har maskin för degen ska knådas lääänge. Jag använde mig av mjölet Manitoba cream! Snacka om jäskraft, hade jag vetat att de skulle va sån fart på de mjölet så hade jag gjort 20st frallor istället för dessa 10 små ”limpor” 😉

Jag blev lite förälskad i mjölet måste jag säga, de va riktigt kul att baka med! Har inte sett detta mjöl i våra lokala affärer här på ön men jag hoppas de kommer snart annars blir det till att bunkra (Citygross) för de här gillade jag! Dessa goa mackor blev eftermiddagens kvällsmat på en mättande picnic-fika tidigare ikväll, riktigt goda tyckte hela la familia! …Och faktiskt väldigt likt mina favoritfrallor från condis! 😉 Nu ska jag sluta skryta och så tycker ni ska prova dessa och återkom gärna med resultat och smakbetyg!!

Det här behöver du :
1 pkt jäst (50 gram)
5 dl mjölk
½ dl sirap
1 dl rapsolja
3 stor morötter (200 gram rivna)
1 tsk salt
1 dl ekologiska aprikoser (75 gram finhackade)
1 dl krossade linfrön
1 dl skalade sesamfrön
15-17 dl manitoba cream

GÖR SÅHÄR :
Smula ner jästen i en stor bunke. Jag använde köksmaskinen med degblandaren. Degen ska arbetas ganska länge så en maskin är att föredra eller rejält med handkraft! Ljumma mjölken till 37 grader, fingervarmt och rör ut jästen. Tillsätt resten av ingredienserna och så pass mycket mjöl (lite i taget) så att degen blir klibbfri men ändå ganska lös. Spara mjöl till utbakning. Degen ska arbetas ordentligt 10-15 minuter. Pudra sen degen med lite mjöl och täck med bakduk, låt jäsa 30 min. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidigt. Tillsätt mer mjöl om det behövs. Dela degen i 10 lika stora delar och forma till avlånga frallor. Lägg på bakplåtspappersklädd plåt och låt jäs med bakduk 30 min. Strö över ost om du vill! (jag rev en bit cheddarost och strösslade över frallorna)  😉 Grädda i 200 grader ca 20-25 min. (varmluftsugn)


Tummen upp!! 😉


De tog inte mer än 20 min innan degen hade jäst från halva bunken till detta!


Under tiden jag la upp frallorna på plåten så jäste dom i farten, dom va faktiskt mindre när jag la dit dom direkt!


Och efter 30 min på plåt så blev det 10st limpor istället för frallor! Så vill du inte ha såhär stora frallor så använd två plåtar och gör 20st istället.


Woooilaa!


Gott, gott, gott, gott!!!


Ostfrallor är en favorit så jag gjorde ett himla bra val när jag strösslade över lite ost på dessa superfrallor tycker jag!


Matiga mackor till picknick, utflykt, lunch, mellis mm. mm… Här är dom fyllda med isberg, en skivad, rökt sommarskinka, ost och massa krispig gurka!

74 svar till “Världens godaste Morotsfrallor minsann!!

 1. Cina78 skriver:

  Hej Linda 🙂
  Korrigering av poolish…10g jäst 3 dl vatten o 4 dl Manitoba Cream. (Brukar ju göra dubbel sats så därför kom 8 dl mjöl med)

  Grundrecept från Finax och supermjölet Manitoba Cream!
  1.5 L Mjöl
  10 g jäst
  6.5 dl vatten
  0.5 dl salt ( ja du läste rätt!! ½ Deciliter!)
  Baguetter:
  Blanda som vanlig deg utom saltet o tillsätt poolish.
  Knåda 13 min i maskin el 20 för hand.
  Tillsätt nu salt o knåda 7 min till m maskin.
  Jäst i inoljad bunke m lock eller plastfolie i 45 min.
  Lägg upp och stöt samman degen, vik ihop o jäs igen 45 min. Upprepa en gång till o jäs 45 min..
  Väg bitar 350g vik treslag o låt vila 15 min.
  Forma till baguetter.
  Lägg skarven uppåt på en torr, mjölad handduk.
  Dra upp tyget mellan baguteerna så de håller formen
  (jag har en riktig vågig plåt)
  Jäs 75 min.
  Ugn 240 grader el 210 varmluft. Lägg in plåten så den blir varm!
  Vänd upp baguetterna på liten bräda eller linjal som är längre o bredare än baguetten.
  Snitta o lägg på den heta plåten
  Spruta in vatten i ugnen.
  Sänk temp. efter 5 min till 200 grader, 170 varmluft.
  Lufta efter 10 min genom att öppna ugnsluckan.
  Upprepa ytterligare 2 ggr.
  Total baktid 30 min.
  Ta ut o lägg på galler spruta m vatten för att få en bättre krackelering 🙂

  Oftast gör jag dubbel sats och blandar ner min surdeg från kylen och på så sätt får jag en nyare surdeg som jag ställer i kylen igen. Även den sk poolishen är ju i sig själv nästan som en surdeg.

  MANITOBA CREAM <3

  Har fler recept från Finax o Manitoba men detta gillar jag bäst!

  Hälsningar från Öland, Carina Håkansson

  Sen kommer den sk botgörningen…

 2. Cina78 skriver:

  Hej Linda.
  Korrigering av poolish…10 g jäst, 3 dl vatten o 4 dl mjöl..
  Brukar ju göra dubbel sats när jag gör poolishen…

  Grundrecept:
  1.5 L mjöl
  10 g jäst
  6.5 dl vatten
  0.5 dl havssalt ( ja du läste rätt ½ DL)

  Baguetter:
  Blanda jäst, vatten, mjöl o poolish.
  Knåda 13 min maskin el 20 min för hand.
  Tillsätt salt
  Knåda ytterligare 7 min
  Lägg i inoljad bunke m lock el oplastfolie
  Jäs 45 min.
  Ta upp stöt samman o vik ihop samt ner i bunken igen
  Jäs45min o upprepa detta en gång.
  Låt sedan vila 10 på bordet
  Dela till bitar ca 350 g,vik treslag, vila 15 min
  Forma baguetter
  Lägg på torr, mjölas handduk med ska´rven uppåt.
  Dra upp tyget mellan baguetterna.
  Jäs 75 min.
  Sätt ugnen på 240 grader el 210 varmluft med en plåt i.
  Vänd upp på liten bräda eller linjal längre o bredare än baguetten.
  Snitta o lägg på den heta plåten.
  Sputa in vatten.
  Sänk temp efter 5 min till 200 grader el 170 varmluft
  Lufta var 10:e min genom att öppna ugnsluckan.
  Tot baktid 30 min.
  Ta ut lägg på galler o spruta m vatten för bätter krackelering

  (Franskt lantbröd : 10 dl mjöl, 150 g grovt grahamsmjöl, 150 g rågmjöl, 10 g jäst, 6.75 dl vatten, 0.5 dl salt. Jäs 45-60 min
  250 grader el 220 varmluft, sänk efter 5 min 200 grader el 180 varmluft. Baktid 45-50 minuter 🙂

  Hälsningar från Öland, Carina Håkansson

  MANITOBA CREAM <3

 3. Mia skriver:

  Götapetter vad goda de ser ut! Snålvattnet rinner och jag måste nog redan imorrn sondera manitoba terrängen i vår butik.

 4. sussi hägg skriver:

  Nu har jag bakat dina morotsfrallor 🙂
  Jag gjorde som dig, jag gjorde 10 avlånga små ”limpor”
  jag har så ont i ryggen så det gick fortare!
  Synd att jag inte kan smaka då jag kör strängt med lchf nu….
  Men jag kan ju säga att det doftar helt underbart här i köket 😉
  Jag bakar till frukost på Torsdag då min ”lilla” son fyller 19 år!
  Ha en fortsatt trevlig vecka. Och tack för din underbara sida jag bara älskar den <3
  Kram Sussi

 5. Martina J skriver:

  Dessa blev min lördagsfrukost idag! Älskar lördagsfrukostar! Dom ska alltid vara lite extra bra 🙂

 6. Maria skriver:

  Hej! Fantastiskt gott recept! Undrar om man kan byta ut Monitoba cream mot vanligt mjöl+jäst om det skulle krisa? 🙂 Vet du isåfall vilka proportioner som skulle passa?
  Maria

 7. kryddburken skriver:

  Maria!
  Absolut, visst kan du använda vanligt mjöl. Använd samma mängd mjöl o jäst som i receptet.
  /Linda

 8. Elin skriver:

  min pojkvän gjorde dessa idag. jag verkligen älskar dem verkligen!
  ett toppen recept!

 9. Mariette skriver:

  Tack för ett underbart recept! Dom blev hur goda som helst. Kommer att göras igen.

 10. Ulrika skriver:

  Jag bakade dessa häromdagen. Även för mig var det första gången med Manitbota Cream. Super! Jag gjorde idag en ny variant av brödet, eftersom grunddegen var så bra. Blev en lite lite grövre variant med lingon och fikon istället för morötter och aprikoser. Oj f*n va gott det är, rent ut sagt. Så fort jag lagt upp receptet på det nya brödet på min blogg (hoppas det är okej) så ska jag visa länken för dig. Detta vill du inte missa!! TACK för ett världsbra recept

 11. Camilla skriver:

  Ska baka detta bröd imorgon när vi får lite mellis-främmande… Om man nu inte vill ha aprikoser i brödet (avskyr varma, mjuka frukter…) ska man ta något annat sött som utbyte? Typ mer sirap eller nå? Sen tänkte jag nog tillsätta lite solroskärnor, för jag gillar när det är lite tuggmotstånd ibland…
  Superfin blogg! Följer den flera gånger varje dag! 🙂

 12. kryddburken skriver:

  Camilla!
  Du kan helt klart utesluta aprikoserna och behöver inte ersätta med något annat sött.
  Solroskärnor låter gott i, och då justerar du bara mjölmängden när degen knådas så den inte blir för hårt.
  /Linda

 13. Nu ska jag åka och handla och sedan hem och baka dessa frallor som ser helt underbara ut!

 14. Ulrika skriver:

  Eftersom du är så snäll som lägger ut detta receptet här och gör alla så glada med supergoda morotsfrallor så tänkte jag, som jag skrev i min tidigare kommentar, att länka min lite omgjorda variant. Med lingon istället. Oj så gott!!!

  http://ulrikasmat.blogspot.com/2010/11/lingonfrallor.html

  Du kan väl lova att i alla fall titta på receptet :)?

 15. Dinka skriver:

  Hej!

  Tack för ett fantastiskt recept!! Har bakat dem underbara frallorna två dagar i sträck:-) Min man tyckte att dem kan man äta tills man spricker:-) men jag lyckades ändå frysa in några påsar!

  Tack för det och alla andra fantastiska recept du har lagt ut!

  Dinka

 16. Moa skriver:

  Hejsan. Nu har jag äntligen tagit mig i kragen och bakat detta bröd. De blev mycket goda men jag måste höra mig för om det här med ugnstempen och tiden. Jag använde en vänlig ugn och hade väl på ungefär 230 grader och efter 7 minuter var bröden klara. Hur kan man ha dem inne i 25 minuter i en varmluftsugn?

 17. Martina skriver:

  Oj så gott det blev och herregud vad bullarna växte! Jag gjorde 15 st och de var ändå nästan lite väl stora. Jag uteslöt aprikoserna, men det var hur gott som helst i alla fall.

 18. kryddburken skriver:

  Moa!
  Jag rekommenderar 20-25min i 200 graders varmluft. (plussa 20-25 grader för vanlig ugn) När jag läser att dina blir klara på 7 min i vanlig ugn på 230 grader blir jag lite förvånad, men alla ugnar är verkligen olika! 😉
  /Linda

 19. Pingback: Bröd recept! «
 20. Johanna skriver:

  Åh herregud vad gott bröd!!!! Finns inte ord och beskriva hur gott det är,tusen tack för detta fantastiska recept!!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.