Bröd

Kummin Knäcke – gott knäcke!!


Hemmagjort knäckebröd är verkligen gott och känns extra lyxigt som aptitretare före maten med lite smör och flingsalt på. Nu har jag bakat så mycket knäckebröd att jag är helt knäckt! 😉 Stå å kavla å vända, å kavla å vända, hiva in och ut ur ugnen, fram å tillbaka, samma moment om och om igen. Känns som jag hade en hel knäckebrödsfabrik här hemma i förmiddags! Hade varit bra mycket roligare med en riktig stenugn ute i en bagarstuga! 😉 Men gott är det så det är värt det alla gånger. 

10 plåtar a´6 bitar/plåt = ca 60 bitar knäckebröd

Det här behöver du :
½ pkt jäst (25 gram)
6 dl vatten
en nypa strösocker
50 gram rumsvarmt smör
1 msk olivolja
2 dl krossade linfrön
1 dl vetegroddar
3 msk kumminfrön
3 tsk salt
12-13 dl mjöl. (jag blandade gramham/rågsikt/grovt rågmjöl lika delar)

GÖR SÅHÄR :
Ljumma vattnet till 37 grader, fingervarmt. Lös upp jästen med vattnet. Strö över sockret. Låt stå en liten stund. Rör ner smör & olja, linfrön, vetegroddar, kumminfrön, salt och nästan allt mjöl. Spara lite till utbakning. Arbeta degen smidig och forma den rund. Låt jäsa ca 1 timme i degbunke, övertäckt med bakduk. Ta upp på mjölat bord och ta ut ca 1 tennisbolls storlek per plåt. Kavla tunn med kruskavel. Använd mycket mjöl under för att degen inte ska fastna. Lägg direkt på plåt och grädda i ca 8-10 min i 225 grader eller tills du ser att knäcket börjar få färg i kanterna. Lägg upp på torra bakdukar och låt svalna en och en. Skär gärna snitt efter hur stora portionsbitar du vill ha medans knäcket ännu är varmt, så går det lätt att bryta dom sedan. Lägg inte knäckebröden på varann utan låt alla få lufttorka annars blir dom lätt lite sega istället för krispiga.


Halvvägs…


Knäckebrödsbageriet är nu stängt för säsongen! 😉

Recept på tunt Knäckebröd :
http://kryddburken.se/2009/11/05/knackebrod/
 

13 svar till “Kummin Knäcke – gott knäcke!!

 1. Martina skriver:

  Va duktig du är! Har aldrig gjort knäckebröd själv, kanske dags att testa…..

 2. Gud, så gott!!! Imponerad!!

 3. Fru Matglad skriver:

  Vad duktig du är! Fattar inte vad du får energin ifrån till allt ditt bakande!? trots allt har du ju ganska små barn som kräver sitt!
  Kram

 4. kryddburken skriver:

  Fru Matglad!
  Barnen tycker om att vara med o dona i köket, eller så är dom med pappa och fixar å grejar ute på gården o i garaget eller så leks de med kompisar! Dom är 8 o 10 nu så dom har egna viljor om vad dom vill göra helt klart! 😉
  /Linda

 5. Fridas kök skriver:

  Vad duktig du är, Linda! De ser verkligen fina och goda ut! Håller de sig lika länge som köpta knäckebröd? Ha en fin helg!

 6. kryddburken skriver:

  Frida!
  Ett tips är att alltid förvara knäckebröd i ugnen, och gärna på eftervärmen när den använts då håller de länge!
  /Linda

 7. Linda skriver:

  Har ännu inte bakat knäckebröd, bakar ju allt slags matbröd även om det tar tre dagar, men knäckebröd verkar så jobbigt 🙂 så det har jag ännu inte testat på, ser så gott ut

 8. kryddburken skriver:

  Linda!
  Att baka knäckebröd är absolut inget svårt och de behövs ingen ”2:a jäsning” heller. De är bara de att det är så in i bombens enformigt och tråkigt att stå å kavla å kavla! Men gott blir det! Prova!
  /Linda

 9. Linn skriver:

  Oj så ambitiöst, men det är säkert fantastiskt gott. Ser härligt ut på bilderna!

 10. Anna-G Johansson skriver:

  Hej!
  Måste bara tala om att ditt knäcke har blivit en favorit hos oss. Jag måste baka dubbel sats när jag gör dem!!!! Jag vill också tala om att jag länkar till dig på min blogg!
  Hälsar en annan ”Bodensare”.

 11. Alexandra skriver:

  Det är INTE okej att uppenbarligen vara en fantastisk kvinna i köket och samtidigt ha enorm talang när det gäller att ta aptitretande bilder. Här sitter en gravid kvinna och undrar vad hon ska ta för sig härnäst.. Äter snart upp datorn.. Tack för en fantastisk blogg och massor med inspiration! Detta ska följas!

 12. Pingback: TotallySwedish W1

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.