Bröd

Varm Smörgåstårta i ny tappning


Igårkväll gjorde jag en jättestor varm smörgåstårta som räcker till många. Det är absolut inget krångligt recept och har du aldrig smakat varm smörgåstårta så är det på tiden. Lite festligt om man har gäster och ett absolut lyx-alternativ till de vanliga varma smörgåsarna i ugn. Jag brukar göra den här lite då och då men denna gång stekte jag bacon och lök på plåt i ugnen, kryddade lite extra med vitlök och tillsatte även lite philadelfiaost i fyllningen. Det är verkligen sjukt gott och funkar med vilket bröd som helst. I vanliga fall gör jag en rund tårta med halvmåneformad hönökaka, men igår fick det bli med vit formfranska. En riktigt god favorit som tål att upprepas! 😉

10 port
Det här behöver du :
1 förp Rasken vit formfranska
5 pkt bacon (a´120 gram)
1 liten purjolök
2 små gula lök
3 vitlöksklyftor
2 burkar skivade champinjoner (a´400 gram)
5 dl créme fraiche
100 gram philadelfiaost
Salt & peppar
1 burk ananasskivor (a´ 400 gram)
4 tomater
4 dl riven västerbottensost

GÖR SÅHÄR :
Värm ugnen till 225 grader. Skär bacon i bitar och lägg på en ugnsplåt. Finhacka purjolök och gul lök och riv vitlöksklyftorna. Fördela över baconet och stek i ugn ca 20-25 min tills det fått lite färg och baconet blivit knaprigt. Häll av fettet och lägg ner blandningen i en stor skål. Blanda med champinjoner, créme fraiche och philadelfiaosten. Smaka av med salt & nymalen svartpeppar.  Kantskär brödet och lägg 9st skivor på en plåt med bakplåtspapper. Bred på hälften av fyllningen och lägg på ett nytt lager med 9st skivor. Lägg på resten av fyllningen och ytterliggare ett lager med bröd. Toppa med ananasskivor, tomaskivor och riven ost.


Stek bacon och löken i ugnen så slipper du stekos och stänk på spisen.


Efer 20-25 min i 225 grader är det klart. Häll av fettet.


Bred på fyllningen i två lager.


Toppa med ananas, tomat & en god ost. Jag tycker västerbottensosten blir himla god till.


Gratinera ca 20 min i 225 grader.


Smaklig spis! 😉 Detta är bara sååå gott!!

22 svar till “Varm Smörgåstårta i ny tappning

 1. Ohh guud så GOTT det ser ut=)

 2. Marion skriver:

  Så gott det ser ut. Det vattnas i munnen på en. Som vanligt. Går in på Din blogg varje dag och det ser lika gott varenda gång.*****

 3. Anna skriver:

  Hej hopp Kryddis! Ikväll ska jag ha gäster och då ska jag också göra varm smörgåstårta!! Fast jag gör med hönökaka tror jag… men formfranska låter också väldigt gott!! 🙂 Förresten, jag har en ny blogg… blev lite trött på den gamla så nu hittar du mig på http://dewdropia.blogspot.com! Kramelikram!

 4. Ännu godare att göra den på hönökaka tycker jag! 🙂

 5. emmas kok skriver:

  den var inte dalig den inte!!

 6. Kari skriver:

  Vi har ingen tradisjon i Norge med å gjøre smørgårdstårta, men denne skal jeg forsøke meg på. Namnam…

  Kari 🙂

 7. Linda skriver:

  Ser så gott ut, har aldrig ätit varm smörgåstårta, gillar ju inte vanlig smörgåstårta, men den här varma varianten låter himla gott

 8. Å himmel och hav jag tror jag dog lite…. Det där såg bara sjuuuuukt gott ut!

 9. Malin skriver:

  DET HÄR… Alltså, Gud vad gott! Här snackar vi comfort food 😉

 10. Tina skriver:

  Men mums så gottis det såg ut! och praktiskt när man blir fler. Det skall testas framöver =)
  Ha det gott

 11. Sofie skriver:

  Gud vad gott det såg ut! Måste man ju bara ta och prova en dag!

 12. Anna skriver:

  Det här receptet är fantastiskt och har vandrat många varv bland mina bekanta och alla fullkomligt älskar det.

 13. Pinglan skriver:

  Vad gott det ser ut! Perfekt att bjuda på när man är många – måste provas någon gång!!

 14. Jag har länge tänkt testa varm smörgåstårta. Få se om jag kan få till en sådan innan semestern är slut. Det ser så enormt gott ut.

 15. donnasandra skriver:

  Mums, gör min med ananas också…nu är det kanske ingen idé att publicera mitt sparade inlägg med nästan samma recept 😛

 16. Therese skriver:

  Varm smörgåstårta är ju bara så gott..
  Just nu frestar den nått enormt, är hungrig och sluter jobba om 2 min..
  Snart så får jag middag…
  Mvh

 17. Ser verkligen jättegott ut!

 18. Evelina skriver:

  Ser verkligen hur gott som helst ut! Har blivit kär i den här bloggen, så den går bland favoriterna.

 19. Hanna skriver:

  Detta måste jag verkligen prova! Älskar smörgåstårta och smält ost så detta måste vara snäppet bättre när det är både och! 🙂

 20. Sofie skriver:

  Gjorde denna (2st) till nyårsafton då vi var 15 personer som skulle äta. Verkligen supergod! Kan varmt rekommenderas!

 21. Barbara skriver:

  It looks so good! I’m going to try to make one like this. Thanks.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.