Gratänger

Tortellinigratäng med Broccoli och Blomkål i krämig sås med Prästost


Pastagratänger i alla former är verkligen mums! Denna tillhör mina absoluta favoriter och jag har lagat den så länge jag minns, den är riktigt god!! Och ju godare och mer vällagrad ost man har i såsen, dessto bättre blir det! Broccoli och blomkål är tacksamma gratäng-grönsaker! Måste också tillägga att barnen älskar denna gratäng fastän inte blomkål tillhör just favoriten! 😉 Ett säkert kort med andra ord!  

Det här behöver du :
tortellini till 4 port
1 blomkålshuvud
2 små broccolibuketter

Ostsås med prästost :
2 msk smör
2½ msk vetemjöl
8 dl gräddmjölk
1 tsk nymalen vitpeppar
1 krm finmalen muskotnöt
1 tsk salt
5 dl riven lagrad prästost

GÖR SÅHÄR :
Koka tortellini till 4 port. Häll av och ställ åt sidan så länge.

Skölj och dela blomkål & broccoli i små buketter. Koka upp vatten + 2 tsk salt och koka dom lätt ca 2-3 min. Häll av vattnet och skölj i kallt vatten.

Blanda ihop tortellini, broccoli & blomkål i en smord ugnsfast form.

Smält smöret till ostsåsen i en kastrull. Dra av kastrullen från plattan och vispa ner mjölet till en slät konsistens. Tillbaka på plattan, fyll på med gräddmjölk och koka ihop till en krämig sås. Krydda med vitpeppar, muskot och salt. Låt såsen småkoka på låg värme. Rör ner den rivna osten. Smaka av.

Häll ostsåsen över gratängformen. Gratinera ca 20 min i 225 grader.


Tortellini, broccoli & blomkål! En god kombination till gratäng.


Den krämiga ostsåsen.


Efter 20 min i ugnen är gratänger klar! Smaklig måltid!


Dagens skörd av körsbärstomaterna!

12 svar till “Tortellinigratäng med Broccoli och Blomkål i krämig sås med Prästost

 1. Darksess skriver:

  Åh gud vad gott det ser ut! 😀 Ser enkelt ut också. Måste jag prova.

  Tävling på min blogg. Var med och tävla om ett presentkort på H&M.

 2. sussi hägg skriver:

  Mums vad det såg gott ut!!! 🙂
  Kram Sussi

 3. Saralito skriver:

  Det ser jättegott ut, men jag avskyr verkligen blomkål, så jag skulle nog utesluta den och köra på mera broccoli istället. Broccoli är mums!

 4. Tara skriver:

  Älskar tortellini! Det här måste jag verkligen testa!

 5. Jag älskar pasta och jag älskar gratänger, så detta måste ju vara en riktig hit!
  Provade förresten din broccoli-och ädelostpaj i förra veckan och jag säger bara OMG! Min nya favoritpaj!

 6. Freedomtravel skriver:

  Ser supergott ut! Kanske ska prova 🙂

 7. Carina skriver:

  Ja! Denna är såå god. Vi gör den ganska ofta, faktiskt. Speciellt när man ska ha nåt lätt, snabbt och gott en dag då man inte känner så mycket för att laga middag, då är denna oslagbar. Det blir jättegott. Tack, kryddis, för alla dina goda recept med tjusiga bilder till! Jag kikar in här flera gånger i veckan, så jag inte missar nåt.
  Passar på att önska dig och de dina en riktigt fin sommar!
  Mvh
  Carina

 8. Emmas Kök skriver:

  Detta ska jag prova när jag kommer hem igen! Pastagratänger är ju supergoda! 🙂

 9. Magnus skriver:

  Fint recept. Gillar idén med tortellini, det gör ju att det funkar som egen rätt utan tillbehör.

 10. Therese skriver:

  Jättegott och superenkelt!

 11. Magnus skriver:

  Så, nu har vi provlagat receptet. Kryddar du med en hel tesked peppar? Blir det inte väl starkt?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.