Idag blev det en god pastagratäng med fläskfilé och soltorkade tomater bland annat. Detta recept är busenkelt att variera med antingen kyckling, korv, kassler, bacon eller helt vegetarisk om du vill de! Så lås inte upp dig på just fläskfilén, jag bara råkade ha en ligga i kylen som jag var tvungen att använda. Gratänger i allmänhet är tacksam mat. De är smidiga att laga, och stunden i ugnen blir en liten ”paus” innan middagsdax. Sen är gratäng himla praktiskt att ta med i matlådan också. Allt i ett liksom! 😉

1 stor gratängform ca 6-8 port
Det här behöver du :
1 hel fläskfilé
2 msk knorr kycklingfond
4 dl vatten
1½ dl finhackade soltorkade tomater i olja
1 finriven solo vitlök
2 msk dijonsenap
2 msk tomatpuré
2-3 dl grädde
Maizenamjöl + vatten till redning
Salt & peppar

2 nävar körsbärstomater
2 dl riven ost

GÖR SÅHÄR :
Koka 4 port pasta knappt al dente. Såsen i gratängen sugs upp av pastan också så den blir färdig i ugnen. Putsa fläskfilén och skär den i 1 cm tjocka skivor. Stek snabbt i stekpanna i lite smör så de får fin färg. Stek köttet i omgångar, lite i taget. När alla skivor är stekta lägg ner i stekpannan och tillsätt vatten + fond. Finhacka de soltorkade tomaterna, riv vitlöken och tillsätt. Klicka i senap och tomatpuré och låt såsen koka ihop nån minut. Slå på grädde och red av såsen med maizenamjöl utrört i lite vatten. Låt småkoka nån minut till. Smaka av med salt och peppar. Slå såsen med fläskfilén över pastan och vänd runt. Halvera körsbärstomaterna och lägg ovanpå. Riv över osten. Gratinera i ugn tills gratängen fått fin färg och osten smält. ca 15 min i 225 grader.


Pastan ska koka så den fortfarande har rejält med tuggmotstånd kvar. Den blir nämligen färdig i ugnen och kommer att suga upp en del av såsen.


Fläskfilé i sås.


Blanda alltsammans i en ugnsform.


Halvera körsbärstomater och lägg över.


Strö på ost och gratinera ca 15 min i 225 grader.


Smaklig måltid!

22 svar till ”Krämig Fläskfilé Gratäng med smak av Soltorkade tomater”

  1. Fru Matglad profilbild

    Va gott! Detta måste jag komma ihåg. Variation på fläskfilé gillar jag!
    Va med och tävla hos mig nu!…;)

    Gilla

  2. Gith profilbild
    Gith

    mums…. fler bra tips! Tack snälla Linda för du delar med dig!

    Gilla

  3. Martina profilbild

    Mums! Ska det vara såna där marinerade soltorkade tomater eller neutrala?

    Gilla

    1. kryddburken profilbild

      Martina!
      Precis, de som ligger i marinad/olja!
      Du kan även använda torkade, men lägg dom då i vatten el. olja några timmar före så dom mjuknar.
      /Linda

      Gilla

  4. Malin profilbild

    Mat helt i min smak! Krämigt och gott 🙂

    Gilla

  5. Emmas Kök profilbild

    Ååå det ser riktigt gott ut! Pastagratäng var det länge sedan jag åt så nu blev jag grymt sugen på det!!

    Gilla

  6. Freedomtravel profilbild

    Det där låter gott! Och inte alltför krångligt. Ska försöka komma ihåg att prova!

    Gilla

  7. Kalasgott profilbild

    Ser smaskens ut! 😀

    Gilla

  8. Fridas kök profilbild

    Mmm, det både låter och ser jättegott ut! 🙂

    Gilla

  9. lina profilbild

    åh vad gott och praktiskt 🙂 Perfekt matlådemat! Måste provas!
    Tack för en bra blogg, min absoluta favvo av alla matbloggar jag läser, hihi 🙂
    Kramar

    Gilla

  10. siri skywalker profilbild

    Detdär såg riktigt gott ut! ska försöka ge mig på detdär någon dag i veckan.. 😉

    Gilla

  11. Malin.T profilbild

    Mums, vilken god pastagratäng! Tycker om mat som man kan ha allt i, grytor, gratänger, härlig mat!

    Gilla

  12. Abbe profilbild

    Mums- det låter som ett recept som passar oss perfekt

    Gilla

  13. Therese profilbild

    Oh vad smaskigt det såg ut skulle funka perfekt hemma hos oss tror jag..
    MVh

    Gilla

  14. Johanna profilbild
    Johanna

    Hej!
    Jag har sett att du ofta använder solo vitlök.
    Vad är skillnaden mellan dessa och vanliga vitlöksklyftor och hur ska man veta hur mycket en solo vitlök motsvarar i vanliga klyftor? 🙂

    Gilla

  15. kim profilbild

    lät helt ljuvligt!

    Gilla

  16. Ma profilbild

    Ett väldigt bra recept som säkert kan varieras på många sätt. Smaskigt…

    Gilla

  17. Michelle profilbild

    Ser super god ut detta måste prova! 😀

    Gilla

  18. Pernilla profilbild
    Pernilla

    Funkar det som ”festmat” tycker du? Sitter å funderar på antingen denna rätt eller din ”vitlöksdoftande fläskfilégryta” fast till annan typ av potatis.

    Gilla

  19. kryddburken profilbild

    Pernilla!
    Klart man kan servera detta som festmat, beror ju lite på vad för fest det är. Barnfamiljen man bjuder hem en fredagkväll – absolut!

    Är det till helg o lite ”vuxnare” tillställning hade jag kört på ”vitlöksdoftande fläskfilégryta”. Potatis är mer fest än pasta men de är ju vad JAG tycker! 🙂 Man ska inte va knuslig. En pastagratäng med ett gott nybakat bröd, smör, lite goda ostar, nyriven parmesan och en härlig sallad blir nog så festligt, så jag får nog svara att det upp till var å en, en ren smaksak helt enkelt! 😉
    /Linda

    Gilla

  20. ELIZA profilbild
    ELIZA

    Alltså!!Oj,Oj,Oj…Mums…

    Gilla

  21. Therése profilbild

    Det här åt vi idag och det var riktigt gott 🙂

    Gilla

Lämna en kommentar

Li här,

Välkommen till nya Kryddburken!

Let’s connect