
En god hemkokt buljong ger alltid godaste såsen.
Det här ska ni prova.
Höns kan ju ibland vara lite svårt att få tag på men hör med din lokala matvaruhandlare om de kan ta hem detta. Se till att det är svenskt, gärna märkt med ”gula pippin”. Och när du ändå kokar höns så gör det rejält. Minst två, men har du en större palt eller kroppkaksgryta kan du koka fyra på en gång. Det tar lika lång tid att tillaga en höna som det gör att tillaga fyra.
Köttet kan du servera med ris och den goda såsen du gör av buljongen, eller gör en röra med färskost, finhackad rödlök och lite dijonsenap till bakad potatis. Också perfekt som fyllning i baguette, eller i en sallad.
2 kokta höns i buljong, ca 4-6 port
Det här behöver du :
2 hönor ca 1kg/st
4 gula lök
4 morötter
4 stänger stjälkselleri
2 mindre vinteräpplen
1 hel knippe vitlök
4 lagerblad
2 msk torkad örtkrydda
1 knippe persilja med stjälkar
Såsen :
Följ stegen under bilderna.



Lägg tillbaka skrov, skinn, vingar, brosk mm som du inte vill äta. Låt buljongen svalna och ställ sedan in i kylskåpet till dagen efter.
Eventuellt fett som stelnat går lätt att ”skopa” bort.
Lyft upp de större bitarna med hålslev och sila sn buljongen genom en finmaskig sil ner i en kastrull.
Koka upp och låt den reducera tills halva mängden vätska återstår.
Smaka av och bättra på med salt och peppar, eventuellt lite syra i form av vitt vin, vinäger eller citron. Runda av smaken med en skvätt grädde och red av såsen med maizenamjöl utrört i lite vatten till önskad konsistens. Låt koka nån minut till före servering.

Lämna en kommentar