Det beror på hur van du är och vad du gillar att laga för mat. Salt, svartpeppar, vitpeppar, chili och lite örtkryddor är en bra bas i kryddhyllan. Därefter kan du fylla på med spännande smaker beroende på vad du gillar eller är nyfiken på.
Tips! Curry, ramslök och gurkmeja är smakrika kryddor som också passar ihop med många av våra svenska råvaror.
Står kryddburkarna på rad ovanför spisen? Det är inte bästa platsen. Värmen kan påverka hållbarheten och ljuset bleker många kryddor, vilket gör att smaken inte kommer till sin rätt. Förvara istället dina kryddor svalt och mörkt som till exempelvis i kökslåda – där håller de längre och du får bättre överblick över ditt kryddförråd.
Smaka av. Hela tiden. Vi är ofta lite försiktiga med kryddningen och det är nog vanligare att man kryddar maten för lite än för mycket. Vi känner oss helt enkelt osäkra. Det bästa sättet att få mer koll är att testa och att smaka av medan du lagar maten.

Peppar är en grundkrydda som bör finnas i varje kryddlåda. Svartpeppar, vitpeppar och grönpeppar kommer från samma planta. Pepparkornen får olika karaktär och smak beroende på var de växer, hur mogna de är när de skördas och hur de hanteras efter skörd.

Svartpeppar har en behaglig, varm hetta med inslag av rå svamp. Den passar till exempel till fisk- och skaldjur, nötkött, pasta och pizza. Vitpeppar har en fyllig och varm, lite stickande hetta och passar bra till bland annat fisk- och skaldjur, fläsk-, kalv- och lammkött och bechamelsås. Grönpeppar är syrlig och frisk med en örtig smak. Den passar bland annat bra med fisk- och skaldjur, fläsk- och lammkött, kyckling och mejeriprodukter.
Psst… Den stora peppar-snackisen just nu är Tellicherry Black Pepper – världens finaste svartpeppar. Med sina stora korn ger den en fyllig, fruktig och mer aromatisk smak. Varför inte testa hela pepparkorn i en kryddburk med kvarn för bästa smak?

Tryter fantasin? Varför inte krydda tillvaron med några av matsveriges kryddigaste recept? Vi har låtit några av våra matbloggare doppa fingrarna i kryddburken – här deras inspirerande recept: Fempepparsås á la Jävligt gott, Zeinas kitchens helstekta kryddiga fisk, Raw Food by Erikas Five Peppers Brownie och Kryddburkens kryddiga laxgryta med nya smaker.
Vill du veta mer om kryddornas värld? Läs mer här och kolla in vår film om peppar!

Lämna en kommentar