
Vi har nog slagit rekord i antalet grillmiddagar på rad nu. Förra veckan var det precis varje kväll och även helgen så jag bröt av med en ruskigt god biffgryta med stark sås och ris till. Självklart måste man dock äta utomhus i alla fall, det är så tryckande varmt inne även på kvällarna så det blir till att öppna och vädra korsdrag när solen gått ner och flugorna lugnat sig. Ute är det ju sååå skönt att sitta nu innan myggen kommer… 😛 Peppar, peppar har vi knappt haft några alls denna sommaren, men dom lär komma…
Det här behöver du :
600 gram lövbiff i tunna skivor
5 dl vatten
3 msk oxfond
4 msk ostronsås
1msk D´Elidas chilisås
2 morötter i strimlor
1 schalottenlök
1 burk krossad ananas
1 burk skivade vattenkastanjer
½ urkärnad gurka
Salt & peppar
1 nypa farinsocker
GÖR SÅHÄR :
Strimla lövbiffen. Förbered lök och grönsaker. Skär morötterna i små stavar, hacka löken och dela, kärna ur gurkan och skär i bitar.
Stek den strimlade lövbiffen på hög värme så den fån fin färg. Slå sedan på vatten och fond och låt allt få bräsera tills köttet blir riktigt mört. När man gör en gryta blir lövbiffen lätt seg och torr om den inte får bräsera sig mör. Till skillnad mot en lövbiff som man steker på lätt så är den mörare automatiskt eftersom tillagningen går så snabbt och den serveras direkt. En gryta behöver dock få bli mör och då pyttsar man på buljong lite i taget och låter koka in, tillsätter mer, låter koka in osv, osv. Jag lovar det blir kanongott och inte alls segt.
När köttet är mört (efter ca 30-40 min) är det dags att tillsätta resten av ingredienserna. Låt hela grytan få puttra ihop ca 5-10 min. Smaka av med salt och peppar och eventuellt lite farinsocker. Vill man ha mer sås, använd mer buljong. För en tjockare konsistens på såsen, red av med lite maizenamjöl utrört i vatten. Servera med ris och broccoli.



Lämna en kommentar