När brödlådan ekar tom så gäller det att fixa fram bröd snabbt om man inte ids åka till affären. Har man alltid bikarbonat hemma och nån slatt filmjölk eller yoghurt så brukar man kunna svänga ihop ett sånt här bröd, och på en liter filmjölk så blir det två! 😛
Jag varierar mig ofta med vad jag stoppar i bröden. Ibland rivna morötter, nötter och frön eller som här torkad frukt och lingonsylt. Dom 17 deciliter torrvaror; mjöl + havregryn + nyponpulver som jag angett i receptet kan bestå av i princip vilket mjöl som helst beroende på vad man har hemma. Likaså frön och nötter som också är torrt så tänk bara att mängden torrvara ska vara ca 17 dl och till det 1 liter filmjölk blir två limpor. Experimentera er fram med allt vad ni kan tänkas hitta i skafferi och kylskåp. Detta blir ett otroligt gott, saftigt och lite sött bröd med lång hållbarhet.
2 limpor
Det här behöver du :
15 dl vetemjöl
1 dl havregryn
1 dl nyponsoppa-pulver
2 msk bikarbonat
250 gram torkade aprikoser
1 dl lingonsylt
½ dl ljus sirap
GÖR SÅHÄR :
Blanda mjölet med bikarbonat. Tillsätt resten av ingredienserna utom filmjölken. Blanda väl. Rör sist ner filmjölken så allt blandas noga. Häll upp smeten i två smorda formar. Grädda ca 1 timme i 175 grader. Ingen jäsning behövs.
Ingredienserna i brödet förutom filmjölken som blandas ner sist av allt.
Här är smeten upphällt i två smorda brödformar.
Efter en timme i ugnen är bröden klara.
Dessa bröd håller sig saftiga länge.






Lämna en kommentar