
Idag på jobbet serverade jag rimmad, kokt torskrygg med äggsås. Bland det mest omtyckta i kategorin husmanskost enligt många av er och jag instämmer (lite grann). Även om jag inte är tokförtjust i fisk så är detta något jag gärna äter… Kanske mest för såsens skull för den är verkligen gudagod!!
Hur som helst en väldigt snabblagad rätt där fisken bara ska sjuda några minuter och under tiden vispar du ihop äggsåsen. En fördel om du har färdigkokta ägg i kylskåpet, bara att skala och finhacka.
Torsken rimmar jag alltid med salt en timme före jag kokar den, då behåller den sin spänst och blir mer smakrik. Bara salta på bägge sidor och låt ligga framme. Kokvattnet till fisken består av en del socker, en del salt och en del ättika. Så har jag alltid gjort och det brukar bli kanongott!
2 – 3 port
Kokt torsk :
3 – 4 bitar torskrygg
1 liter vatten
1 msk strösocker
1 msk salt
1 msk 12% ättika
GÖR SÅHÄR :
Koka upp vatten, socker, salt och ättika i en gryta. Lägg i fisken och låt sjuda ca 6 – 8 minuter. Ta upp och låt rinna av på hushållspapper. Servera med äggsås, kokt potatis och ärtor.
Äggsås :
3 msk smör
2 msk vetemjöl
4 dl mjölk
½ pressad citron
½ fiskbuljongtärning
2 kokta ägg
1 knippe dill
1 knippe persilja
Salt & vitpeppar
GÖR SÅHÄR :
Smält smöret i en kastrull. Vispa ut mjölet i smöret och slå på mjölken. Låt koka upp och vispa såsen slät. Tillsätt pressad citron, fiskbuljongtärning, två finhackade ägg, samt dill och persilja. Dra av från plattan och smaka av med salt och vitpeppar.
Äggsåsen är klar. Rör ihop försiktigt med en sked. Undvik att vispa när du tillsatt ägg och örter.
Servera med kokta gröna ärtor, haricot verts och kokt potatis.
Smaklig fisk! 😛




Lämna en kommentar