
Lovade ju att visa er mammas födelsedagsmiddag som hon önskade i fredags. Det blev kallskuret kött och potatisgratäng och som alltid vill hon ha en varm gräddsås till så hon fick som hon ville. 😛
8 port
Det här behöver du :
2 st fläskytterfilé (ca 800 gram styck)
Smör till stekning
3 msk balsamicovinäger
4 msk oxfond
1 msk apansk soya
1 msk tomatpuré
3 tsk malen paprika
Salt och svartpeppar
GÖR SÅHÄR :
Putsa ytterfiléerna och dela dom på mitten så går de lättare att steka dom i pannan. Bryn dom runtom på alla sidor så de får fin färg. Jag bryner två och två åt gången och lägger sen i alla fyra i pannan. Under stekning; Slå över balsamico, oxfond och soya samt tomatpuré. Krydda med malen paprika, salt och peppar. Tillsätt ca 1½ dl vatten i botten på pannan. Sänk värmen och lägg på lock. Låt köttet sakta få stekas ca 2 timmar på väldigt låg värme. Vänd dom nån gång då och då. Se till så det finns lite vätska i pannan hela tiden så det inte bränner fast. Detta sätt att helsteka tycker jag blir så galet gott och mört istället för att eftersteka dom i ugnen.
Ta sedan upp köttet och låt vila i folié. Hit kan du förbereda dagen innan om du ska servera köttet kallskuret annars är det bara att skiva upp det så fort de fått värmeutjämna en stund. Ta vara på stekskyn och vispa ur pannan med lite vatten och grädde. Smaka av med ev. mer salt och peppar eller fond. Red av såsen med maizenamjöl utrört i lite vatten. Servera köttet och såsen till en krämig potatisgratäng och krispig sallad.

Mamma fick massor av fina presenter och såklart massor av härliga rosor och buketter…

Syrran med pojkvän va hungriga! 😛

Vanlig, enkel krispig sallad till…

Nån dessert orkade vi såklart inte med så det fick bli semlor till helgen istället och det råkade bli några över att ta med till jobbet också! 😉


Lämna en kommentar