kycklingfile_möra_saftiga_steka_stekta
Många av ER efterfrågar tips på det enkla i vardagen. T ex hur man gör riktigt goda stuvade makaroner eller hur man får saftiga kycklingfiléer utan att dom blir torra och tråkiga. Hur man gör en god gräddsås eller lyckas med pepparkakshuset… Jag blir lätt förblindad många gånger då jag läser kommentarer och verkligen ser vad det är ni uppskattar här på kryddburken. Enkelhet och vardagstips är ju själva grundidén med bloggen så jag måste återkoppla och tänka till ibland. Själv misslyckades jag fatalt med en fisksoppa när jag precis hade flyttat hemifrån. Tanken med middagen var god och jag lade verkligen ner hela min själ i att den skulle bli perfekt, men det blev totalt oätligt och allt fick slängas. Man gör fel och misstag många gånger i köket och det är meningen att man ska lära sig av dom. Våga utsätta sig för prövningar och ta ut svängarna. Ändra på recept och göra om dom till dina egna, smaka av och våga lita på att det blir nog rätt bra ändå. 😉

 

Även om man är en van kock i köket eller kanske aldrig gjort ditt eller datt så ska ju nån gång ska ju vara den första. Som att koka fläsklägg och tillaga bruna bönor, eller snurra ihop en vetedeg… 😛

 

Nån gång är alltid den första och de tips jag nu kommer skriva om är väldigt enkelt kort och gott om hur man steker kyckling.

 

Filéerna på kycklingen är det magraste köttet, det vitaste och det som inte heller är lika smakrikt som t ex. lår och klubba. Ändå är det just det köttet som säljs mest av i affärerna så därför vill jag tipsa er om hur ni kan tillaga det utan att det blir just torrt och tråkigt.

 

Kycklingfiléer är tacksamma på många sätt om man vill göra en sallad, en röra till bakpotatis, en pastasås eller skiva upp som pålägg eller till plocktallriken. Det ÄR smidigt med kycklingfiléer men för att få dom saftiga och möra så kommer nu här mitt tips.

 

GÖR SÅHÄR :
Hetta upp en stekpanna med olja. Bryn filéerna runt om hastigt på hög värme och krydda med malen paprika, cayennepeppar, Lawry’s kryddsalt och en pressad vitlök per filé.
När kycklingen fått fin färg, sänk värmen till låg. Tillsätt en REJÄL klick smör. Ös kycklingen med smöret ca 5 – 6 ggr på bägge sidor. Slå på en liten mängd vatten så det täcker bottnen av stekpannan, lägg på ett lock och slå av värmen. Efter ca 10 min är kycklingfiléerna klara att serveras.

 

kyckling_kycklingfile_file_recept_saftiga_möra_stekta_stekt
Dessa kycklingfiléer serverades till en enkel pasta med nykokt tomatsås och champinjoner.

 

11 svar till ”Så steker du kycklingfiléer utan att dom blir torra och tråkiga!”

  1. Jennie profilbild
    Jennie

    Vill bara säga att jag slaviskt följer din matblogg! Så mycket smarrigt man kan hitta när ens egen fantasi tryter! Finns inget värre än att laga samma mat om och om igen! Tack för bra blogg och givande inspiration! Keep up the good work! Kram!

    Gilla

  2. Veronika profilbild
    Veronika

    Det är jättekul med såna här små vardagstips! 😉 Sånt ser jag gärna mer av! 😉

    Gilla

  3. Pia profilbild
  4. Anne profilbild
    Anne

    Tack för kanontips! Mina kycklingfiléer blir just torra och tråkiga. Ska testa göra så här nästa gång. 🙂

    Gilla

  5. Mormor profilbild
    Mormor

    Tack för din blogg. Läser den med nöje och har också stor nytta av den.
    Jag bor i Finland, och det är roligt att följa med skillnaderna mellan finlandssvensk och rikssvensk matterminologi. De är många! Till exempel tycks ni inte ha några hönor eller höns alls i Sverige, bara kycklingar! Vi talar om hönsfilé. Grisar har ni väl ändå, eftersom ni har fläskfilé; vi säger grisfilé. Fransyskan förbryllar mig alltid, ni styckar kött annorlunda i Sverige. Numera tycks ni dock ha lådor också, inte bara puddingar som förut. Och korvkakan är inte heller så vanlig längre. Det var inte så lätt för en finlandssvensk att förstå att det betyder leverlåda.
    Tilläggas bör att du skriver en väldigt trevlig svenska, underbart fri från svengelska!
    Ha en bra första advent.

    Gilla

  6. sonja profilbild
    sonja

    lagar numera alltid min kyckling så här, blir toppen varje gång! nu hade jag på värmen längre för när jag satte i termometern var det bara ca 30 grader och tror inte de skulle komma upp i tillräckligt gradantal med värmen av i 10 min..

    vad menas med en REJÄL klick smör? jag hade inget behov av att sätta nå vatten för att täcka botten, det var ett hav av smör där redan 😁 kanske lite olika vad man har för referensram 😅 lchf eller standard husmanskost. jag tog säkert 50-60g smör 😊

    Gilla

  7. Sebastian profilbild
    Sebastian

    Måste gjort något fel, det blev otroligt torrt. Jag tror inte det här med att ösa kött funkar, möjligtvis fastnar något på utsidan men överlag blir köttet inte saftigare för att du öser det.

    Gilla

  8. Joakim Pahlm profilbild
    Joakim Pahlm

    Ååå har aldrig lyckats så bra med kycklingfilé i stekpanna. Och så himla enkelt Tack så mycket

    Gilla

  9. Petter profilbild
    Petter

    En hel vitlök per filé verkar mycket

    Gilla

  10. Petter profilbild
    Petter

    Men du har säkert rätt i att det inte blir tråkigt 🙂

    Gilla

  11. Yvonne profilbild
    Yvonne

    Bästa receptet på kycklingfile. Blir saftig varje gång 🙂

    Gilla

Lämna en kommentar

Li här,

Välkommen till nya Kryddburken!

Let’s connect