söndagsstek_recept_fransyska_nötstek_långlagad_mör_skysås_sås
Idag fick det då bli en riktig, hederlig söndagsmiddag trots att maken nog hellre velat ha en saftig hamburgare såhär ”dagen efter” cruisingen, men de fick han inte. 😉 Tror han blev ganska så nöjd ändå för han åt dubbla portioner.

Kvällen igår var otroligt rolig. Jag körde ju och det var allt lite nervöst innan vi kom iväg då jag inte kört cadillacen sen jag bröt foten och det är lite jobbigt att köra längre stunder men det gick jättebra. Det var så mycket bilar och köer så vi stod mest och ”myrade” oss fram. Bromsa, släppa, bromsa, släppa, bromsa släppa… Många stunder fick jag till och med lägga i neutralen då det tog hur länge som helst innan vi kunde köra en meter eller två till. Borgholm är inte så stort och om det nu blev 700 bilar som beräknat så förstår man vilka köer genom stan det blir. Mycket fint att titta på i alla fall och barnen hade roligt! Ja, Nicke med! 😛

Ställde mig i köket i morse och förberedde denna söndagsstek av fransyska. En långlagad variant på mycket låg värme som fick puttra eller snarare sjuda på ”ettan” under lock ca 5 timmar. Termometer bryr jag mig aldrig om när jag långlagar, det blir mört och saftigt ändå. Ibland kan det bli fööör mört att allt trillar isär men den här steken blev perfekt och gick att skära i fina skivor.

I grytan har jag förutom 1½ kg fransyska två morötter, två rödlök, ett äpple och ett par lagerblad och hela svartpepparkorn. Sen slog jag på en kraftig oxbuljong. Använde ca 1 dl av Touch of Taste oxbuljong, en skvätt rödvinsvinäger och ca 1 liter vatten. Sen fick detta som sagt stå på spisen ca 5 timmar.

Silade av skyn och reducerade ner den till hälften. Slog i en skvätt calvados och kokade upp. Smakade av med salt och peppar och redde den med maizenamjöl utrört i lite vatten och en skvätt grädde. Så sjukt god!! Den gick bokstavligen att äta med sked. 😛

Serverade allt tillsammans med kokt potatis och en varm kompott av tärnade och smörstekta morötter och äpplen med honung så det blev en karamelliserad smak. Det var verkligen supergott allting och även matlådorna är fyllda tills imorgon!

Stek av alla de slag finns i otaliga recept här på kryddburken, bara att använda sökfunktionen ”stek”, ”söndagsstek”, ”slottsstek”, ”fläsksstek”, ”nötstek” etc. Ofta improviserar jag bara precis som här och det brukar bli bra. Såsen kan man sällan misslyckas med när man har en god steksky, det gäller att smaka av och smaka av, om och om igen tills man är helt nöjd!

Trevlig söndagskväll önskar jag er, hoppas ni har ätit nån god söndagsmiddag ni också.

nötstek_söndagsmiddag_fransyska

stek_gryta_söndagsstek_nötstek

calvadossås_skysås_calvados

stek_söndagsstek_mör_saftig_nötstek

smörstekta_äpplen_morötter_calvadossås_sås

söndagsstek_tillbehör_karamelliserade_äpplen_morötter_smörstekta_calvadossås

långlagad_nötstek_fransyska_söndagsstek

söndagsmiddag_söndagsstek_husmanskost_stek_gryta_långlagad_nötstek_fransyska

5 svar till ”Långlagad söndagsstek med calavdossås”

  1. diningandcooking profilbild

    Det är ju så gott med kött som har fått koka länge och nästan faller sönder när man skär det mums Jag är lite dålig på att göra stek eftersom man måste använda ganska mycket kött och vi bara är 2 personer i familjen men när vi får gäster ska jag nog testa det =)

    http://www.diningandcooking.blogg.se

    Gilla

  2. Rebecca profilbild
    Rebecca

    Oj så gott det lät och såg ut!!

    Gilla

  3. Maud profilbild
    Maud

    Hej, tack för alla fina recept som du visar. Undrar om du bryner köttet innan du lägger det i grytan, ska nätet sitta på tills steken är klar? Har ingen calvados, går det bra med konjak eller Marsala vin?

    Gilla

  4. Josefin profilbild
    Josefin

    Ser jätte gott ut!! Två frågor bara..brynte du steken före du kokade den? Och om man köper nötstek utan nät som det kan vara ibland, tror du att man behöver binda upp den mad typ steksnöre eller nått?

    Gilla

  5. kryddburken profilbild

    Maud!
    Nej, jag bryner inte köttet före utan låter det få lite stekyta direkt i grytan innan jag slår på vätska och nätet behåller jag på tills steken är klar. Marsalavin blir supergott också.

    Josefin!
    Bryner inte köttet före, se svar ovan. Ja, jag tycker det blir jämnare tillagat om man binder upp steken och dessutom bättre form när den sedan ska skäras upp.
    /Linda

    Gilla

Lämna en kommentar

Li här,

Välkommen till nya Kryddburken!

Let’s connect