Cevapcici med het ajvarröra

cevapcici_recept
Bestämde mig igår för att laga till nån färsrätt, men kunde inte komma på vad… Sen slog det mig att jag sett några färsrullar i frysdisken i affären som man inte kan uttala namnet på så jag säger ”Cheva-Cissi”. Googlade lite recept (inte på Cheva-Cissi utan på cevapcici) och tog lite inspiration här och där och satte ihop en smet idag på dan. Vitlök i mängder ska det vara i dessa jugoslaviska ”köttbullar”. Bikarbonat för att de ska bli mer luftiga och inte så kompakta.

Rätten ska enligt tradition serveras med b la. avjar och rå lök i ett typ gräddat stekpannebröd. Ajvarröran rörde jag ihop med creme fraiche, ajvar, sambal oelek och salt. Jag tyckte det blev kanongott och det tyckte även Nicke så detta får jag göra fler gånger. 😛

Själva färsrullarna blev inte så snygga och kanske aningens korta men de smakade ljuvligt. Vitlök förstås men inte heta på något vis och de blev väldigt lätta och luftiga i konsistensen så bikarbonat ska jag nog prova att använda mer i färs som till köttbullar, biffar och dylikt. Ja, här kommer receptet. Servera dom som sagt i nån form av gräddat bröd, avjar, skivad lök eller vad ni tycker passar till. 😉

26 st små cevapicici
Det här behöver du :

1 kg blandfärs
2 gula lök
6 vitlöksklyftor
2 ägg
1 msk bikarbonat
Salt & svarTpeppar

GÖR SÅHÄR : 
Blanda färsen med finhackad lök, pressad vitlök, ägg, bikarbonat, salt och svartpeppar. Låt smeten stå i kylskåpet en halvtimme. Forma avlånga rullar och stek i olja i het panna eller grilla.

cevapcici
Ćevapčići, ćevap, kommer ursprungligen från det turkiska ordet kebab. /Wikipedia

11 svar till ”Cevapcici med het ajvarröra”

  1. Anna profilbild
    Anna

    Det finns färdig cevapcici-krydda att köpa på vår ICA-butik och det blir gott. Men sedan går jag och rapar resten av kvällen, inte kul. Jag ska testa ditt recept och se hur det fungerar, då vet jag i alla fall vilka ingredienser jag får i mig!

    Gilla

  2. kajomida profilbild
    kajomida

    Vad jag vet så uttalas det ”che-vapp-chi-chi” – att det smakar gott är helt klart! Tror det vore riktigt gott att göra på muurikkan och steka potatis till samtidigt.

    Gilla

  3. Anki profilbild
    Anki

    måste testa nästa gång det står köttfärs på menyn 🙂

    Gilla

  4. Lotta profilbild
    Lotta

    Det är så gott. Vi brukar förkoka våra i buljong så att de håller formen och sedan köra dem klara på grillen. Älskas av både barn och äldre.

    Gilla

  5. Mia profilbild

    Detta ser intressant ut… nytt för oss… : )

    Gilla

  6. Sara på Vardag.nu profilbild

    Haha! Jag har gått i uttalskurs på just det ordet hos en kollega 😉 Inte lätt alla gånger! Jag skulle också tipsa om att förkoka cevapcici (och köttbullar med för den delen) men ser att Lotta redan gjort det 🙂

    Gilla

  7. Karin profilbild

    Dom såg riktigt goda ut och det är ju smaken som är det viktigaste! Vad gör en cm hit eller dit…

    Kram Karin

    Gilla

  8. Karin profilbild
    Karin

    Vilket perfekt mattips! Enkelt, gott och billigt! Såsen har säkert fler användningsområden!

    Gilla

  9. Josefin profilbild
    Josefin

    Det här måste jag testa, ser himla gott och trevligt ut 🙂

    Gilla

  10. Maria profilbild
    Maria

    Detta ska jag göra ikväll. Har aldrig blivit besviken på dina recept 😀

    Gilla

  11. Sanel profilbild
    Sanel

    Det går inte någon gullök i cevapi. 30%lammfärs,70%nötfärs,salt,peppar,bikarbonat,sodavatten, blanda allt och låt stå en stund. sedan kan man lägga dom i en spritspåse (engångs). klipp av en bit på spritspåsen så du får en bra storlek på hålet ca 1,5cm. pressa ut smeten och nyp av vid rätt längd.

    Gilla

Lämna en kommentar

Li här,

Välkommen till nya Kryddburken!

Let’s connect