mockarutor_recept_långpanna
Jag bakade mockarutor för det är något som alltid går åt när det kommer oväntat besök. Dom är perfekta att frysa in och bara ta upp när tillfälle kräver. Tycker själv dom är extra goda när dom är lite halvtinade också! 😛
Det här receptet ger höga och saftiga rutor, glasyren är tilltagen i överkant, eller i mitt tycke som ” det ska va” – rejält med glasyr. 😉

Nu ska jag börja klura ut vad fredagens meny ska innehålla, det är ju nån som råkar fylla år då… 😛 Smörgåstårta ska det bli i alla fall och en lite festlig dessert!

Tips på dessert som passar efter smörgåstårta!? Behöver verkligen inspiration så vad hade NI velat ha?

Det här behöver du : 
150 gram smält smör
1½ dl mjölk
2 ägg
3 dl strösocker
4 dl vetemjöl
2 msk kakao
1 msk vaniljsocker
2 tsk bakpulver

Glasyr : 
125 gram smör
2 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
6 – 7 dl florsocker

GÖR SÅHÄR : 
Smält smöret och blanda med mjölken. Vispa ägg och socker poröst. Blanda de torra ingredienserna och sikta ner i äggsmeten. Häll till sist i smör/mjölken. Vänd runt. Häll smeten i en bakplåtspappersklädd form. Mindre än en långpanna, jag använder här en form ca 25 * 35 cm.
Grädda i 175 grader c 20 – 25 min.

Koka under tiden upp glasyren. Smält smöret och dra av från plattan. Rör ner övriga ingredienser. Innan jag häller den över kakan låter jag den svalna något och sticker små snitt med en kniv huller om buller så det blir små hål, då får du en extra-extra saftig kaka! 😉 Avsluta med att strö över kokosflingor. Låt svalna innan du skär upp i rutor.

mockarutor_kärleksmums_snoddas
Mockarutor, snoddas, kärleksmums… Finns det fler namn? 😉

13 svar till ”Mockarutor, höga och med mycket glasyr!”

  1. Maria T profilbild

    åh så himla gott! Vad gäller namnet så har jag hört att i Bohuslän och Dalsland kan de kallas Dalarutor. Men jag som är från Dalarna har då aldrig hört det förens min man påpekade det

    Gilla

  2. emelie profilbild

    åååh min favvokaka =)
    tyvärr ha rjag aldrig lyckats själv med den! men kanske man ska göra ett föräk igen å testa ditt recept! =)

    dom är ju så goooda! mums

    Gilla

  3. emelie profilbild

    kan inte stava heller =) Det ska såklart stå att kanske man ska testa göra dessa kakor igen och denna gång testa ditt recept =)

    Trevlig dag!

    Gilla

  4. Åsa profilbild
    Åsa

    Å mums det var längesedan kanske dags att göra igen.
    Vad det gäller desert så skulle jag nog vilja ha nått lätt eftersom man kan bli så tung och mätt av smörgåstårta. Jag marinerade bär och frukt i flädersaft och lite limeskal och serverade med en kräm på mascarpone och vispadgrädde med lite vanilj i enkelt och gott skulle antagligen funka jättebra med glass till för extra tuggmotstånd testa servera med biscotti eller liknande

    Åsa

    Gilla

  5. Camilla profilbild

    Hos oss har de alltid kallats Fiffirutor. Vet inte varför 😉

    Gilla

  6. Ylva Nilsson profilbild

    Bästa kakan! Ser supergott ut! 🙂

    Gilla

  7. Anna profilbild
    Anna

    Hos oss kallas de fifirutor av min man men Sarakakor av mig eftersom min kusin Sara ”alltid” (eller åtminstonde väldigt ofta) bakade dessa hos mormor när hon var där! Kärt barn har många namn helt enkelt!

    Gilla

  8. Hanna profilbild
    Hanna

    Bakade dessa idag. Helt klart det bästa receptet! Provat många olika varianter, men detta receptet var helt i min smak

    Gilla

  9. Karin profilbild
    Karin

    Tips på efterrätt: En god vaniljglass, varma bär och ett litet knaprigt kex!

    Gilla

  10. Oslofru profilbild

    Så smaskigt ❤

    Gilla

  11. Limpan profilbild
    Limpan

    Receptet stämmer ju inte?!? Glasyren måste väl ändå innehålla kaffe? Eller? Gräddningstiden är mycket mer än 20-25 min, iaf här hos mig

    Gilla

    1. Nina profilbild
      Nina

      Jag brukar ta 6-7 msk kallt kaffe i det här receptet till glasyren. 😁

      Gilla

  12. Emelie profilbild
    Emelie

    Har testat receotet två gånger vid olika tillfällen men får inte till glasyren, fått göra om efter andra recept båda gångerna. Tycker det är för mycket socker i smeten också, 2 dl blir det mycket fluffigare av enligt min erfarenhet. Annars bra tips i receptbeskrivningen

    Gilla

Lämna en kommentar

Li här,

Välkommen till nya Kryddburken!

Let’s connect