tjinuskitårta_kondenserad_mjölk_recept
Då är vi tillbaka igen till utmaningen mellan Jennys matblogg och Kryddburken. Det är precis som förra gången tre ingredienser som vi har lagat något av och denna gång var det min tur att välja och temat var DESSERT!
Jag valde : Kondenserad mjölk + mandel + röda bär!
Som ni säkert vet så är just kondenserad mjölk en liten konservburk som skall kokas så får man den mest gudomliga kolasås, eller dulce de leche! Numera finns dessa burkar i affärerna som redan färdig kola! Ni anar inte hur mycket det underlättar, eftersom man slipper koka dessa konservburkar i 2½ timme och därefter kalka av kastrullen från avlagringar… 😉 Hur smidigt som helst ju!
Det jag valde att göra av de tre ingredienserna blev efter mycket om och men och fundilerande en tjinuskitårta, en riktigt gammal goding som inte syns alltför ofta nu för tiden. Så varsågoda! 😛
Tjinuskitårta 6 bitar
3 äggvitor
2 msk strösocker
200 gram skållad, finmald sötmandel
Fyllning : 
½ burk karamelliserad/kondeserad mjölk
1 dl tinade, avrunna lingon
2 dl lättvispad grädde
Topping : 
2 dl lättvispad grädde
2 msk av karamelliserad/kondeserad mjölk
Några lingon…
GÖR SÅHÄR : 
Skålla och skala sötmandel. Mixa fint i matberedare.
Vispa äggvitorna till hårt skum. Tillsätt strösocker och vispa ytterliggare ca 2 minuter. Vänd ner mandeln i marängsmeten.
Rita upp två cirklar på ett bakplåtspapper, ca 20 cm i diam. Fördela smeten i cirklarna. Grädda i 175 grader ca 45-50 min. Låt bottnarna stå kvar i ugnen på eftervärmen och torka. Lossa dom sedan försiktigt och lägg upp en botten på fat. Bred på kolan, strössla över lingon och ett tunt lagergrädde.
Lägg på andra bottnen och ringla över kolan. Jag värmde kolan några sekunder i micron så den blev lite mer ”rinnig” och lättare att ringla över tunt. Dekorera det sista med lingon.
skållad_sötmandel_mandel
Skållad sötmandel.
karamelliserad_mjölk_kondenserad
Här ser ni NYHETEN med den färdiga dulce de lechen, dom har bytt ut namnet till karamelliserad mjölk bara och den är alltså kokad och klar att användas! 😛
mandel_marängbottnar_tjinuskitårta
Marängen blandad med mixad sötmandel ska bli två bottnar till tårtan.
marängbottnar_mandel_sötmandel
45-50 min i ugnen…
lingon_tjinuskitårta_kolasås_kolatårta
Kola och lingon har alltid varit en god kombination så jag valde lingon från frysdisken. Lätt upptinade och avrunna på hushållspapper.
kolatårta_tjunuskitårta_kondenserad_mjölk_recept
Botten + kolasås + lingon. Lättvispad grädde i ett tunt lager och sen andra bottnen på de.
tjinuski_tjinuskitårta_kolatårta_kondenserad_mjölk
Sådärja!
tjinuskitårta
Sen är det bara att dekorera med lättvispad grädde, kola och lingon precis hur man vill!
jennys_matblogg
Här kan du se vad Jenny hittade på med det tre ingredienserna.
För att komma till hennes recept klicka här!

10 svar till ”Kondenserad mjölk, mandel och röda bär”

  1. Helen profilbild

    Mums vad det såg gott ut 🙂

    Gilla

  2. Sally profilbild

    Tyckte du vann denna gång också 😉

    Gilla

  3. Elliot profilbild
    Elliot

    Tycker Jenny vann denna gång, enbart pga att jag inte gillar lingon! Men tårtan såg jättegod ut om man hade bytt ut just lingonen! 😉

    Gilla

  4. Lotta i Två små kök profilbild

    Gott med lingon och kola, vilken tårta!

    Har testat den karamelliserade mjölken (kolasås) till vaniljglass. Himmel vilket lyft på den glassen 🙂

    Gilla

  5. Jessica profilbild

    Det där var en tårta jag aldrig hört talas om innan, kul att kunna upptäcka något ”nytt”!

    Gilla

  6. Anna/Frostrosor profilbild

    Oj, har helt missat era utmaningar! Kul!
    Tårtan såg jättesmaskig ut! Och dessutom lättare än den finska tjinuskijtårtan, som vi finnar brukar göra. Det brukar vara lite trixigt med tjinuskijglasyren på den. Vill du se, kan du googla ” kinuskikakku” för bilder 🙂

    Gilla

  7. Mårtenssons kök profilbild

    Ja tack, du kan skicka ner två bitar till oss, två vars då alltså:)
    När vi hade gäster i lördags så blev deras 11 åriga dotter så besviken när hon såg citronpajen vi skulle servera till efterrätt. Hennes kommentar var ”Åh, men jag som hoppades att ni skulle servera den goda kolasåsen denna gången också…”

    Gilla

  8. Katinkas Kitchen profilbild

    Åh, dulce de leche, som det heter på spanska! Underbart gott och användbart till efterrätter och bakverk. Kul att du använder det!
    Med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

    Gilla

  9. Jonna profilbild
    Jonna

    Gott, men jag tror att 175 grader är lite mycket! Min var bränd efter 20 minuter. 125 grader i 45 minuter kanske? Tack för bra recept annars!!

    Gilla

  10. […] Lindas smarriga recept i roliga lilla utmaningen hittar du här  […]

    Gilla

Lämna en kommentar

Li här,

Välkommen till nya Kryddburken!

Let’s connect