saffranskroppkakor
Tänk så mycket julborden skiljer sig åt beroende på vart i Sverige man bor.

Under min tidiga barndom när jag bodde i Boden så har jag inget minne av kroppkakor till jul. Inte heller så ofta under andra tider på året mer än om man nån gång hade fått vädligt mycket kokt potatis över då blev det vita kroppkakor som ”gammelfarmor Greta” kokade! 😛

Det var inte förrän vi flyttade hit till Öland, ca 25 år sen nu och jag skulle börja 3:e klass kom kroppkakorna in i mitt liv. Jag som var van att äta palt tyckte kroppkakorna var små?! Sega och lösa och smakade konstigt med fyllning av så fintärnat fläsk och så grovmalen kryddpeppar. Men idag älskar jag dom, ja inte mer än palt förstås men oj va kroppkakor vi äter här nere jämfört med i norrland!

Ganska snart fick jag också bli varse om att kroppkakor äter man även till jul här på självaste julbordet, fast i mindre format, kokade och nedfrysta i förväg för att sedan stekas på tillsammans med köttbullar och prinskorv, inget konstigt alls. Jag erkänner att jag gärna inte vill vara utom dom till jul nu! 😉

Jag gör ibland min egen version av dom små kroppkakorna fast smaksätter med saffran och här kommer receptet, men först till min rubrikfråga…

– Äter ni kroppkakor på julbordet eller inte?
Något speciellt som utmärker sig på just ert julbord jämfört med andra delar av Sverige?

Små saffranskroppkakor

ca 25st
Det här behöver du :
500 gram kokt pressad potatis
3,5 dl vetemjöl
1 ägg
0,5 gram saffran
8 svartpepparkorn
5 kryddpepparkorn
1 tsk salt

Fyllning :
200 gram rimmat sidfläsk
1 liten gul lök

GÖR SÅHÄR :
Förbered fyllningen först. Skär fläsket och löken mycket fint! Fräs på allt i stekpanna. Ställ åt sidan och låt svalna. Stöt saffran och kryddorna i mortel riktigt finmalet. Blanda den pressade potatisen med ägg, saffran, kryddorna och mjöl.

Arbeta ihop till en fast deg. Rulla små bollar och gör en urgröpning till fyllningen. Bollen bör vara som en pingisboll i storleken, ca 1 rågad tesked fyllning/boll. Koka sakta/sjuda i saltat vatten ca 5-10 min. Kroppkakorna är färdiga när de flutit upp till ytan. Frys in och ta fram till julbordet. Stek på dom lätt i stekpanna före servering.

vita_kroppkakor
Vita kroppkakor >>
Görs på enbart kokt potatis + mjöl.

kroppkakor
Öländska kroppkakor >>
Görs på råriven, urkramad + kokt potatis + lite potatismjöl.

 

24 svar till ”Har ni kroppkakor på julbordet??”

  1. Anna/Frostrosor profilbild

    Nej, vi äter inte kroppkakor på julbordet. Min man är norrlänning. Jag får erkänna att jag aldrig ens smakat kroppkakor, men föreställer mig att jag skulle gilla det. Låter gott på din beskrivning. Så du kanske kan plocka ner några i en ask och skicka till mig i ett litet paket? 😉

    Gilla

  2. Freedomtravel profilbild

    Jag har aldrig ens smakat kroppkakor, aldrig blivit bjuden på det. Hos mina föräldrar var det alltid både rödkål och grönkål, och Janssons hette ”anjovisgratäng”. De kom från Halland och vi bodde i Skåne. Men huvudsakligen ganska traditionellt tror jag…

    Gilla

  3. Ellinor profilbild

    Inga kroppkakor hos oss i Boden inte, däremot rökt renstek vilket jag kan tänka mig funkar som ”norrländskt”, det är mitt ”måste” 🙂

    Gilla

  4. Sandra profilbild
    Sandra

    Nope !

    Däremot brunkål som är ett absolut måste ! Något som folk inte ens vet vad det är längre upp i landet xD

    Gilla

  5. Sandra profilbild
    Sandra

    Kanske skulle tillägga att jag är skåning 😛

    Gilla

  6. Bell profilbild
    Bell

    Innan jag flyttade från hälsingland hade jag aldrig ätit kroppkakor. Nu har jag bosatt mig i blekinge där de förekommer överallt men än har jag inte hört någon äta det på julbordet här. Ål däremot trots att den är så hotad.

    Gilla

  7. Bell profilbild
    Bell

    Under barndommen var hälsingeostkaka en stående rätt på bordet, självklart med hjortronsylt. Väldigt annorlunda de vanliga ostkakorna http://www.recept.nu/lisa_gustavsson_flygt/efterratter_och_godis/agg_och_mejeri/halsingeostkaka/

    Gilla

  8. Sarah profilbild

    kroppkakor har jag nog aldrig sett på ett julbord, eller överhuvudtaget faktiskt. kanske är något man borde testa 🙂

    Gilla

  9. Anette profilbild
    Anette

    Det äter vi inte och jag har aldrig gjort det. För några år sedan var jag på konf. i Grekland och då hade en kollega med sig ett paket med kroppkakor som han värmde på någon dag. Då är man fäst.
    Brunkål har vi varje jul och det är nog inte så vanligt. Bor i Göteborg men mamma var från Skåne.

    Gilla

  10. Maja profilbild
    Maja

    Nej, vi äter inte kroppkakor. Jag har nog faktiskt aldrig smakat heller. Här i Tidaholm äter vi grynkorv på julbordet, fantastiskt gott med lite senap till. Mums!

    Gilla

  11. matmedmera profilbild

    Kroppkakor är mycket populära i polen men inte just på julbordet. Däremot dumplingssom numera heter på polska pierogi fyllda med surkål och torkad svamp är ett måste

    Gilla

  12. Linnea profilbild
    Linnea

    Jag har aldrig hört talas om att man äter kroppkakor på julbordet (jag har nog aldrig ens smakat det själv). Här i Örnsköldsvik är däremot blana (vispad grädde+messmör+lite kanel) väldigt vanligt, minns att det serverades i skolan under julen också 🙂

    Gilla

  13. Sandras Matkrypin profilbild

    Kroppkakor är fantastisk gott men jag har aldrig ätit det på julen. Kanske ska testa de med saffran!

    Gilla

  14. Lillie profilbild
    Lillie

    Jag bor utanför Falkenbger och i min familj äter vi dopp i grytan med hårt tunnbröd. Det är min mormors man som infört det och han kommer ifrån Örnsköldsvik. Kalkon äter vi alltid på julafton vilket jag tror min mormor införde efter hennes tid i USA. Annars är riktigt halländsk grönkål och Öströö’s lammfrestelse ett måste på julbordet varje år! http://www.alltommat.se/recept/Lammfrestelse-10774

    Gilla

  15. Elina profilbild
    Elina

    Norrbottning som man är är det Palt som gäller, Har aldrig smakat kroppkakor eller hört någon här som äter det. Ingen palt på julbordet dock 😉 Vad jag tror utmärker julbordet här uppe lite mer är mycket rökt & gravat viltkött och lax. Och så Löjrom såklart !! Inget julbord utan det !

    Gilla

  16. Susanne profilbild
    Susanne

    Inga kroppkakor men väl rentunga. Bor i Piteå men är från Kiruna/Gällivare.
    Min man är från Åbo, Finland vilket medför att vi även har olika lådor på julbordet (tex potatislåda, morotslåda), mustapekka (mjukost rullad i svartpeppar), rosolli med tillhörande sås.

    Gilla

  17. Min hälsa profilbild

    Vi äter alltid ”blöta” till lunch på julafton, och några dagar efter julen. Det är ju så gott! Tunnbröd doppat i spadet som blir kvar från skink-koket, och till det äter vi julskinka med senap och smör. Galet gott! 🙂

    Gilla

  18. Elin J profilbild
    Elin J

    Hos en före detta pojkväns föräldrar som är bosatta utanför Nybro i Småland fanns alltid små, stekta kroppkakor på julbordet. Första och enda gången jag sett eller ätit det. Verkar vara något lokalt där nere hos er. 🙂

    Gilla

  19. Linda profilbild
    Linda

    Nepp, inga kroppkakor på vårt julbord!
    Men du har rätt i att det skiljer sig något ofantligt mellan landsändarna! Jag är från Norrköping och anser att det viktigaste för mig är söt senap till skinkan, men i Småland verkar det viktigaste vara ostkaka (que?) och hos svärmor i Halland ska det vara geönkål! Kål över huvud taget verkar vara jäkligt stort i både Halland och Skåne…

    Gilla

  20. Anna-G profilbild

    Nej, nej, inga kroppkakor i Boden. Men blöta, det har du väl smakat när du var barn och bodde här?
    På semester på Öland åt vi ”riktiga” kroppkakor! Jättegott, men inte på julbordet!

    Gilla

  21. Lisa profilbild
    Lisa

    Å, har inte gett mig på det själv men saknat det senaste åren sen Skåneflytten. Fick alltid en stor laddning av mormor när jag bodde i Kalmar. Men i år har jag tvingat min far att laga och ta med när han kommer neråt över julen. Mmmm!

    Gilla

  22. Sara på Vardag.nu profilbild

    Kroppkakor är ju så gott! Aldrig gjort egna och det är inget vi äter på julbordet, men gärna köpte och återställ middag med brynt smör, lingon och rivna morötter 🙂 Mmm… Du gör mig hungrig!

    Vi äter nog inget vidare konstigt på julbordet, men sambons farmor och farfar äter gärna grisfötter… Den traditionen försvinner säkert med den äldre generationen…

    Gilla

  23. Mårtenssons kök profilbild

    Nej inga kroppkakor på julbordet här nere i vår del av landet. Däremot brunkål så klart, skåningar är tydligen de enda som har det fick vi veta för inte så länge sedan. Tänk, det trodde vi att alla hade… Om det sedan finns något annat som är speciellt för skåneland mer vet vi faktiskt inte riktigt.
    Kanske skulle det vara julskinkan då som nästan alltid är röt och sällan rimmad.
    För vår del blir det vildsvinsskinka i år, spännande.

    Gilla

  24. malin profilbild
    malin

    Vet att detta var längesen, men jag har alltid firat jul med kroppkakor på bordet och vill inte ens föreställa mig hur det skulle vara utan dom runda guldbollarna där.

    Gilla

Lämna en kommentar

Li här,

Välkommen till nya Kryddburken!

Let’s connect