Barnen och jag har gjort en sååå fin äppelkaka idag! Grunden är en vanlig sockerkakssmet som fått sällskap av små karamelliserade äppelbitar toppat med mandel! Ja men ni hör ju hur gott det låter bara! 😛

Fredagsmys blir äppelkaka-mys med extra fluffig vaniljsås. 😉

Det här behöver du :
2 ägg
2 dl strösocker
3 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
100 gram smält smör

4 stora äpplen
3 dl strösocker
2 msk smör

GÖR SÅHÄR :
Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda ihop de torra ingredienserna och vänd ner i äggsmeten. Rör sist ner det smälta smöret. Häll smeten i vid form, jag använde en pajform.

Skala äpplena och tärna i bitar. Smält sockret under försiktig omrörning i en stekpanna, tillsätt smöret och vänd ner äppelbitarna. Rör sakta på hög värme till sockret blivit tjockt och klibbigt runt bitarna, ta ev i pyttelite vatten om de blir för segt. Häll äppelkaramellen över smeten och grädda i ugn, 175 grader ca 40-45 min. Servera med en god vaniljsås.


Skölja och skala fixade Joline…


Och skar små äppelbitar…


Smälte socker och rörde ihop karamell skötte jag! 😛


S
en ner med äpplena försiktig och rör på hög värme tills det blivit klibbiga.


Vänd ner i sockerkakssmeten och strössla över flagad mandel.


Grädda i 175 grader ca 40-45 min.


Servera kakan med en god vaniljsås.

3 svar till ”Äppelkaka med karamell”

  1. Mårtenssons kök profilbild

    Mumma! Vi gjorde något liknande sist med muscavadosocker, blir så god smak på äpplebitarna då.
    Härligt när man kan kocka tillsammans, fina stunder att ta tillvara på.

    Hoppas ni får en härlig helg.
    Kram

    Gilla

  2. Nora profilbild
    Nora

    Det låter gott måste provas!!

    Gilla

Lämna en kommentar

Li här,

Välkommen till nya Kryddburken!

Let’s connect