Om ni nån gång har ätit alldeles nygräddat, mjukt tunnbröd med bara lite smör på så kan ni inte motstå detta. Här har muurikkan gått varm ett par timmar både till tunnbröden och det vi fyllde dom med.

Godare nybakat finns inte, så är det bara. Är man som jag uppväxt i norrland och ätit sånt här tunnbröd till frukost när man var liten så finns inget som smakar bättre egentligen… Tunnbrödet här har jag gräddat på murrikkan med liten eld under, det går snabbt så det gäller att kavla på mellan varven eller så kan man hyra in en liten ”kavlerska” 😉

Fortsättning följer till detta recept…

12 st
Det här behöver du :
50 gram smör
5 dl mjölk
½ paket jäst (25 gram)
0,5 tsk salt
1 msk honung
4 dl grahamsmjöl
6-7 dl vetemjöl
Mjöl till utbakning

GÖR SÅHÄR :
Smält smöret och slå på mjölken. Ljumma till 37 grader, fingervarmt. Rör ner i jästen, tillsätt resten av ingredienserna med spara lite på mjölet. Arbeta till en smidig, lätt kladdig deg. Pudra över mjöl och låt jäsa ca 45 min. Ta upp på mjölat bakbord och knåda degen smidig. Ta 12 bitar och lägg upp på mjölat underlag till de ska gräddas. Kavla så tunt du kan med vanlig kavel och sist med kruskavel på bägge sidorna. Grädda på stekhäll ca 1 min på varje sida. eller i ugn på plåt i 250 grader ca 3-4 min.


Att sitta ute på träbänken och kavla tunnbröd i solen, de e grejer de! 😉


Kruskaveln sist av allt så du får fina härliga bubblor på brödet.


Sen är det bara att grädda på!


Se till å gör en rejäl laddning, du kan dubbla eller tredubbla receptet och sen frysa in tunnbröden.


Värm på dom hastigt i micron dan efter så blir dom som nybakade igen…

15 svar till ”Mjukt tunnbröd, gräddat på muurikkan”

  1. Sara på Vardag.nu profilbild

    Men åh vad gott det ser ut! 🙂

    Gilla

  2. Monsterscircus profilbild

    gott bröd, super bra inspiration! ser riktigt läcker. ha en trevlig dag.

    Gilla

  3. Thesa82 profilbild

    för oss som inte har en muurikka, går det bra att grädda dem i stekpanna?
    Sugen på att testa i alla fall 🙂

    Gilla

  4. kryddburken profilbild

    Absolut, stekpannan funkar perfekt också!
    /Linda

    Gilla

    1. Mia profilbild
      Mia

      Jag provar i stekpannan men dom blir inte super mjuka som man verkligen vill ha dom utan dom blir lite lite krispiga i kanterna 🙂 men det kanske ska va så

      Gilla

  5. Rebecca profilbild
    Rebecca

    Åh herregud så gott!!!!

    Gilla

  6. Erica profilbild

    Det ser riktigt, riktigt gott ut! 😀

    Gilla

  7. Cizzi profilbild

    Åh vad goda tunnbröden var!! Vi gräddade dem på muurikkan och bjöd in grannarna på nygräddade bröd med smör och ost i all enkelhet. Underbart!
    Hade dock ingen kruskavel, så jag naggade dem med en gaffel på båda sidor.

    Gilla

  8. Magnus profilbild
    Magnus

    Fick en muurikka förra året och testade bl.a. dessa tunnbröd som var väldigt goda och uppskattade.

    Men fanns det inte en länk till en fyllning med fläskfilé eller om det var fläskyttefilé från denna sidan? Den var helt underbar och jag har tyvärr inte receptet kvar.

    Gilla

  9. Magnus profilbild
    Magnus

    Nu hittade jag äntligen rätt:
    https://kryddburken.se/category/muurikka-2/page/2/

    Har ni inte testat detta recept har ni verkligen gått miste om en riktigt god rätt. Jag lagade den av fläskytterfilé som jag tycker fungerar alldeles utmärkt.

    Gilla

    1. kryddburken profilbild

      Där va du snabb Magnus!
      Det receptet är gott… Tack snälla.
      /Linda

      Gilla

  10. Elin Löwengren Sundström profilbild

    Ser gott ut måste prova så,fort jag får tid.

    Gilla

  11.  profilbild
    Anonym

    Nu är det 3:e gången vi gör dom här,vi har gjort taco på muurikkan med detta brödet till
    Idag bakar vi ut dom liiite tjockare och fryser ner dom som ev. blir över(påminner efter en sväng i micron om mormors rieska)

    Gilla

  12. Gunhild profilbild
    Gunhild

    Nu är det 3:e gången vi gör dom här,vi har gjort taco på muurikkan med detta brödet till
    Idag bakar vi ut dom liiite tjockare och fryser ner dom som ev. blir över(påminner efter en sväng i micron om mormors rieska)

    Gilla

  13. […] GÖR SÅHÄR : Smält smöret och slå på mjölken. Ljumma till 37 grader, fingervarmt. Rör ner i jästen, tillsätt resten av ingredienserna med spara lite på mjölet. Arbeta till en smidig, lätt kladdig deg. Pudra över mjöl och låt jäsa ca 45 min. Ta upp på mjölat bakbord och knåda degen smidig. Ta 12 bitar och lägg upp på mjölat underlag till de ska gräddas. Kavla så tunt du kan med vanlig kavel och sist med kruskavel på bägge sidorna. Grädda på stekhäll ca 1 min på varje sida. eller i ugn på plåt i 250 grader ca 3-4 min (taget från Kryddburken). […]

    Gilla

Lämna en kommentar

Li här,

Välkommen till nya Kryddburken!

Let’s connect