Snövit semletårta ute i solskenet på renskinnet! Vilken underbara vinterdag vi haft idag, och semlor ska ätas på vintern, då gör dom sig allra bäst tycker jag!! 😀 Barnen och jag har bakat och gjort mandelmassa och pysslat ihop fina ”hattar” till semletårtan med hjälp av pepparkaksform! Lite annorlunda och lite roligare! 😉

Mandelmassa (ca 450-500 gram)
200 gram skållad mandel
2½ – 3 dl florsocker
1 äggvita
några droppar bittermandelolja

GÖR SÅHÄR :
Skålla mandel och torka den i en handduk. Mal den fint i mixer eller mandelkvarn. Blanda med florsocker och bittermandelolja. Tillsätt ev. några droppar vatten för mjukare/lösare konsistens. Går att frysa.

Semledeg till 1 tårta eller 6 st semlor
25 gram jäst för söta degar
50 gram smör
1½  dl mjölk
1 ägg
½ dl strösocker
2 krm salt
ca ½ liter manitoba cream eller vanligt vetemjöl

GÖR SÅHÄR :
Smält smöret tillsammans med mjölken i en kastrull. Smula ner jästen i en degbunke. Använd med fördel en köksassistent då degen behöver knådas läääänge med manitoba-mjölet. Slå på smör/mjölk och rör ut jästen. Tillsätt resten av ingredienserna och låt maskinen knåda degen minst 10 min, gärna 15 min! Pudra över mjöl och låt jäsa under bakduk ca 30 min. Slå ner degen med knytnäven så luften går ur. Stjälp upp den på bakbord och låt bli att knåda degen nu. Den är himla smidig att jobba med ju längre den blivit knådad. Ta ut små ”degklumpar” i storlek med en clemetin. Forma den mellan kupade händer (vrid/snurra och spänn ytan) så du får en slät bulle. Lägg bullarna som en blomma i rund springför med löstagbar kant. Grädda i 175 grader ca 20-25 min. Låt svalna innan du skär av locken och fyller tårtan. (enkla semlor 220 grader 10-15 min)


Mandeln är skållad och torr. Plocka fram florsocker, ett ägg (äggvitan ska vi ha) och bittermandelolja/arom.


Joline maler mandeln i omgångar…


Och blandas i skål tillsammans med övriga ingredienser!


Mosa ihop med gaffel tills mandelmassan inte smular längre.


Sen kan du forma den till en rulle och plasta in. Går utmärkt att frysa.


Semlebullarna har jag lagt i en springform med löstagbar kant ganska nära varann så dom jäser ihop till en tårta!


Tjusig va? 😉


Skär av locken och gröp ur lite av inkråmet, blanda med mandelmassan eller ge till fåglarna!


Stansa ut lock av pepparkaksformar.


Spritsa grädde och på med locken och lite snövitt puder! 😛


Semletårtan är klar att avnjutas!

16 svar till ”Semletårta med hemmagjord mandelmassa”

  1. matmedmera profilbild

    Vad duktig du är som gjorde egen mandelblandning. Själv köpte jag den bästa mandelmassan som fanns

    Gilla

  2. Ann - Tänk om jag ändå hade en blogg... profilbild

    Wunderbar!! Du kan ju göra tårta =)))

    Mycket snyggare än semletårtor med ett enda stort lock denna måste ju vara enklare att servera av också.

    Gilla

  3. Britt-Inger profilbild
    Britt-Inger

    Denna ser så god ut att till och med jag som inte gillar semlor kunde tänka mig att smaka….. Ni är sååå duktiga!

    Gilla

  4. Millis profilbild
    Millis

    Jättefin och ser helt galet god ut! Håller med Anna om att din tårta är mycket finare än såna med ett enda stort lock.

    Gilla

  5. simone profilbild

    jättehäftig tårta och väldigt fin bild.

    Gilla

  6. kajomida profilbild
    kajomida

    Har (särskilt idag) flera gånger läst ”jäst för söta degar” – är det något ”nytt”? För 26 år sedan när jag flyttade hit till Tyskland fanns det bara jäst 😉 och här nere har jag också bara sett den vanliga sorten…

    Gilla

  7. RackarTuss profilbild

    Hej!
    Jag åt inte semlor igår och det blir ingen annan dag heller, gillar dom inte helt enkelt.
    Men – vilka fantastiska bilder på ditt semelbak 🙂
    I min blogg igår blev det dock en hel del matprat och jag fick en del recept att prova 🙂
    ”Tuss”

    Gilla

  8. kryddburken profilbild

    Kajomida!
    Det har nog funnits ett bra tag, kolla här : http://www.kronjast.se/produkter Den röda jästen är särskilt lämplig till söta degar som innehåller socker och får därmed bättre jäskraft.
    /Linda

    Gilla

  9. kajomida profilbild
    kajomida

    Tack för förklaringen Linda!

    Som sagt, här nere har jag bara sett en sort + torrjäst förstås. Manitobamjöl finns inte heller… har väl antagligen med olika ”livsmedelslagar” att göra.

    Gilla

  10. LG profilbild

    Gör alltid mandelmassa själv nuförtiden, eftersom det är dyrt att köpa när man inte bor i Sverige.
    Inte speciellt svårt, bara lite tidskrävande.
    Vart två dussin semlor idag att bjuda vänner på som aldrig ätit semlor förut, var väldigt populärt.

    Gilla

  11. Jenny profilbild
    Jenny

    Ahhh vad sugen jag blev pa semlor nu. Alskar din fantastiska matblogg. ville bara saga det. 🙂

    Gilla

  12. K. profilbild

    Looks yummy! 🙂

    Gilla

  13. Ellen profilbild

    Åh, så gott det ser ut! 🙂

    Gilla

  14. Mariette profilbild
    Mariette

    Har bakat dina ”semlebullar” i kväll och gjort mandelmassan. Bara att lägga ihop imorgon. Gjorde dubbel sats så det blev 12 jättebullar.
    Fantastisk blogg du har!

    Gilla

  15. Sara profilbild
    Sara

    Hej!

    Du är så kreativ =) och så inspirerande ..ser superfint ut..Tänkte bara höra hur mycket gram mjöl en halv liter motsvarar?

    Kram kram

    Gilla

  16. […] Semletårta med hemmagjord mandelmassa, den är lite festligt om man vill bjuda på hembakat i skidbacken! […]

    Gilla

Lämna en kommentar

Li här,

Välkommen till nya Kryddburken!

Let’s connect