Här kommer receptet på rådjurssteken jag lagade igår. Ett rejält mört och saftigt viltkött där faktiskt mannen i familjen tyckte att köttet var så gott så detta borde man dricka vin till ju!! (Vi som i vanliga fall aldrig dricker vin) 😉 Rådjurskött har väldigt fintrådiga köttfibrer och kan lätt bli både mosigt och lite ”mjöligt” i konsistensen om man översteker det. Att låta det långlagas på låg ugnstemperatur till exakt 64 graders innertemp ger ett gudomligt gott, mört, saftigt och jämnt rosa, (absolut inte blodigt) kött. Helt makalöst gott och nån kniv behövdes inte. Sen ska vi inte tala om skysåsen med alldeles nystekta kantareller till…

Ett  recept som passar ypperligt till höst och skördefest!

Rådjursstek av baklår i rödvinsmarinad :
ca 2 kg rådjursstek av baklår
1 liter rött vin
2 dl olivolja
2 msk soya
3 morötter
1 gul lök
1 röd lök
4-5 vitlöksklyftor
1 tsk hela vitpeppar
1 tsk hel rosépeppar
2 tsk flingsalt
Färsk timjan

GÖR SÅHÄR : 
Putsa steken från senor och hinnor. Om baklåret är styckat i delar kan man pussla ihop det till en stor stek och sedan använda ett elastiskt steknät så får man en fin form och alla delar håller sig på plats. Stektermometer är ett måste, men det kommer vi till senare. Nu ska köttet ligga i marinaden i 2 dygn.

Lägg steken i en ugnsform. Slå på vin, olja och soya. Skala och skär lök och morötter grovt och lägg runtom i formen. Vitlöksklyftorna behöver inte skalas. Strö över pepparkornen, flingsalt och några kvistar färsk timjan. Vänd runt steken så allt blandas. Täck med folié och låt stå i kylskåp 2 dygn. Vänd på steken efter 1 dygn.

Sätt in stektermometern i köttets tjockaste del. Stek i ugn på högst 80 graders värme, (varmluft) och ta ut den när innertemperaturen visar 64 grader. Ta upp steken och slå in den i folie och låt vila en timme. Sila skyn och spara till såsen.

Köttet kan sedan skivas upp och värmas på i ugn strax före servering.

Skysås :
ca 4 dl stekskyn från formen
2 dl vatten
1 msk viltfond
1 msk mörk oxfond el. tärning
1 tsk vinbärsgelé
1 dl vispgrädde
1 msk balsamico
1 tsk soya colorit
ev. salt & peppar
Maizenamjöl + vatten till redning

Gula kantareller

GÖR SÅHÄR :
Värm på skyn från formen i en kastrull, tillsätt övriga ingredienser och låt koka upp nån minut. Smaka av med salt & peppar. Servera såsen på köttet tillsammans med nystekta kantareller, endast kryddade med smör, salt & lite vitpeppar…


Råddjurssteken får vila i marinaden i 2 dygn.


Goda tillbehör till steken är ugnsrostade rotfrukter.

4 port
Ugnsrostade rotfrukter : 

3-4 Potatis
3 Morötter
3 Palsternacka
3 Rödbetor
2 msk Olivolja
2 tsk Flingsalt
några varv med svartpepparkvarnen
Några kvistar färsk timjan
1 Rödlök

Honungsrostade pumpakärnor

GÖR SÅHÄR : 
Skala och skär rotfrukterna i mindre bitar eller slantar. Ringla över olivolja. Krydda med flingsalt, några varv med pepparkvarnen och färska timjankvistar. Vänd runt med händerna så allt blandas. Rosta i ugn, 200 grader ca 40-45 min. Tillsätt rödlöken när ca 10 min återstår, annars blir den lätt bränd.

Rosta en liten näve pumpakärnor i torr stekpanna, när dom börjar ”poppa” och ”sprätta” tar du bort stekpannan från värmen och ringlar över lite flytande honung och sätt åt sidan. Strössla över rotfrukterna precis före servering.


Toppade med honungsrostade pumpakärnor.


Lättstekta kantareller passar bra i skysåsen.


Riktigt, mört och saftigt kött.


Här med skysåsen och kantarellerna.


Smaklig måltid! 😉

 

12 svar till ”Långlagad, rödvinsmarinerad rådjursstek, kantarellsky, rotfrukter & honungsrostade pumpakärnor”

  1. BM profilbild

    Tack för en otroligt bra blogg!
    Jag använder mig ofta av dina recept och matlagningen hjälper mig i mitt tillfrisknande.
    Tidigare när jag var aktiv i mitt alkoholmissbruk, lagade jag sällan annat än halvfabrikat.
    Nu får matlagningen mig på andra tankar!
    Även dina bilder ger mig stor inspiration, även om det jag lagar aldrig liknar dina bilder haha.
    Kraaam BM

    Gilla

  2. Linas blogg profilbild

    Mums, de ser riktigt gott ut! Jag va inte så glad i vilt innan (va nåt jag hade fått för mig), men min kära moder har blivit tillsammans med en jägare och nu har jag ätit så mycket älg så de snart sprutar ut ur öronen på mig, sååå gott!

    Gilla

  3. Beatas mat profilbild

    Åh jäskusen!! Detta var inspirerande! Tyvärr lyxar man till det med viltkött allt för sällan. Jag är uppväxt på vilt men nu bor man i storstan och missar det goda… måste gå till saluhallen!

    Fin blogg, tack!

    Gilla

  4. Hanna profilbild

    Ser supergott ut! Passar bra med vilt nu i höst.

    Gilla

  5. Carin profilbild

    Är så imponerad hur duktig du är både på att laga mat och du tar så fina bilder. Guldstjärna till dig! Själv ska jag laga ankbröst med rostad palsternacka, äpple och rödbetschutney med chèvrecreme ikväll. Det är ju fredag ikväll! Ler!

    Gilla

  6. Drömkaka profilbild

    Oj, det här skulle jag vilja ha till middag ikväll! Kan du skicka några portioner?! 😉

    Gilla

  7. konstit profilbild

    Som en av de fem- till åttatusen dagliga läsarna var det störtkul att äntligen få se dig ”live” !

    Keep up the good work !

    /konstit

    Gilla

  8. Maria profilbild
    Maria

    Har precis kollat pa Smalandsnytt har i Tampa,Florida.
    Va’kul! Kryddburken, den basta bloggen!

    Gilla

  9. Anna J profilbild
    Anna J

    Vilket fint reportage och vad proffsig du var i köket. Allt såg lika gott ut på tv-bilderna som på dina bilder. Du är så inspirerande!

    Fortsatt go helg!

    Gilla

  10. FruC profilbild
    FruC

    Ungefär hur lång tid per kg tar det att få steken till rätt temperatur om den går i 80 graders ugn? Funkar det även för oss som inte har varmluftsugn?

    Gilla

Lämna en kommentar

Li här,

Välkommen till nya Kryddburken!

Let’s connect