
Ambrosiakaka! En gammal legend som bör dammas av tycker jag! Men istället för en hel rund kaka med florsocker-glasyr och syltade apelsinskal gör jag nu flera små med lite olika glasyr och pynt! Har inte riktigt super-humöret uppe för att varken baka eller laga nåt just nu så de enda jag kunde komma på ikväll var att fixa nåt till mannen o hans fredagsfika med flyttgubbarna på jobbet! Det blev sonika ambrosiakaka efter ett tips på facebook fast i lite fler skepnader än vad som först var tänkt!
Behöver massa inspiration just nu! Down-perioden gör sig påmind och fantasin är faktiskt i botten… Läsa mattidning och recept o surfa runt på matbloggar hjälper för de mesta, men inte idag… 😦 Imorgon är det ju fredag och fredagsmys… Å prestationsnivån tickade automatiskt upp ett par pinnhål…
Hjälp mig med tips är ni snälla!
Har ni något supertips för att få inspirationen att flöda??!
Det här behöver du :
150 gram rumsvarmt smör
3 dl strösocker
2 ägg
Rivet skal från 1 citron
1 dl mjölk
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
GÖR SÅHÄR :
Vispa smör och socker poröst. Tillsätt äggen, ett i taget och vispa däremellan. Tillsätt mjölken och citronskalet. Vispa. rör ner mjöljet blandat med bakpulveret. Fördela smeten i smorda, bröade formar. (Antingen en stor ca 25 cm i diam, eller 5st mindre) Grädde i 40 min för stor form, och ca 30 min för de mindre i 175 grader. Stjälp upp på bakplåtspapper. Strö gärna lite ströbröd över pappret så klibbar inte ytan fast. Garnera med glasyr och strössel. (Florsocker + vatten + strössel).

Istället för en stor form (ca 25 cm i diam) så gör jag fem mindre formar. Smörj och bröa.

Portionera ut smeten lika i alla formar. Grädda i 175 grader ca 30 min.

Stjälp upp på bröat bakplåtspapper så ”klibbar” dom inte fast.

Förbered glasyren. Rör ihop florsocker + vatten + önskad hushålls/karamellfärg.

Många pryttlar och skålar blir det… 😉

En blå, med havsblått strössel!

En med grönt färgat strösocker!

Dessa små ambrosia får Nicke med sig till jobbet imorgon till hela flyttgubbar-gänget! Fredag å allt! 😛



Lämna en kommentar