
Oj va många läckra bidrag ni har kommit med!! Pasta alfredo, di pollo, carbonara, carpaccio, sparris med riven parmesan, parmesanchips, parmesankorgar, parmesan i sallader, soppor, brytbröd. Parmesansås, pesto och ostbollar och ja…. hur många goda recept som helst! Mina röster föll för Mia´s grymt vällagade lasagne med massor av parmesan och en liten annorlunda touch, samt Ulrikas parmesan tarteletter med löjrom!
Det gäller liksom att hitta den vardagliga variationen med osten så sätter det verkligen piff på vilken rätt som helst! Så, nu tycker jag ni ska prova dessa två recept, en lite annorlunda lasagne och en ostpaj med piff! Det ska iallafall jag göra! 😉 Stort tack för alla bidrag!!!
Vinnarna är, Mia & Ulrika!! Stort grattis!
Ni kommer att bli kontaktad via epost.
Recepten presenteras här nedan. Mer tips och inspiration från alla bidrag hittar ni i kommentarsfältet här >>
1 : Mia! Min goda Lasagne med Parmensanost
En långpanna full. Ca 3-4 paket färska lasagneplattor
Till köttsåsen :
1 kg nötfärs
salt
vitpeppar
grov svartpeppar
lawrys kryddsalt
smör
4 gula hackade lökar
8 finhackade vitlöksklyftor
15 medelstora färska champinjoner
flytande honung
1 burk majskorn
1 tärning mörk oxbuljong
maizenmjöl
5 dl vatten
3 dl grädde
Gör så här :
Bryn färsen samt krydda efter smak. Fräs gul lök och vitlök i smör strö över en nypa socker. Skiva och stek svampen på svag värme så de blir lite småkrispiga, ringla över lite honung. Häll alltsammans i en större gryta tillsätt majskorn och buljong. Låt koka ca 45 min på svag värme. Rör ner maizenamjöl och vatten.
Bechamelsås :
75 gr smör
Salt
Vitpeppar
1/2 dl vetemjöl
pressad färsk citron
ca 1 liter standardmjölk
2-3 dl grädde
2 dl riven parmensanost
färsk dragon
Gör så här :
Fräs upp smör och salt och peppar (använd helst hel vitpeppar som du mortlar själv) Vispa ner mjölet och späd med mjölk. Tillsätt grädden samt pressa i lite citronsaft. Låt puttra på svag värme tillsätt sist finhackad dragon och parmensanosten.
Gör lasagnen :
Smöra en långpanna. Varva nu med köttsåsen, färska lasagneplattor och bechamelsås. Brukar räcka till 3 lager. Avsluta med att riva över 6 dl parmensanost samt häll på lite extra grädde. Skjuts in i ugnen ca 175 grader 1 timme. LYCKA TILL!!!
2 : Ulrika! Parmesantartletter med löjrom
Deg:
2 – 2,5 dl vetemjöl
2 krm salt
100 gram smör
2 msk kallt vatten
Fyllning:
2 ägg
3 dl mellangrädde
3 dl grovriven parmesanost
100 gram färsk ruccolasallad
salt o peppar
150 gram löjrom (eller stenbitsrom)
2 dl crême fraiche
½ knippe hackad gräslök
Sätt ugnen på 225 grader. Hacka samman mjöl, salt och smör i en matberedare eller med en kniv. Tillsätt vattnet, lite i taget, så att det blir en smidig deg. Dela i sex lika stora bitar och tryck ut i sex portionspajformar, tartalettformar (eller en stor pajform). Grädda de tomma skalen mitt i ugnen i ca 10 minuter. Vispa under tiden samman ägg och grädde. Tillsätt osten och vänd ner ruccolan. Krydda. Häll fyllningen i pajskalen och grädda ytterligare ca 15 minuter, eller tills fyllningen stelnat. Låt svalna något. Tag ut formarna och servera tartaletterna lite ljumna med en klick löjrom, crême fraiche och gräslök.

Tävling i samarbete med Zeta parmesanost

Lämna en kommentar