
22:a januari är min mammas födelsedag! Då bakar jag alltid tårtor, eller lagar nån god middag. Det har fallit på min lott de senaste åren liksom! 😉 Och det är superkul såklart! Hon önskar & beställer, och jag bakar & lagar! I år på sin 49:e födelsedag önskade hon sig en smörgåstårta & en gräddtårta! Smörgåstårtan skulle vara en charktårta (dvs. ägg/ost/skinka/leverpastej) Inga skaldjur! Å det är faktiskt den godaste av alla smörgåstårtor, och den som går hem bäst även hos barn! De ska va rejält med fyllning, inte snålas. Inte heller så skarpa smaker av leverpastej och inte inte för mkt smak av majonäs, då blir det helt perfekt!! Och självklart ska det va frukt med som bryter av smakerna fint! Så här kommer alltså mammas födelsedags-smörgåstårta Tutti Frutti – EXTRA ALLT!
16 bitar (3 lager fyllning)
Det här behöver du :
48 skivor formfranska
Jag har använt kantskuren formfranska och lagt 12 skivor per lager.
1 sats grundröra :
5 dl grädde (vispas väldigt lös)
1 dl creme fraiche
Salt & peppar
Fyllning 1 :
250 gram mixad rökt kassler
2 dl krossad ananas + lite av spadet
Fyllning 2 :
3 msk bredbar leverpastej (Pastejköket)
2 msk bostongurka
3-4 dl grundröra
Fyllning 3 :
4 löskokta, hackade ägg
150 gram mjukost (Fjällbrynt hushållsost extra smak)
3 dl grundröra
Salt & peppar
Täcklager :
Grundröran, rikligt runtom hela tårtan!
GÖR SÅHÄR :
Vispa grädden väldigt lös, den ska nästan vara rinnig till grundröran. Tillsätt creme fraiche och smaka av den med salt och peppar. Ta fram tre skålar och fördela ut fyllningen i varje skål. En med mixad rökt kassler och ananas (använd hushållsassistent eller stavmixer till att finfördela kasslern), en med leverpastej och bostongurka och den sista med kokta ägg och mjukost. Rör ner grundröran i alla tre skålar. Kantskär brödskivorna. Fyll tårtan, lager för lager. Varje brödlager ska också bres med mjukt smör först. Avsluta med att täcka tårtan runtom med grundröran.
Garnering :
Salladsblad runtom, sen en mix av hamburgerkött, kokta ägg, ostrullar, vindruvor, mini-plommotomater & konserverade mandariner. Apelsinskivor och persilja. När du lägger garneringen ”huller om bullar” och verkligen täcker hela tårtan så får alla smaka av allt från garneringen!

Vi var in på ÖNSKA butiken idag jag och barnen. Vi köpte ett svart Le Creuset Redskapskrus (1,1 liter) och fyllde den med olika redskap såsom stekspade, visp, soppslev, pastaslev, parmesanrivjärn, tesil mm. Färgen på kruset i svart gjorde sig fint i kontrast med limegröna redskap så buketten med snittblommor fick gå i samma färg! Ton i ton! Hon blev jätteglad och själva redskapen har jag verkligen saknat länge i det köket så nu blir det både enklare och roligare i fortsättningen att laga mat hemma hos mamma! 😛

Mamma Mia´s bilder… (klicka för större bild)

Smörgåstårtan, tutti frutti – huller om buller! 😉

En sak som jag tycker är DÖVIKTIGT med just äggen på smörgåstårta är att de inte får vara hårda och smuliga eller överkokta. De ska snarare vara lite krämig gula!!

Gräddtårtan ja! (iPhone-bild) Alltså söta tårtor är inget jag kan skryta med alls, jag kör ofta med frukt och vaniljkräm som fyllning! Och sån överkurs som ganache, mousse, marshmallowsfluff och suger paste de befattar jag mig inte med! Trots detta så blev tårtan himla god tyckte samtliga! Två lager fyllning. Bottenlagret (bottnen dränkte jag in i ananasspad) med en burk hasselnötskräm följt av ett lager med krossad ananas och lite lättvispad grädde. Runtom och garnering grädde! Massor med krossad maräng uppepå tårtan och såna där små syrliga röda strösselbitar! Och spritsad grädde å lite till rött strössel… Thats it! 😉

Lämna en kommentar