Alla gör vi pastasåser nån gång då och då, eller kanske ganska ofta rättare sagt! 😉
En god, krämig pastasås kräver sin ost. Och en ost utöver de vanliga är ju naturligtvis grönmögelosten. Den är grymt god till pasta. Såsen i detta recept är en klassisker med ädelost, men kan med fördel piffas upp med lite vitt vin i såen om tillfället kräver. Och då kanske man till och med byter ut kvibilleosten mot roquefort… Det är min absoluta favorit bland grönmögelostar, men lite för dyr för vardagspastan såklart!

4 port
Det här behöver du :
Kokt pasta till 4 port
1 klick smör
2 schalottenlök
1½ tsk vetemjöl
4 dl mjölk
120 gram ädelost eller annan grönmögelost (roquefort, gorgonzola, st agur mm)
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR :
Smält smöret i en kastrull. Finhacka schalottenlöken. Fräs i smöret så löken mjuknar något. Pudra över mjölet och rör om. Slå på mjölken och låt koka upp. Smula ner osten och sänk värmen. Låt såsen småputtra ca 3-5 min. Smaka av med salt & peppar. Blanda med pastan och servera!

24 svar till ”Ädelostsås till pasta”

  1. Skönhetsbloggen! profilbild

    Åh, mums! 🙂 Riktigt gott.

    Gilla

  2. Martina J profilbild

    Ooo vad gott! Pasta & pastasås är bland det bästa jag vet! Men har aldrig provat med mögelost. Låter smarrigt!

    Gilla

  3. Anna profilbild

    Du som är så duktig på mat, finns det något man kan ersätta lök med? Inte bara i den här rätten utan andra också? Jag är så kräsen och tycker inte om lök! :/

    Gilla

    1. kryddburken profilbild

      Anna!
      Lök i sig kan du ju ersätta med lökpulver för smakens skull. Det är dessutom snällare mot magen. Men tycker du inte om lök så tycker jag du ska utesluta den helt! 😉
      /Linda

      Gilla

  4. Git Ann Mattsson profilbild
    Git Ann Mattsson

    Halloj !
    Supergott, älskar grönmögelost 🙂
    Har en liten fråga, jag har letat mej blå efter D’Elidas chilisås som du ofta använder i dina maträtter o den finns inte. Beställde på nätet o den kom idag men det var den gula ??? Funkar den att använda på samma sätt eller blir det fel ? Vet du var man kan hitta den röda ( visst är det den du har ).
    Stort tack för en supermysig blogg jag läser med glädje o får mycket inspiration ifrån,
    Kram, Git Ann

    Gilla

    1. kryddburken profilbild

      Git Ann!
      Jo, det den gula jag har! Den här : http://www.chilihouse.se/shop/?artnr=DE001
      /Linda

      Gilla

  5. Martina profilbild

    Grönmögelost är ju verkligen jättegott. Något som jag också tycker är gott att ha i pastasåsen är philadelphiaost med olika smaker, mums!

    Gilla

  6. Katja profilbild

    Namnam låter det som :o)

    Gilla

  7. Git Ann Mattsson profilbild
    Git Ann Mattsson

    Vilken TUR, då köpte jag rätt !!!

    Gilla

  8. Nathalie @ Bloody Disgusting profilbild
  9. Fredrik profilbild

    Yes! Något med ost i;)
    För länge sedan gjorde jag en variant med mjukost i istället för ‘vanlig’ ost. Funkade kanon. Fast jag kanske är kräsnare nuföriden 😉

    Mer OST!

    Gilla

  10. Sofie / Mumsfillibaba profilbild

    Mycket sås ska det var!!! Mums!!

    Gilla

  11. kajomida profilbild
    kajomida

    Blev jättesugen… dina bilder är toppen!!!

    Äter själv gärna tortellini (med köttfyllning) och gorgonzolasas. Själv gör jag snabbversionen – lite grädde som värms sakta och gorgonzolan tillfogas i mindre bitar vartefter den smälter.

    Nu vet jag minst 2 saker jag ska äta nästa vecka: tortellini och rarakor med stekt fläsk 😉

    Gilla

  12. Katja - foodelicious.se profilbild

    Så enkelt och gott! Behövs ju intet annat för ädelost är så smakrikt i sig själv.

    Gilla

  13. kamila profilbild

    Hej!

    Jag älskar också ädelost med pasta.
    Lagade en enkel och skitgod i går:
    http://www.ovanligtgott.se/2010/12/pasta-med-kraftstjartar.html

    Kan inte du baka några goda muffins snart ?

    Hjärtliga Hälsningar Kamila

    Gilla

  14. Anna profilbild

    Åh så gott. Följ gärna min julkalender där jag lägger upp pyssel och bakning.

    Gilla

  15. We love Sthlm profilbild

    Blir nog pasta till lunch idag! Kolla gärna in hos oss och gissa vad som gömmer sig bakom lucka 3 i vår adventskalender! ❤

    Gilla

  16. Erika - Bakglädje profilbild

    Det där lät som en maträtt i min smak. Tack för receptet!

    Gilla

  17. catarina profilbild
    catarina

    det ni med kan göra med ädel ost finns två varianter. köp bacon och en gul lök strimla baconen löken stek ihop. koka pastan. gör ädelosten på grädde i låg värme. vips så ha du en god middag. ett annat tips är.

    köp potatis skala å strimla i tunna skivor. smörj ugns plåten å tillsätt grill krydda på potatisen. sen gör du biffar. sen såsen på samma sätt som man gör till pastan vips en skit god middag. det kan jag rekomendera. potatisen ska va i ugn tills dom få färg å bli knapriga

    Gilla

  18. Sanna profilbild
    Sanna

    Gjorde den här rätten till middag idag, så gott och går jätte fort att göra!! Kryddburken är BÄST!

    Gilla

    1. kryddburken profilbild

      Fredrik!
      Mjukost, ja, jo de kanske inte är så dumt!

      Tack alla ni gulliga! 😛
      /Linda

      Gilla

  19. Fifi profilbild

    Mums! Den där måste jag testa, jag är så sugen på ädelost hela tiden, men ska undvika sådan eftersom jag är gravid, men har den blivit så varm att den bubblar är det ok!

    Gilla

  20. Anna profilbild

    Tack för svaret! 😀 vad smart med lökpulver, det ska jag prova! Det är inte så mycket smaken som jag inte gillar, utan konsistensen på löken 🙂

    Gilla

  21. Anna profilbild

    Jag provade att göra den här rätten idag, fast utan lök också gjorde jag kyckling till, det var jättegott! 😀 Mycket uppskattat utav pojkvännen också 🙂
    Tack för en bra blogg med goda recept och bra tips! 🙂

    Gilla

Lämna en kommentar

Li här,

Välkommen till nya Kryddburken!

Let’s connect