Varför ska det krånglas så mycket med just kyckling på grillen, de har jag undrat länge! Att grilla kyckling är inte ett dugg svårare än att grilla korv eller kött. Du bör bara vara extra noga med innertemperaturen så att kycklingen är helt genomgrillad och inte rå i mitten eftersom kyckling är extra känsligt. Ni är många som mailat och frågat hur man bäst grillar kyckling och jag har läst att många av er tvekar till just kyckling på grillen, men gör inte. Följ mina enkla tips så ska du se att de går alldeles galant! 😉

TIPS :

  • Antingen så tar du med dig stektermometern ut till grillen och sticker in i den tjockaste av kycklingdelar du har eller så köper du dig en grilltermometer som du enkelt sticker in i köttet för att kolla aktuell temperatur med. (70grader)
  • Eller så kör du efter en basic-regler stick ner kniven i ett litet snitt i n och pressa på bägge sidor om snittet så det kommer upp lite köttsaft. Är den genomskinlig är kycklingen klar, är den rosa behöver den ligga en stund till på grillen.
  • Indirekt grill, då menar jag att grilla ovanför den sida av grillen där du inte lagt grillkol, det brukar vara exemplariskt för kyckling och annat som tar lite längre tid.
  • Grilla med locket på.
  • Ska du grilla kycklingspett så är metallspetten att föredra framför träspetten då metallen även fungerar som värmeledare.

Jag fick för en tid sen varuprover på dessa aluminiumtråg med kycklingdelar från Kronfågel och jag förstår inte alls vitsen med de! För de första så är de väldigt tam kryddning eller marinad på dom, för de andra så vill jag alltid krydda själv. Jag fick ändå fylla på med egna kryddor för det såg inte alls mycket ut för världen de där…

Förutom kryddningen så ska man alltså ställa hela foliéformen på grillen och vänta… Jo, jäklars va vi väntade, å väntade… På bilden nedan har den stått på rejäl värme direkt ovanför kolglöden i säkert 20 minuter men inget har hänt med kycklingen! Så, då kan jag enkelt konstatera att en ”grillform” till kycklingen är precis värdelös! Ett problem ur världen!

Vi la upp kyckling delarna direkt på gallret istället och efter 5 minuters direkt grill ovan glöden och ca 20 min indirekt grillning vid sidan om så var alla bitar färdiga! Nemas problemas! 😉 Och när man grillar vill man väl ändå ha lite grillyta också!


Aliminiumform – går helt bort! Totalt värdelöst!


Kyckling direkt på grillen! – Tummen upp! 😉


Krångla inte till de bara för att det är just kyckling! De enda du ska va noga med är att kycklingen får bli helt färdig på grillen.

Här kommer tre riktigt goda marinader till ca 1 kilo kyckling.
(låt gärna kycklingbitarna ligga i marinad över natten i kylskåpet) 

Vår standard marinad till kyckling :
1 dl rapsolja
½ dl vitt vin
1 pressad citron
2 msk sweet chilisås
1 msk tomatpuré
1 msk grillkrydda
2 tsk D´Elidas chilisås
2 tsk havssalt :

Asiatisk marinad till kyckling :
1 burk kokosmjölk
2 lime
50 gram färsk ingefära
2 vitlöksklyftor
1 färsk röd chili (urkärnad)
1 msk malen paprika
2 tsk torkad koriander

Yoghurtmarinad till kyckling :
3 dl naturell yoghurt el. matlagningsyoghurt el. gräddfil
1 dl mango chutney
Salt & rejält med nymalen svartpeppar


En del föredrar en torr rub, den kan du givetvis också göra själv med dina favoritkryddor.


När du är nöjd med grillytan på kycklingen flyttar du över till indirekt grillning och gärna på med locket. Efter ca 20 min är kycklingen färdig. Men dubbelkolla alltid köttsaften eller temperaturen. 70 grader!


Kyckling direkt från grillen är svårslaget! Så otroligt gott!!

11 svar till ”Att grilla kyckling – Varför krångla till de så??”

  1. Fru Matglad profilbild

    Bra tips där! Jag håller med, kyckling är verkligen gott att grilla! Faktiskt så passar ju kycklinglåren väldigt bra till det, med det lilla extra fettet! =)
    Kramkram!

    Gilla

  2. Mat-ro profilbild

    Jag snor din rubrik ”Varför krångla till det så mycket?” 🙂 – Den godaste marinaden till kyckling är thai-chilisås och ev. lite soja och olja. Jag har provat många krångliga marinader, men den här är klart godast…och enklast. Håller med om att man inte behöver vara rädd för att grilla kyckling. På sommaren grillar vi kyckling ca en gång/vecka…utan problem.

    Gilla

  3. Jerpa profilbild

    En sån där form lär ju vara som en sån där brandfilt, dvs hålla borta värmen.

    Gilla

  4. @Receptomaten profilbild

    Bara att säga att man ska grilla kyckling på en grill räcker för att hälften av befolkningen rynkar med näsan och blir misstänksamma. Tråkigt, för det är ju så gott!

    Alulådan skippade vi bums, gjorde inte ens ett försök 🙂

    Gilla

  5. Per-Anders profilbild

    Det känns som om jag borde prova alla dina tre marinader i samma måltid 😉

    Gilla

  6. Mats profilbild

    Bra tips med grillspett i stål som värmeledare. Grilla hel roterande kyckling är ju också väldigt gott och roligt.

    http://streamlinecooking.posterous.com/uraldrig-barnslig-fortjusning

    Gilla

  7. Theo Gerken profilbild

    Kunde inte hålla med mer! Bra, långt inlägg med mycket bilder.
    Har ni andra märkt att man läser mycket mer bloggar när man själv bloggar?!

    Kul effekt egentligen.

    :=)

    /Theo

    Gilla

  8. Anette profilbild
    Anette

    Det är ju jättegott att grilla kyckling.Vi gör det jätteofta och det är ju inte svårt.Igår grillade vi en hel kyckling på grillen.Vi har lock och då blir det som en ungn.

    Gilla

  9. Goodfood profilbild
    Goodfood

    Här är en till som älskar att grilla kyckling.
    Vår bästa marinad är olja, soya, mango chutney (2-3 msk), en skvätt ‘vanlig marinad’ eller salt och peppar.
    Absolut bäst resultat får man om kycklingen (för vår del oftast filéer) ligger minst ett dygn i marinaden, då både chutney och soya mörar köttet, detta gäller ju som bekant allt kött.

    Tack för en härlig och mkt inspererande blogg, läser ofta men är dålig på att kommentera!

    /Lotta

    Gilla

  10. Karoline profilbild

    min favorit med kyckling på grillen är helt klart när den är marinerad med lime-marinad (köps färdig på flaska). det räcker med den och lite lite kycklingkrydda och blir SÅ GOTT! förövrigt håller jag med, kyckling är lika lätt som korv! och betydligt godare :p

    Gilla

  11. Nicklas profilbild
    Nicklas

    Att man skall lägga formen ovanpå grillen låter väldigt dumt. Det jag brukar göra, är att använda formen i ugn för att slippa diska mina ordinarie formar. På så sätt är det smidigt. Det man även kan göra då, är att hälla i grädde, lök, kryddor m.m och lägga över folie. Låt det ligga inne i ugnen i några timmar. Ca 2-3 beroende på hur kycklingen ser ut. Då blir det mört och gott!

    Mvh Nicklas.

    Gilla

Lämna en kommentar

Li här,

Välkommen till nya Kryddburken!

Let’s connect