
Varför ska det krånglas så mycket med just kyckling på grillen, de har jag undrat länge! Att grilla kyckling är inte ett dugg svårare än att grilla korv eller kött. Du bör bara vara extra noga med innertemperaturen så att kycklingen är helt genomgrillad och inte rå i mitten eftersom kyckling är extra känsligt. Ni är många som mailat och frågat hur man bäst grillar kyckling och jag har läst att många av er tvekar till just kyckling på grillen, men gör inte. Följ mina enkla tips så ska du se att de går alldeles galant! 😉
TIPS :
- Antingen så tar du med dig stektermometern ut till grillen och sticker in i den tjockaste av kycklingdelar du har eller så köper du dig en grilltermometer som du enkelt sticker in i köttet för att kolla aktuell temperatur med. (70grader)
- Eller så kör du efter en basic-regler stick ner kniven i ett litet snitt i n och pressa på bägge sidor om snittet så det kommer upp lite köttsaft. Är den genomskinlig är kycklingen klar, är den rosa behöver den ligga en stund till på grillen.
- Indirekt grill, då menar jag att grilla ovanför den sida av grillen där du inte lagt grillkol, det brukar vara exemplariskt för kyckling och annat som tar lite längre tid.
- Grilla med locket på.
- Ska du grilla kycklingspett så är metallspetten att föredra framför träspetten då metallen även fungerar som värmeledare.
Jag fick för en tid sen varuprover på dessa aluminiumtråg med kycklingdelar från Kronfågel och jag förstår inte alls vitsen med de! För de första så är de väldigt tam kryddning eller marinad på dom, för de andra så vill jag alltid krydda själv. Jag fick ändå fylla på med egna kryddor för det såg inte alls mycket ut för världen de där…
Förutom kryddningen så ska man alltså ställa hela foliéformen på grillen och vänta… Jo, jäklars va vi väntade, å väntade… På bilden nedan har den stått på rejäl värme direkt ovanför kolglöden i säkert 20 minuter men inget har hänt med kycklingen! Så, då kan jag enkelt konstatera att en ”grillform” till kycklingen är precis värdelös! Ett problem ur världen!
Vi la upp kyckling delarna direkt på gallret istället och efter 5 minuters direkt grill ovan glöden och ca 20 min indirekt grillning vid sidan om så var alla bitar färdiga! Nemas problemas! 😉 Och när man grillar vill man väl ändå ha lite grillyta också!

Aliminiumform – går helt bort! Totalt värdelöst!

Kyckling direkt på grillen! – Tummen upp! 😉

Krångla inte till de bara för att det är just kyckling! De enda du ska va noga med är att kycklingen får bli helt färdig på grillen.
Här kommer tre riktigt goda marinader till ca 1 kilo kyckling.
(låt gärna kycklingbitarna ligga i marinad över natten i kylskåpet)
Vår standard marinad till kyckling :
1 dl rapsolja
½ dl vitt vin
1 pressad citron
2 msk sweet chilisås
1 msk tomatpuré
1 msk grillkrydda
2 tsk D´Elidas chilisås
2 tsk havssalt :
Asiatisk marinad till kyckling :
1 burk kokosmjölk
2 lime
50 gram färsk ingefära
2 vitlöksklyftor
1 färsk röd chili (urkärnad)
1 msk malen paprika
2 tsk torkad koriander
Yoghurtmarinad till kyckling :
3 dl naturell yoghurt el. matlagningsyoghurt el. gräddfil
1 dl mango chutney
Salt & rejält med nymalen svartpeppar

En del föredrar en torr rub, den kan du givetvis också göra själv med dina favoritkryddor.

När du är nöjd med grillytan på kycklingen flyttar du över till indirekt grillning och gärna på med locket. Efter ca 20 min är kycklingen färdig. Men dubbelkolla alltid köttsaften eller temperaturen. 70 grader!

Kyckling direkt från grillen är svårslaget! Så otroligt gott!!

Lämna en kommentar