köttgryta_rödvin
Den här grytan har jag gjort på en bit ytterfilé av fläskkött. Vilket egentligen ljuger om sitt namn, men den smakar faktiskt mer än just fläskfilén tycker jag. Ytterfilé är egentligen benfri kotlettrad. Ett mört kött som inte kräver lång tillagning, perfekt till en snabb fredagsgryta. Såsen i grytan är smaksatt med en liten skvätt rött vin och massor av små färska champinjoner. När jag hittar dom där pyttesmå allra minsta champinjonerna blir jag lycklig, dom smakar nämligen så mycket mer än dom stora. Hoppas ni får en trevlig helg  allihopa, jag fortsätter här i kulisserna att utforma en liten ”at-foto-skola” för de som är intresserade! Må så gott sålänge!

Det här behöver du :
1 kilo ytterfilé av gris
1,5 liter köttbuljong
2 dl rött vin
½ dl koncentrerad svartvinbärssaft
2 msk soya color
2 rivna vitlöksklyftor
5 små schalottenlök
½ liter små färska champinjoner

GÖR SÅHÄR :
Putsa ytterfilén, skär sedan ca 1cm tjcka skivor och bryn i stekgryta så alla skivor får fin färg. Slå på buljong så det precis täcker köttet. Slå på rödvinet, svartvinbärssaften & soya color. Riv vitlök och hacka schalottenlöken och ner med de i grytan. Låt nu grytan stå och småputtra utan locka ca 20-25 min. Pyttsa på mer buljong under tiden. Borsta champinjonerna från jord, dela dom lite större men låt dom små vara. Lägg ner i grytan och red av med maizenamjöl utrört i lite vatten. Smaka av med salt & peppar.

5 svar till ”Köttgryta av Ytterfilé med en skvätt rött…”

  1. Martina profilbild

    Vilken härlig gryta. Ditt tips om att använda koncentrerad svartvinbärssaft i såser kommer jag att ta tillvara 🙂

    Gilla

  2. Åsa/En Sida Med Mat profilbild

    Hur gott såg inte detta ut då????!!

    Jag kommer också att testa sv.vinbärssaft nästa gång.
    Mamma brukade alltid ha i sv.vinbärsgelé och det var oxå jättegott!

    Ha en trevlig helg!

    Gilla

  3. Boel profilbild

    Jag har också stört mig på att benfri kotlettrad numera verkar heta ytterfilé i butiken. I sig är det väl inte fel, eftersom det faktiskt är ytterfilé, men jag tycker att det är vilseledande för de som inte kan styckningsbitar och tror att de kommer hem med en fläskfilé…

    Gilla

  4. Susie i köket profilbild

    Så gott med gryta!! Passar verkligen denna tiden på året!

    Gilla

  5. Ulrika profilbild
    Ulrika

    Halloj! Och tack för en superbra hemsida. detta recept gjorde vi igår Lördags..och betyget blev 10+++++…Trevlig Lucia.

    Gilla

Lämna en kommentar

Li här,

Välkommen till nya Kryddburken!

Let’s connect