silviakaka
Idag har jag bakat lite och fryst in. Silviakaka var länge sen jag gjorde, den har liksom blivit lite bortglömd som fikabröd tycker jag så här kommer ett riktigt gott recept.

Det här behöver du :
6 ägg
6 dl strösocker
6 dl vetemjöl
6 tsk bakpulver
3 dl kallt vatten

Glasyr : 
175 g smält smör el. margarin
6-7 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 tsk pressad citronsaft
2 äggulor

GÖR SÅHÄR :
Vispa ägg och sockert poröst. Tillsätt vetemjölet utblandat med bakpulvret. Rör sist ner vattnet. Bred ut smeten i långpanna och grädda ca 25-30 min, 175 grader. Jag har använt en stor ugnsplåt med måtten 40*32 med lite högre kanter. Plåten har jag täckt med bakplåtspapper som jag smord lätt med lite flytande margarin. Ta ut kakan och låt den svalna. Ett tips för att kaka lätt ska lossna från pappret är att blöta ner en kökshandduk ordentligt och vrida ut. Lägg handduken under kaka när du lyft ur den ur formen, då lossnar pappret superlätt! Smält smöret till glasyren. Ta kastrullen från plattan och rör ner florsocker, vaniljsocker och äggulorna & pressa i lite citronsaft. Bred ett jämnt lager över kakan och strössla rikligt med kokosflingor. Skär upp i rutor. Kakan går bra att frysas.

långpannekaka
Kaka i långpanna är smidigt när man ska baka till många eller vill ha lite fikabröd i frysen.

kaka_långpanna
Silviakaka är den ”ljusa” varianter på mockarutor! Och hur god som helst!

silviakaka_recept

12 svar till ”Siliviakaka”

  1. Annah - mamma till finaste Chloé och våran väntan på pärlan2. profilbild

    Åhhh som jag letat efter receptet på dessa, men inte kommit på vad dom heter. Har sökt på ljusa mockarutor men inte hittat något. Men nu äntligen!
    Så nu blir det till att baka någondag 😀

    Gilla

  2. Emmas Kök profilbild

    Jag kan inte minnas hur många år sen det var jag åt en liknande kaka. Den är ju så god! Måste önska att få den när jag kommer hem till jul 🙂

    Gilla

  3. Carro profilbild
    Carro

    Silviakakan är precis lika god som mockarutor gillar båda SKARPT!!! åh härligt att receptet finns nu.Min vännina brukar göra den och den är såå god, tar man en bit så är det svårt att låta bli och ta en till…och en till…och en till….ler

    Gilla

  4. Terese profilbild
    Terese

    Vad smarrigt det ser ut, den ska jag baka nån kväll framöver så man har nåt gott att bjuda på till jul 🙂

    Gilla

  5. tone profilbild

    Åh silviakaka är hur gott som helst, tyvärr något man lätt glömmer bort som du sa. Blir nog till att baka en sån snart 🙂

    Gilla

  6. Julhuset profilbild

    Påminner mycket om gula faran jag brukar baka.

    Gilla

  7. Fridas kök profilbild

    Mmmm, vad gott! Jag gillar också Silviakaka väldigt mycket. Men har inte ätit det på flera år, ”måste” nog baka den till helgen. 😉

    Gilla

  8. Vivian profilbild
    Vivian

    Ojojoj! Nu blir det bakat i helgen igen….!
    Måste vara din blogg som inspirerar så mykcet!

    ”Hatar” bak annars! Älskar äta däremot!

    Det goda som kommer med att man bakar själv är att man slipper ge sina ungar en massa tillsatser i onödan.

    Tyvärr har baken de sista gångerna blivit lite misslyckade :o(

    Vet du varför kakor blir mjuka istället för hårda och frasiga??

    Så tack!

    Mvh

    Gilla

  9. Kalasgott profilbild

    Jag älskar silviakaka!! Bakar en minst ett par gånger per år! 🙂 Nästan efter samma recept, har vaniljsocker i min.

    Gilla

  10. Johanna Engström profilbild
    Johanna Engström

    Bakade faktiskt dessa idag, då jag ska bjuda på kalas på lördag så blev de perfekt. Hade tyvärr inte nå kokosflingor, men tog istället och krossade några pepparkakor och hade på. Blev supersmarrigt och perfekt nu när det snart är jul..

    Gilla

  11. Robert profilbild

    Hej!

    Jag tycker det låter lite galet mycket med 6 teskedar med bakpulver?? Eller är det bara jag som inte är van vid att se bakpulver i sådana mängder? 🙂

    Gilla

  12. Felicia profilbild
    Felicia

    Hej!

    Älskar detta recept skukt bra!<3<3

    Gilla

Lämna en kommentar

Li här,

Välkommen till nya Kryddburken!

Let’s connect