kryddburken0000738
Nu har Joline varit i farten igen! På tordsdagar har dom utflyktdag i skolan och då ska de packas en liten matsäck. Idag har vi tillsammans bakat ett gott, saftigt och nyttigt utflyktsbröd och Joline har inventerat skafferilådorna och valt sina mjölsorter själv! Bl a. så ingår mannagryn, grahamsmjöl och linfrön, samt även rivna morötter som man blir ”stor och stark” av! Fiffigt va? 😀 Det här brödet har vi bakat ut i långpanna som enkelt kan skäras upp i rutor och sen frysas in! Riktigt gott blev det!  

Det här behöver du :
5 dl vatten
1 pkt jäst (50 gram)
2 finrivna morötter
3 msk ljus brödsirap
1 tsk salt
8 dl vetemjöl
2 dl mannagryn
1½ dl gramhamsmjöl
1 dl krossade linfrön
1 msk brödkryddkryddor (påsmix med bl a. kummin o anis)

Topping :
½ dl finhackade pumpakärnor
2 msk sesamfrön
1 msk blå vallmofrön

GÖR SÅHÄR :
Ljumma vattnet till 37 grader. Smula ner jästen i en degbunke. Slå på vattnet och rör ut jästen. Tillsätt de rivna morötterna, sirap, salt och de resterade ingrediensena. Spara ca 1 dl av vetemjölet till utbakning. Kör i maskin med degblandaren ca 5 min. Eller för hand. Låt jäsa i bunken 30 min. Ta upp på mjölat bakbord och knåda degen så den blir lätt att forma till en platta ca 30*40cm. Lägg på en smord ugnsplåt (min är 30*40) /eller med bakplåtspapper) och låt jäsa övertäckt med bakduk ca 30 min. Pensla brödet med lite vatten och strö över toppingen. Grädda ca 35-40 i 175 grader. Ta ut och låt vila på galler med bakduk! Skär upp i rutor. Perfekta portionsbröd att frysa in!

kryddburken0000732
Krossade linfrön i mjölblandningen ger ett gott och nyttigt bröd! Använd krossade linfrön för att tillgodose dig de viktiga omega-3-fettsyrorna. Hela linfrön passerar rakt igenom tarmkanalen och du får inte i dig de viktiga fettsyrorna. Krossade linfrön härsknar dock fort och bildar fria radikaler så förvarar dem i kylen. (Källa; Helena Nyblom med boken Supermat)

kryddburken0000734
Deg på jäsning! Första jäsningen = 30min, andra jäsningen = 30min.

kryddburken0000731
Joline skådar nyfiket hur hennes deg har jäst! Snart dags att baka ut!

kryddburken0000733
Topping! Finhackade pumpakärnor, sesamfrön & vallmofrön i en härlig blandning.

kryddburken0000737
Klar för gräddning.

kryddburken0000736
Färdiggräddat efter ca 35-40 min.

kryddburken0000735
Skär upp i rutor och förvara i plastpåse eller frys in. Perfekta utflyktsbröd!

20 svar till ”Nyttigt Bröd i Långpanna av Joline”

  1. annamaria profilbild

    Men hallå – vi har bakat nästan exakt samma bröd – bägge två utan recept. Eller alla tre rättare sagt eller hur Joline?

    Gilla

  2. annamaria profilbild

    Ännu lustigare är att jag skrev samma som du – men hallå. Såg din text på min blogg efter. Ja nåt är det i luften tror jag.

    Gilla

  3. Åsa72 profilbild
    Åsa72

    Låter ju onekligen gott, och nånting man skulle slänga ihop när det köpta brödet tatt slut…
    Och det var ju väldans dumt att gå in här just nu när man snart ska sussa, för det börjar kurra och knorra så i magen…L
    Ha det gott!
    Åsa

    Gilla

  4. Jennie/Kalasgott profilbild

    Åh sådana här nyttiga recept gillar jag! Det hade jag behövt mer av i min blogg… haha!

    Angående Leilas program så håller jag med dig helt o hållet!! Hon saknade go:et!! Och lusten fanns liksom inte där.. tråkigt!

    Gilla

  5. Mirry profilbild

    Snygg blogg!

    http://www.arntyochmirry.se har vi drabbats av Gina Tricot – sjukan 🙂

    Check it out!

    Gilla

  6. Anna profilbild

    Ser smarrigt ut! Diggar er fina topping!

    Gilla

  7. AnnLee profilbild

    Härligt! Detta bröd ser underbart ut! Speciellt toppingen ser urläcker ut! Slår Pågens müslibröd med hästlängder! 🙂

    Gilla

  8. Catrine profilbild
    Catrine

    Hej! Brödälslare som jag är så måste jag testa detta – alltid kul med nytt! Måste bara fråga, hade du ut brödet i hela plåten ända ut till kanterna? Jag har en plåt som är 25*35..tror du den blir för liten för denna degsats? Hade ni i mannagrynen bara som de var? Ska prova receptet så snart som möjligt 🙂 Ha en bra dag! /Catrine

    Gilla

  9. Anna profilbild

    Godmorgon Kryddis!! Är du vaken???? Om inte så tycker jag nog minsann allt att det är dags att gå upp faktiskt!! pekar på klockan ;P Jag måste säga att jag är sjukt imponerad av Joline… duktig tös det där som hittar på egna bröd och bakar och står i! Jag kanske kan få några tips av henne för jag är totalt dundermonstersämst på att baka bröd! s Kramelikram och ha en bra dag!!

    Gilla

  10. Fias kastruller profilbild

    Vad kul att få sådaan bra hjälp i köket! Har aldrig provat långpannebröd men det verkar verkligen väldigt smidigt.
    Joline: Ha en trevlig utflykt!
    /Sofia

    Gilla

  11. Tojjan profilbild

    Hej! Tack för OK att lägga ut ditt recept på min blogg. Du har så mycket gott att välja mellan och kommer att bli en härlig bank att hämta idéer ur!

    Ha det godis,
    mvh Tojjan

    Gilla

  12. Pialotta profilbild

    Ser härligt gott och nyttigt ut.. jag har gjort något liknande.. morötter är så gott i bröd och så blir det saftigt oxså:-) Ha de fint

    Gilla

  13. I Nadjas kök profilbild
    I Nadjas kök

    Mamma upp i dagen ser jag 😀 !

    Hoppas dom hade det fint på utflykten!

    Hälsningar Nadja

    Gilla

  14. […] bjuds det på grytan här idag! Lite sopplikt, men ändå inte! Och inga pannkakor utan ett gott nyttigt bröd som vi bakade igår. Med en härlig sky av vårlök, dill & citron har du en väldigt god […]

    Gilla

  15. Lena profilbild

    Vilket härligt bröd ; )))
    Man tager vad man haver……..

    Ha en skön kväll!

    Kram Lena

    Gilla

  16. kardemummagumma profilbild
    kardemummagumma

    Ååh duktiga tjejen alltså! 🙂 Såg jätte gott ut!

    Gilla

  17. mormor mia profilbild
    mormor mia

    Joline-lillkryddan har varit i farten bland mjölsorterna ser jag. hon är så duktig och gullig kommer och provsmakar i helgen.

    Gilla

  18. Lindy profilbild
    Lindy

    Sådan mor sådan dotter! Och vilken skönhet!

    Gilla

  19. Carro profilbild

    Det låter som ett mycket spännande och gott bröd ! 🙂 Pumpakärnor är ju supersmarr , likaså Solrosfrön !

    Såg dig i ICA Kuriren föressten å jag må säga att du ser oerhört vänlig ut. Ett intryck man får igenom att läsa din blogg också.

    Hoppas ni får en finfin söndag ! 🙂

    Gilla

  20. carolina profilbild

    vad gott det ser ut! och vilken duktig liten bagerska duu har 😀

    Gilla

Lämna en kommentar

Li här,

Välkommen till nya Kryddburken!

Let’s connect