Koka din egen Buljong!

kryddburken0000663
Igår hade vi kycklinglår av majskyckling till middag! Ben och skinn som blev över kokade jag buljong på! Det är superenkelt att koka sin egen buljong. Så mycket godare och bättre än att använda sig av buljongtärningar som innehåller en massa glutamat, transfetter å skit! Här kommer en liten skiss på hur jag gjorde :

Knappt ½liter buljong
Det här behöver du :
En stor gryta med lock
4 skrov (från stora lårben av majskyckling)
1 morot
2 stjälkselleri
1 tsk hela svartpepparkorn
2 lagerblad
1 msk torkade örter 
1 dl vitvinsvinäger
Vatten så det täcker i grytan!

GÖR SÅHÄR :
Lägg i skroven i grytan. Ben, skinn och allt annat som blir över. Slå på vatten så det täcker. Låt koka upp. Skumma av noga! Skala och skär 1 lök i grova bitar. Likaså morot och selleri. Lägg ner i grytan. Tillsätt kryddorna och slå på vitvinsvinägern och ev. mer vatten 0m det behövs. Låt sedan småputtra med locket lite på glänt ca 2 timmar. Sila buljongen och frys in i iskubspåsar, eller större burkar som kan användas till soppor och grytor! Om du vill kan du ställa buljongen i kylen, då bildas ett täcke av fett som du kan plocka bort. Men om du inte vill så behåller du det goda fettet! 🙂
Skall du använda buljongen inom 2 dagar kan du förvara den i kylen. Buljongen blir som gelé när den får stå i kylen, så bli inte förvånad över det, allt är i sin ordning. 🙂

Du kan också reducera buljongen så får du den mer koncentrerad! (koka upp den silade buljongen utan lock så att vätskan minskar med ca hälften)

kryddburken0000662
Buljong är enkelt att göra själv! Glöm alla glutamat-proppade buljongtärningar med en massa E-nummer som inte innehåller något nyttigt alls! En hemmagjord buljong är rik på kalcium som utvinns av benen du kokar! Som är bra för skelettet! 🙂 Prova att göra din egen buljong på kycklingskrov, fläskben, fiskskrov och renset från skaldjur eller en ren grönsaksbuljong! Det blir kanongott!

Följa bara dessa enkla steg :
Koka upp
Skumma av
Tillsätt grönsaker & rena kryddor
Låt koka länge
Sila och förvara i frysen

Sen är det bara fantasin som sätter gränser! Smaksätt med vad du har hemma, vad du tror blir gott! Jag lovar du kan inte misslyckas!

I min buljong tillsätter jag aldrig något salt, det gör jag senare när jag använder buljongen i matlagningen! Lycka till!

11 svar till ”Koka din egen Buljong!”

  1. annamaria profilbild

    Jag kokar buljong när andan och lusten faller på, tyvärr lite för sällan. Sen ska väl erkännas att kalvfond är flitigt använd här. Jag har aldrig kokt med vinäger i – varför har man det? Smakmässigt eller vad? Man lär sig alltid nåt nytt!

    Gilla

  2. Anneli profilbild
    Anneli

    Tips, för att spara plats i frysen:
    Reducera kraftigt, låt kallna och häll i istärningspåse. Lätt att ta fram så mycket man behöver utan att tina allt.

    Gilla

  3. sannafridh profilbild
    sannafridh

    Åh vilken trevlig blogg du har. Jag är så glad att jag hittade den. Nu har jag länkat till den från min blogg.

    Gilla

  4. Paula profilbild

    Åh, jag måste nog prova på det här någon gång!

    Gilla

  5. Åsa i Skåne profilbild
    Åsa i Skåne

    Åhhhh..vad du e redig!!:D Håller med dig ang.buljongtärningarna.Innan använde jag dem ofta men sen jag fick reda på vad de innehåller så används dem väldigt sparsamt!Önskar jag var lika flitig som du!

    Gilla

  6. kardemummagumma profilbild
    kardemummagumma

    Jaa, helt rätt! Och smakar så mycket godare! En sak jag undrat över är hur länge den månne håller sig bra i frysen? tror mitt hemkok legat ett halvår nu iaf…

    Gilla

  7. Martin Gustafssib profilbild
    Martin Gustafssib

    Gjorde en currykycklinggryta på hel färsk kyckling idag, supergott.
    På skrovet och överblivet skinn kokade jag denna buljong, blev mycket bra, tack för receptet!

    Gilla

  8. roffekock profilbild
    roffekock

    Va gla jag blir när det finns folk som tar sig tid och gör sina egna fonder,lätt,gott,inga tillsatser mm.

    Huuuuuurrrrrrrrrrrrrrrrrrraaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa LindA

    /rolf

    Gilla

  9. […] Jo, när påsen är full så kan du koka dig den mest fantastiska grönskasbuljong alldeles gratis och utan tillsatser och massa salt! Fiffigt va? Gör likadant med kyckling, fisk och kött >>  […]

    Gilla

  10. […] Det är så mycket godare och mycket mer ekonomiskt. Dessutom får du kvar skrovet som du kan koka god buljong […]

    Gilla

  11. Sylvia profilbild
    Sylvia

    Finns ìnget godare än hemgjord kycklingbuljonong. Jättebra recept som jag följer.

    Gilla

Lämna en kommentar

Li här,

Välkommen till nya Kryddburken!

Let’s connect