odla_chili
Så härligt att kunna få skörda chilin äntligen! Fråga mig inte vad det är för sorter för jag har tappat kollen för länge sen, men en salgi blandning av jalapeno, spansk peppar, pepperoni och några till som jag inte minns… Att dra upp chiliplantor från frö var inte så svårt, men dom tar väldans lång tid på sig att mogna så en del är inte färdiga ännu?! Chokladchilin har jag fått ta in för frosten, men dessa juveler är nu färdiga att njutas! Får bli en hel del grytor med chili i vinter!! Har ni några goda chilirecept på lager??

Sichuanolja
Apropå Chili så fick jag en himla härlig Chili & Sichuanpepparolja! En olja du kan använda som bordskrydda till maten att bara droppa på eller blanda ner i rykande färsk pasta, en bolognese eller varför inte göra en god salladsvinegrette på! Oljan kan du köpa på NK Saluhall, Kajsa Varg och Chez Albert i Stockholm och självklart på www.chilihouse.se

12 svar till ”Dagens Skörd av Chiliplantorna”

  1. kardemummagumma profilbild
    kardemummagumma

    Oh chili var länge sen man gjorde nåt med, har odlat det själv i lite störra skala en gång i tiden då vi hade växthus… men Ugnspotatis med chili röra är ju förfärligt gott med en klick creme fraiche! :p Eller fylld paprika med kött & Chili röra i… Du hade fått ihop en bra mängd med chili ju! 🙂

    Gilla

  2. kardemummagumma profilbild
    kardemummagumma

    Ang Sichuanpeppar, det hade jag aldrig hört om förr! Har du nån maträtt du gjort med den än? Låter spännande..

    Gilla

  3. Hanna profilbild
    Hanna

    Hej!
    Jag har chiliplantor hemma som jag har satt ute, grävde du upp dina och tog in inför vintern eller hade du inte planterat ut dom?

    Världens absolut godaste chili, tar lite tid men sköter i mycket sig själv!
    Texas no-bean chili

    För ungefär 4 pers.

    Detta behövs:

    1 kg Högrev, skuret i SMÅ bitar

    150 gr Bacon, skuret i strimlor

    2 st Gula lökar

    2 st Paprikor, röda

    2 st Vitlöksklyftor

    2 st Flaskor Carnegie Porter öl

    1 msk Färsk finhackad Jalapeño

    3-4 msk Chilipulver

    1 msk Chipotle Chili Paste (Torkad Jalapeño pasta)

    en nypa Kanel

    2 tsk Spiskummin

    1 msk Oregano

    Olja

    Salt

    Tillbehör:
    Guacomole, Salsa, Gräddfil, Hackad rödlök och Nachoschips.

    Gör så här:

    Bryn kött och bacon i olja.

    I med löken, vitlöken och paprikan och fräs tills lök och paprika mjuknat.

    Häll i öl och eventuellt vatten så att det täcker köttet med råge.

    I med kryddorna, rör om och låt sedan grytan sjuda i ett par, tre timmar.

    (Köttet SKALL koka sönder till en härlig röra)

    Smaka av med salt, kontrollera, dra in dofterna.

    Mot slutet smular du i oregano.

    Servera med tillbehören och iskall öl.

    Gilla

  4. kryddburken profilbild

    Kardemummagumma!
    Ja ugnspotatis med chili är riktigt gott! Tack för påminnelsen! När det gäller sichuanpeppar så är det varken en pepparsort eller chili, utan mer åt citrushåller, eller typ ett bär… Lite syrlig, citronaktig & väldigt kryddig smak men inte så stark alls! En smak som verkligen sätter piff på tex. kyckling & fisk! Jag har inget recept här där jag använt den tidigare, men det kommer, de lovar jag, jag fick massor med snygga plåtburkar från Toja Import och där fanns ju sichuanpepparn med så det kommer framöver!

    Hanna!
    Tack för alla tips! Nä, jag hade dem inte utplanterade utan de stod i större krukor som jag fick ta in!

    Gilla

  5. Unga Morsan profilbild

    Jag älskar verkligen chili, fick hem ganska mycket med Ekolådan i somras. Jättegoda!

    Gilla

  6. kardemummagumma profilbild
    kardemummagumma

    Ahaa! Jaa, jag kikade på Tojas hemsida igår, sen upptäkte jag att det är de som importerar mina favoritkryddor! 😀 men har bara 3 olika ifrån dem.(som används flitigt). Måste nog kolla extra noga i kryddhyllan på Maxi nästa gång! Väntar med spänning att se vad du hittar på med oljan/kryddorna!

    Gilla

  7. Malin profilbild

    Vilka fina chilifrukter! Och nu är det jag som springer till min favoritbutik Cajsa Warg och letar upp den där oljan! Tack för tips! (Vi är galna i stark mat i det här huset).

    Gilla

  8. Pialotta profilbild

    Chilli är en härlig krydda, som jag använder med försiktighet, då mannen har lite känslig mage;-)
    Jag älskar kryddor av alla de slag och den här oljan skulle passa mig perfekt:-)
    Ha de gott.. kram på dig

    Gilla

  9. kryddburken profilbild

    Unga morsan!
    Ja, chili är en perfekt smaksättare till mycket!

    kardemummagumma!
    Aha! Där ser man, då känner du ju till dom! Hoppas du hittar kryddan!

    Malin!
    Den som ändå kunde ”springa” till Cajsa… suck

    Pialotta!
    Va roligt! Hopaps du gillar den!

    Gilla

  10. Malin profilbild

    Du anar inte hur glad och tacksam jag är för det 🙂 Bor kanske fem, tio minuters promenad från det lilla matparadiset!Oftast går jag dit och bara njuter. Man behöver liksom knappt köpa något för att få sin dos av finmat 🙂

    Gilla

  11. kryddburken profilbild

    Malin!
    jag är mega-avundsjuk!!! 🙂

    Gilla

  12. […] smörslungade lätt i stekpannan tillsammans med lite flingsalt & därefter droppade över lite schezuanolja före servering! Riktigt riktigt […]

    Gilla

Lämna en kommentar

Li här,

Välkommen till nya Kryddburken!

Let’s connect