
Godare bröd att stoppa i rosten finns inte… Jag lovar, helt säkert!! Det här brödet påminner mig om när jag var barn… Vintermorgnar hemma hos farmor & farfar när jag var liten… En kopp varm choklad i blåa lergodsmuggar… Hembakat vitt bröd… Satt i farmors kök i huset i Piteå… Hon hade radion på och vi lyssnade på melodikrysset… Farmor satt vid fönstret, drack kaffe på fat med en sockerbit i munnen & löste korsord mellan varven! Vilka goda frukostminnen man kan ha!! 😉 Undra om det var recept på långfranska hon bakade det goda brödet på, måste fråga… Det här måste ni iallfall bara prova!
4 st
Det här behöver du :
150 gram jäst (3 pkt)
1 liter vatten
1 dl rapsolja
2 kg vetemjöl special
2 tsk salt
GÖR SÅHÄR :
Ljumma vatten + olja till 37 grader. Smule ner jästen i en degbunke och tillsätt vätskan, salt & de mesta av mjölet! Arbeta ihop till en smidig deg. (jag kör med degkrokarna på elvispen i ca 10min) Låt degen jäsa till dubbel storlek, ca 20min. Ta upp på mjölat bakbord & arbeta ev. in mer mjöl. Dela degen i fyra delar och forma bröd och lägg på plåt. Låt jäsa ca 15min. Pensla bröden med lite rapsolja och strö över lite flingsalt. Grädda i 200 grader ca 30min.

Lämna en kommentar