
Semestern är slut & jag är tillbaka på jobbet! Skönt ändå att jobba obekväma arbetstider så även en enkel vardag kan bli lite helg när man har en ledig dag mitt i veckan och ”alla andra” har semester! 🙂 Gårdagens kväll hade vi gäster hemma på middag, kameran kom jag på att jag saknade redan när middagen var klar! *S* Här ovan lyckades jag iallfall få en bild på potatistårtan jag gjorde med inspiration från Karin Fransson. Menyn bestod av följande;
- Vitlöksmarinadmarinerat ytterlår av nöt i tjocka skivor
- Potatistårta a la´Karin Fransson med fetaostkräm & persilja/vitlök
- 3 sorters kryddsmör, bla. piri-piri/chili & grönpeppar/kapris
- Smörstekta champinjoner & Rödvinssås
- Sallad på tomat, paprika, gurka, rödlök, sallad & fetaost
- Efter maten njöt vi av varsin kaffedrink med krokansglass
Nötköttet skar vi upp i tjocka skivor & la i marinad 24 timmar före grillning. Marinaden bestod av olja, kryddor (cayenne, grill, svartpeppar, salt) & pressad vitlök!
POTATISTÅRTAN 6 – 8 pers
Det här behöver du :
1 kilo potatis
2 pkt fetaost, äkta grekisk
4 dl gräddmjölk
1 kruka färsk persilja
3 – 4 vitlöksklyftor
GÖR SÅHÄR :
Skala & skär potatis i tunna skivor, ej i matberedare. ca 1 kilo. Förkoka potatisskivorna i mjölk ca 5 min. Häll av & låt torka på en kökshandduk. Smörj eller klä en rund form med avtagbara kanter. Gör fetaostkrämen med 2 pkt fetaost mixat med stavmixer tillsammans med 4 dl gräddmjölk 50% mjölk & 50% grädde. Pressa ner tre-fyra vitlöksklyftor i röran. Varva potatis & fetaostkrämen i ugnsformen, finhacka persilja & lägg över varje lager lite ojämnt. Avsluta med potatis. Grädda ca 45 – 50 min 175 grader. Låt tårtan svalna något innan du tar bort kanterna försiktigt. Stjälp över den på ett fat!
Kryddsmör 1
200 gram smör
4 pressade vitlöksklyftor
1 påse Kryddsmörsmix Ört
Kryddsmör 2
200 gram smör
1 msk kapris
1 msk grönpeppar i lag
1 tsk lag
1 tsk salt
1 nypa svartpeppar
(Mortla kapris + grönpeppar till fin konsistens)
Kryddsmör 3 Varning detta smör är – HOT HOT HOT!!! 🙂
200 gram smör
6 st torkade chilifrukter
2 – 3 torkade piri-piri
1 tsk cayennepeppar
1 tsk havssalt
(Skär de torkade chilifrukterna i bitar & mortla tillsammans med havssaltet)
RÖDVINSSÅSEN
Det här behöver du :
1 klick smör
6 st schalottenlök
2 oxbuljongtärningar (alt. 1 msk kalvfond, min nyinköpta dyrbara flaska kalvfond åkte i glovet med ett kras…)
1 msk farinsocker
1 dl rött vin
2 dl vatten
2 dl grädde
Salt & Peppar
GÖR SÅHÄR :
Hacka schalottenlöken fint och bryn i stekpanna med en klick smör, när löken är mjuk & lite gyllenbrun, tillsätt sockret & låt fräsa ihop ett par sekunder, häll på vattnet & låt det bubbla upp till en karameliserad sås. Häll på rödvinet, buljongen & grädden, smaka av med salt & peppar.

Lämna en kommentar