kryddburken01.jpg
En mustig god köttgryta gjord på högrev av nöt! Kalops i all ära men nu har vitlöken fått stå till tjänst i denna gryta och det blir stor skillnad från den klassiska kalopsen! Mer sting!! 🙂

Det här behöver du :
1 kilo högrev av nöt
2 gula lökar
1 röd lök
3 små morötter
10 kryddpepparkorn
5 vitpepparkorn
5 rosépepparkorn
5 lagerblad
2 köttbuljongtärningar
5 färska vitlökar (strimlade)
Salt
Smör till stekning
3 dl grädde

GÖR SÅHÄR :
Skär köttet i mindre bitar, bryn i stekpanna och lägg sedan över i en större gryta. Häll på vatten så det knappt täcker köttet, låt koka upp & skumma av noga. Tillsätt buljongtärningarna, lök, morötter, (klyftade) vitlöken, pepparkorna & lagerbladen! Brässera på svag värme ca 2½ timme till köttet är riktigt mört. Tillsätt grädden & låt koka upp ett par minuter innan servering. Servera till kokt potatis & vinbärsgelé!

kryddburken02.jpg
Gryta på puttring…

29 svar till ”Köttgryta med vitlök gjord på högrev”

  1. pernilla hellberg profilbild
    pernilla hellberg

    oj, oj vad gott detta var!
    detta är en rätt som kommer att lagas många gånger i mitt hus!

    Gilla

  2. Danne profilbild
    Danne

    Strålande, utsökt jag ökade på vitlöken samt lagerblad då jag gillar kryddstarkt men detta ska ni testa tack för ett bra recept för en ung karl

    Gilla

  3. kryddburken profilbild

    Danne!
    Ja, krydda på bara, det är ju en smaksak! gillar också när det är massor med vitlök!

    Gilla

  4. Carina profilbild
    Carina

    Jättegott!! Ditt recept har nu intagit en fast plats i min recept samling. Jag har även provat att lägga till champinjoner samt baconsnitt strax innan grytan är klar. Inte alls dumt det heller…

    Gilla

  5. aylastankar profilbild

    Hej! hittade ditt recept idag och är nu i full gång med att testa det 🙂 lägger ut min o familjens ”bedömning” ikväll på min blogg 🙂 nu ska jag surfa runt lite här och se vad mer jag kan hitta 🙂

    Gilla

  6. kryddburken profilbild

    Carina!
    Va kul, ja det går ju att variera i oändlighet! jättekul att du gillar den!

    aylastankar!
    Spännande!

    Gilla

  7. bella profilbild
    bella

    gud va gott ska laga den ikväll,,, tack

    Gilla

  8. kryddburken profilbild

    Bella!
    Lycka till!

    Gilla

  9. Robin profilbild
    Robin

    Äuhm, ska det vara 5 hela vitlökar? Eller 5 klyftor? Eller ska vitlöken vara strimlad (det antyds på 1 ställe)? Det råder lite olkarhet över hela vitlöksgrejen tycker jag…

    Gilla

  10. kryddburken profilbild

    Robin!
    Om du har tillgång till färsk vitlök, med grön blast alltså, då är dom ganska små och väldigt milda, men torkad vitlök, så ta bara 5 klyftor! 🙂 När jag använde den färska vitlöken skar jag i grova klyftor/strimlor! Men men den torkade kan du med fördel riva.

    Gilla

  11. Veronica profilbild
    Veronica

    Hej!
    Jag håller på med din gryta precis nu, men har en fråga. Förhoppningsvis hinner du svara, annars gör jag som jag tror….
    På din bild ser jag bara kött, tar du bort all lök och moröterna innan du häller på grädden? Dum fråga kanske, men är absolut ingen mästerkock 🙂

    Gilla

  12. kryddburken profilbild

    Veronica!
    Ingen dum fråga alls! löken kokas sönder ganska duktigt på 2½ timme så det är därför du bara ser kött & morötter på bilden! Hoppas det smakade!

    Gilla

  13. Linda K profilbild
    Linda K

    Hej!

    Tack för receptet! Gjorde denna gryta idag till middag och det blev succé! 🙂

    Gilla

  14. kryddburken profilbild

    Linda K!
    Tac ksjälv! Kul att det smakade!

    Gilla

  15. 7-barns pappan profilbild
    7-barns pappan

    Mums… det var riktigt gott!Orkade inte skala massa potatis, hade ris till och det passade fin-fint… Mamma, Pappa och alla barnen åt rejäla mängder 🙂
    Tack!

    Gilla

  16. kryddburken profilbild

    7-barn pappan!
    va roligt! Ja ris passar ju precis lika bra & tar mindre tid dessutom!

    Gilla

  17. Ann profilbild

    Hejsan! Tänkte göra eller håller på att göra denna rätt som låter underbar! Är det okej om jag länkar till din sida och skriver ut receptet i min blogg?

    Gilla

  18. Ann profilbild

    Och nu har vi ätit det!
    Supergott! Kommer att göras många gånger till:)

    Gilla

  19. Pikegirl profilbild

    Än så länge ser det lovande ut fast hade inga morötter…..och ingen rosépeppar 😉

    Man tager vad man haver! Tack för receptet 🙂

    Gilla

  20. Fredrik, Tryckkokning.se profilbild

    Är det liknande koktid på grytbitar och högrev? Jag brukar göra en köttgryta med grytbitar i tryckkokaren, koktiden blir då bara 25minuter.

    Gilla

  21. Anna profilbild

    Hejsan!

    Ditt recept låter helt fantastiskt gott och måste provas!
    Men hade en fråga, lite dum kanske men kan man lägga i lite bacon och broccoli i grytan också?
    Mvh Anna

    Gilla

  22. Jessica profilbild
    Jessica

    Hej !
    Jag håller på att laga grytan nu, men använt mig av grytbitar i stället. Jag har följt receptet, men lägger i köttet sist, och låter grönsaker, kryddor och buljong koka en stund först.Är rädd att köttet blir för torrt annars. Vad tror du om det, kommer detta att funka, jag menar med grytbitar av fläsk?

    Gilla

  23. Magnus på Matlyckan profilbild

    Riktigt trevligt recept. Tycker det är få rätter av nöt som kan konkurrera med en vällagad högrev.

    Gilla

  24. Ivana profilbild
    Ivana

    Har grytan puttrandes på spisen nu… Hoppas det blir bra!
    Jag funderar bara på.. Nu har ju löken och morötterna kokat i snart 2.5 timmar. De är ju totalt överkokta. Löken har nästan smält in i grytan? Ska det vara så? Återkommer om hur det smakade.

    Gilla

  25. Malte profilbild
    Malte

    Nu ska jag prov detta. Hoppas att det smakar lika gott som jag läser av alla kommentarer. Skriver hur min upplevelse var.

    Gilla

  26. Erik karlsson profilbild
    Erik karlsson

    Suveränt har lagat många gånger

    Gilla

  27. Thomas profilbild
    Thomas

    Gjorde denna gryta för några veckor sedan (blir en till i morgon). Min dotter åt den 4 dagar i rad, då hon även ville ha den 5é dagen var den slut:-) (Jag fick iaf smaka den 1 gång !!)
    Jag addade lite rödvin i grytan , tänkte denna gång även testa med lite dijonsenap.

    Gilla

  28. Anna profilbild
    Anna

    Hej! Tänkte fråga hur din gryta blir så mörk? Min blev jätte ljus när jag hälde i grädden??

    Gilla

  29. Nina profilbild
    Nina

    När det gäller vitlök, menar du vitlöksklyftor eller hela vitlökar?

    Gilla

Lämna en kommentar

Li här,

Välkommen till nya Kryddburken!

Let’s connect