Billigt

Kryddburkens vintergryta

Vintern är ju här i många olika skepnader med blåst, regn, några ynka minusgrader, glashala vägar o däremellan skiner solen och det droppar från stuprören… Södra Sverige ja… Ge mig en riktig vinter istället! Är så less på denna ”blöta” årstid på Öland med hund och lera överallt, på gården och i markerna som verkligen står i vatten. Jag är inte så duktig på att torka tassar längre, har ju inte så bra balans och Mr Bronco som älskar att gräva o krafsa i allt och därefter får med sig halva Öjkroken in varje gång han varit ute kräver en hel del ”fotvård” därefter…

Ja, skurhinken står framme dygnet runt, hatar verkligen denna ”blötperiod”…

Minusgrader tack! = Slipper torka tassar! Eller ännu heller sommar och grön, mjuk gräsmatta… 😉

Nåja, det är ju ändå vinter ett tag till och då ska man äta rejäla köttgrytor och mycket rotfrukter. Letade faktiskt bakåt i arkivet här på Kryddburken o till min förvåning har jag inte lagt upp detta recept till er… Skäms på mig!! Det är ju en sån super-dunder-god gryta, så enkel att göra och också att laborera med smaker efter eget tycke.
 Allt i ett dessutom som är himla smidigt. Gör grytan på spisen, eller i kittel över öppen eld ute i skogen. Gör den i slow cockern eller i gryta i ugnen. Vad som passar bäst.

 

Det här behöver du :

1 kg grytbitar av nötkött

2 gul lök

1 liten purjolök

4 morötter

4 palsternacka

1/4 bit rotselleri

1 grön paprika

4 lagerblad

1 msk fransk örtkrydda

1 msk torkad timjan

Tellicherry svartpeppar

Vitpeppar

2 liter vatten

1 dl oxfond

2 msk grönsaksfond

8 potatisar

 

GÖR SÅHÄR : 

Använd en rejäl stekgryta. Börja med att bryna grytbitarna så de får fin färg. Skala och skär lök, purjolök, paprika och rotfrukterna i bitar. Tillsätt i grytan tillsammans med de torkade kryddorna. Vänd runt ordentligt. Slå på vatten och fond och låt grytan puttra på låg värme med lock ca 2 timmar. Tillsätt potatis i bitar och låt stå ytterligare en timme på spisen. Smaka av med salt och peppar och rör ner ett par skedar svartvinbärsgele. Red av såsen med lite maizenamjöl utrört i vatten för tjockare konsistens.

 

Härlig vintermat som värmer och mättar.

 

Grytan innan jag slår på vätska. Det doftar helt underbart av alla kryddor.

 

Servera hårdbröd med Stureost till. Ett måste! 😉

Ett svar till “Kryddburkens vintergryta

  1. Anne skriver:

    Jag håller fullständigt med dig. Detta blötväder hör inte till favoriterna som hundägare. Mina hundar som inte är så mycket för att gräva och hålla på som er Bronco blir ordentligt smutsiga ändå. Helt oundvikligt här på landet. Minusgrader tills våren kommer, tack!
    Men köttgrytor är perfekta maten så här års. Älskar!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.