Grytor

Mustig vintergryta med rösti

1 kilo fina grytbitar i kyldisken på ICA! Visst är det lockande till att laga en mustig vintergryta såhär års när kylan kommit. Jag ska ge er ett riktigt gott recept som garanterat kommer värma förfrusna fingrar och kalla kinder. 😉

Jag har använt bitar av högrev, purjolök, morötter och färska champinjoner som bas i grytan. Smaksatt den med rödvin, tomatpuré, oxfond, grädde, vinbärsgelé och massor av peppar. Inga konstigheter men så vansinnigt god! Serverade den med rösti som jag stekt i ugnen under tiden grytan puttrat. Ett tips till en välsmakande söndagsmiddag kanske?

 

Det här behöver du : 

1 kg grytbitar (högrev)

3 tsk mortlad svartpeppar

1/2 purjolök

4 morötter

200 gram färska champinjoner

2 msk tomatpuré

4 msk oxfond

3 dl rött vin

3 dl grädde

3 dl vatten

2 msk röda vinbärsgelé

Örtsalt o peppar

 

GÖR SÅHÄR : 

Hetta upp en stekgryta. Klicka i smör och bryn köttet i omgångar så det får fin färg. Krydda med nymornad svartpeppar. Tillsätt purjolök, morötter och champinjoner. Vänd runt och låt få fräsa med nån minut innan du tillsätter övriga ingredienser utom vinbärsgelén. Låt sedan bräsera på medelvärme utan lock ca 2,5 – 3 timmar så köttet är riktigt mört. Slå på mer vätska om du vill ha mer sås i grytan, red eventuellt av med maizenamjöl utrört i vatten. Smaka av med vinbärsgelé, örtsalt och peppar.

 

Röstin har jag gjort av riven potatis, riven gul lök, salt och peppar och stekt i smord ugnsform i ca 1 timme i 175 grader.

 

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.