Färs

Köttfärsbiffar, stekt lök, gräddsås och råstekt potatis

När far i huset får bestämma ser en söndagsmiddag till Fars Dag ut just såhär. 😉 Jag gjorde en rejäl laddning biffar och stekte dom i ugnen. Av 1 kilo färs blev det tolv stora biffar så det räcker även till en gäng matlådor och som pålägg. Ja, han älskar allt med färs som ni vet så jag var beredd på önskemålet. 😉 Råstekt mandelpotatis till och gräddsås som fått koka nästan en timme, den ska ni prova för den borde nästan ätas med sked!

 

Stort grattis till alla er pappor idag på Fars Dag!

 

12 stora biffar

Det här behöver du :

1 kg blandfärs

1,5 dl vatten

2 dl havregryn

1 msk potatismjöl

2 ägg

3 msk kalvfond

3 msk bostongurka

2 tsk grillkrydda

Salt och peppar

 

GÖR SÅHÄR :

Blanda vatten med havregryn och övriga ingredienser till smeten. Rör ner färsen och låt stå i kylen ca 15 minuter. Forma till 12 runda biffar och lägg på smord ugnsplåt. Stek i ugnen ca 30 – 40 minuter i 200 grader. Ta ut en biff och kolla så att den är genomstekt, låt stå inne en stund till om det behövs.

 

Gräddsås :

2 msk smör

2 msk vetemjöl

2 dl vatten

3 dl grädde

spadet från 1 burk ärtor och morötter

2 msk grönsaksfond

1 msk kalvfond

1 köttbuljongtärning

1 msk vinbärsgelé

1 msk kinesisk soya

salt och peppar

 

GÖR SÅHÄR : 

Smält smöret och vispa  er vetemjölet. Tillsätt resten av ingredienserna och låt koka upp. Sänk värmen och sjud såsen ca 1 timme. Smaka av med salt och peppar.

 

Råstekt mandelpotatis, krispigt och gott tillbehör! Skär potatisen med skal i ca 0,5 cm tjocka skivor. Stek i lite olja på medelvärme ca 30 minuter. Vänd runt då och då och salta.

 

Servera med stekt lök, lingonsylt och gräddsås.

 

Smaklig måltid! 😉

 

7 svar till “Köttfärsbiffar, stekt lök, gräddsås och råstekt potatis

  1. Anne skriver:

    Nu snackar vi riktigt käk! Rejäl och god mat. 🙂

  2. Anna skriver:

    Men godaste gott! Potatisen görs den i stekpanna eller ugn?

  3. kryddburken skriver:

    Anna!
    Den steker jag i panna med lite olja och salt ca 30min.
    /Linda

  4. Henke skriver:

    Måste testas;) Ser riktigt gott ut! Tack för alla goa recept!

  5. ThomasJ skriver:

    Åhh Kära Jestanes! Det ser så gott ut att man kan dööö! Jag vill också ha!!!

  6. Mattias skriver:

    Jag följde receptet förutom att jag använde nötfärs och inte blandfärs. Suveränt gott, dom godaste biffarna jag ätit. Detta recept är från och med nu det jag alltid kommer använda! Tack!

  7. kryddburken skriver:

    Mattias
    Va roligt att höra!
    /Linda

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.