Kyckling

Tre frågor om kyckling!

I annonssamarbete med Svensk Fågel

Minns ni tidigare i somras då jag lagade plankstek med kyckling? En rätt som tilllagats flera gånger  sen dess och som blivit en favorit här hemma. Receptet hittar ni HÄR.

Eftersom jag uteslutande köper Svensk kyckling och funderat en hel del på vad det är vi köper och äter skulle jag bli glad om ni ville svara på tre frågor längre ner i inlägget.

Svensk fågel är en branschförening för svensk kyckling och kalkon. Där kan bönder, slakterier och kläckerier bli medlemmar men måste uppfylla en hel del krav från Svensk fågel. Endast medlemmar som uppfyller kraven och godkänns vid kvalitetskontrollerna får använda sig av kvalitetsmärkningen Gula Pippin som finns på varans förpackning.

Dessa krav kontrolleras noggrant och kontinuerligt och dess regler är skarpare än vad Sveriges lag säger. Det handlar bland annat om djurets hälsa, miljö och uppväxtförhållanden.

I och med att kycklingen är svensk blir det väldigt klimatsmart då ingen kyckling importeras från utlandet. Det ska även vara nära till slakteriet vilket är bra då djuren slipper långa transporter samtidigt som det är mer miljövänligt. Många bönder har även kretsloppsgårdar vilket innebär att kycklingens gödsel sprids på åkrarna där spannmål odlats vilket i sin tur skördas och används till foder och halm för att värma upp stallarna.

Svensk fågel är dessutom salmonellafri. För att göra det enkelt för dig som konsument är all kyckling och kalkon från Svensk fågel märkt med Gula Pippin. Smart och enkelt att hitta när du ska köpa kyckling.

 

 

1. Vad spelar in i ditt val när du handlar kyckling?

2. Vilken del av kycklingen gillar du bäst?

3. Vilka får använda sig av kvalitetsmärkningen Gula Pippin?

 

Kycklingplankan jag tillagade deltog även i en tävling och vinnarreceptet samt vinnarna hittar ni HÄR.

9 svar till “Tre frågor om kyckling!

  1. Annika Johnsson skriver:

    1. Helst närproducerad absolut Svensk
    2. Min nya favorit är Lårfilén
    3. Endast medlemmar i Svensk fågel som uppfyller kraven och godkänns vid kvalitetskontrollerna får använda sig av kvalitetsmärkningen Gula Pippin

  2. Lena Liden jonasson skriver:

    Att det är svensk kyckling, köper bara svensk och mestadels färsk
    hel kyckling men måste jag välja en del blir det lår
    bara producenter och medlemmar som uppfyller kraven och kvalitetskontrollerna

  3. Sara Drewsen skriver:

    1 att kycklingen är svensk, gärna eko.
    2. Lårfile eller innerfile
    3. Svensk fågel (svenskproducerat)

  4. Katarina skriver:

    Jag köper enbart svensk kyckling och gillar lårfilén, men är nyfiken på varför du väljer danskt fläskkött?

  5. Tobbe skriver:

    1. Måste vara svensk
    2. Kycklingfilé för att det är så enkel vardagsmat som går att variera i oändlighet
    3. Endast medlemmar som uppfyller branschföreningen Svensk fågels krav, och som godkänns vid kvalitetskontrollerna.

  6. Anki skriver:

    Svensk kyckling, gärna ekologisk
    Lårfile’ eller hel kyckling
    svensk kvalitetskontrollerad kyckling

  7. Katarina skriver:

    Glöm min tidigare kommentar om danskt fläsk, trodde jag var inne på en annan blogg

  8. Åsa skriver:

    1. Köper uteslutande svensk kyckling
    2. Lårfilén är nog godast, men bröstfile funkar bäst i resten av familjen och går att använda till så mycket olika rätter.
    3. Gula pippin använder medlemmar som uppfyller Svensk Fågels krav.

  9. Linduz skriver:

    Jag gillar bäst filéen. Och jag köper svenskt kött.
    Vad gott det såg ut med Kyckling planka. 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.