Billigt

Örtkryddade fläskkotletter i gräddsås

fläskkotletter_kotletter_bräsera_sås_gräddsås_skysås_recept_tips_middag_mat_husmanskost
Igår  eftermiddag gjorde jag riktigt god, hederlig husmanskost med kött och potatis och sås. Fina fläskkotletter med ben och fettkappa fick bräsera i buljong med goda örtkryddor och lök, därefter silade jag såsen och kokade upp med grädde som kotletterna sen fick ligga i. Det blev sååå galet gott alltså. Bland det bästa som finns!

 

4 – 6 port

Det här behöver du :

6 fläskkotletter med ben

Smör till stekning

1 gul lök

1 msk torkad timjan

1 msk torkad rosmarin

Svartpeppar

1 liter vatten

½ dl oxfond

 

Såsen : 

2 dl grädde

1 msk svartvinbärsgelé

Trocomare örtkrydda

Vitpeppar

 

GÖR SÅHÄR : 

Skåra fettkapporna på kotletterna och bryn i het stekpanna med smör, torkade örtkryddor, svartpeppar och hackad gul lök tills de fått fin färg. Lyft över i en större rymligare gryta och slå på vatten + fond. Låt koka upp. Sänk sedan värmen och bräsera ca 1½ – 2 timmar utan lock tills benen släpper lätt från köttet. Ta upp kotletterna och plocka bort benen. Sila skyn och häll tillbaka i grytan. Koka upp med grädde, svartvinbärsgelé. Red ev. av såsen med maizenamjöl utrört i lite vatten. Smaka av med örtsalt och vitpeppar. Servera med kokt potatis, kokta morötter, broccoli och haricot verts. Och vinbärsgelé förstås.

 

fläskkotletter_kotletter_bräsera_sås_gräddsås_skysås_recept_tips_middag_mat_husman

Bryn kotletterna tillsammans med örtkryddorna och lök.

 

fläskkotletter_kotletter_bräsera_sås_gräddsås_skysås_recept_tips_middag_mat_örtkryddor_steka

När de fått fin färg, flytta över dom till en större gryta.

 

fläskkotletter_kotletter_bräsera_sås_gräddsås_skysås_recept_tips_middag_mat_örtkryddor

Slå på vatten samt fond och låt bräsera ca 1½ – 2 timmar tills dom är riktigt möra.

 

fläskkotletter_kotletter_bräsera_sås_gräddsås_skysås_recept_tips_middag_mat_tillbehör

Plocka sen upp kotletterna och sila skyn. Häll tillbaka i grytan och vispa upp såsen med grädde och vinbärsgelé. Smaka av med örtsalt och vitpeppar. Lägg sedan i kotletterna i såsen till servering.

 

fläskkotletter_kotletter_bräsera_sås_gräddsås_skysås_recept_tips_middag_mat

Ät och njut. Detta är en klassiker jag bara älskar!

 

7

2 svar till “Örtkryddade fläskkotletter i gräddsås

  1. kajomida skriver:

    Min sambo säger alltid att han inte gillar ”sönderkokta” kotletter, men det gör jag, så det här blir det nog i helgen 🙂 Han brukar förresten ändå äta upp mer än en ”sönderkokt” kotlett; det är bara innan, när jag säger vad vi ska ha, som det inte smakar herrn i huset 😉

  2. Anna J skriver:

    Åh det här är en av mina favvorätter från min barndom. Och tack, nu vet jag vad jag ska ha till söndagsmiddag. 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *