Smörgåstårtor

Gör smörgåstårta själv – såhär mycket kostar det!

smörgåstårta_charkstubbe
Jag fick ett önskemål av en läsare att lägga upp ungefär vad det kostar att göra en smörgåstårta själv, en man enkelt kan göra till fredagsmyset till familjen utan några större krångel så jag har listat upp ingredienser och cirkapriser. Det är inga kampanjpriset så det går säkert att hitta billigare alternativ, jag har utgått ifrån vad det brukar kosta när jag handlar själv. Som ni också ser så är det inte allt man köper som går åt till en smörgåstårta utan det blir väldigt mycket över allt. Det är ju dock sånt som ofta går åt i ett hushålls såsom frukt, grönt och pålägg så en liten bonus blir det också på inköpen.

Den här smörgåstårtan räcker till 4-6 bitar, eller 3 STORA bitar. Det är tre lager fyllning.

En hel del av inköpslistan finns också säkert redan i ert kylskåp och vill man variera fyllning eller garnering så gör man faktiskt enklast och billigast i att använda det som redan finns hemma. 😉

Jag brukar säga att runt 300 kr kostar det ändå att handla till en smörgåstårta oavsett hur stor den är, det är ett bra riktmärke. Man tjänar på att göra en större tårta än en liten. Om man slår ut 300 kr på 6 bitar hamnar vi på 50 kr per bit vilket brukar vara genomsnittspris om du köper smörgåstårta på konditori eller i butik. Gör jag den dubbelt så stor med samma inköpslista hamnar vi på 25 kr per bit. 😉 Hänger ni med? Här är en liten skiss i alla fall.

Inköpslista 

  • 12 skivor vitt rostbröd (ca 25 kr jättefranska 1200 gram)
  • Bregott (ca 20 kr för 300 gram)
  • 3 dl grädde (ca 12 kr för 3 dl)
  • 3 msk majonäs (ca 16 kr för en tub 200 gram)
  • 4 kokta ägg (ca 25 kr 12-pack)
  • 5 msk mjukost (ca 30 kr 250 gram)
  • 2 hg rökt skinka (ca 30 kr 2 hg)
  • 1 burk konserverade mandariner (ca 17 kr 312 gram)
  • 1 näven vindruvor (ca 35 kr 500 gram)
  • 1 näven körsbärstomater (ca 12 kr 250 gram)
  • Salladsblad (ca 16 kr i kruka)
  • 12 skivor ost (ca 40 kr färdigskivad 300 gram)
    Totalt 278 kr 

Brödet brer jag med bregott på alla lager. Det är alltså fyra lager bröd till tre fyllningar. Första lagret med kokta ägg mosar jag ihop med lite smör och salt. Andra lagret brer jag på mjukost. Tredje lagret använder jag hälften av skinkan och finhackar den tillsammans med hälften av de konserverade mandarinerna och blandar allt med några matskedar av grundröran som består av en 3:a lätt vispad grädde samt majonäs, salt och peppar. Denna grundröra täcker jag också tårtan med innan jag garnera med salladsblad, ostskivor, skinkrullar, tomater, vindruvor och mandariner.

rund_smörgåstårta_lax_räkor_skagen
En av de lyxigare och dyrare smörgåstårtorna att göra själv är de med lax, räkor och skaldjur. Det här är en rund variant gjord på hönökaka, ca 12 bitar. Såhär ser inköpslistan ut för den :

Inköpslista 

  • 2 förp hönökaka (ca 25 kr/st 5 i varje)
  • Bregott (ca 20 kr för 300 gram)
  • 3 dl grädde (ca 12 kr för 3 dl)
  • 1 burk creme fraiche (ca 10 kr 2 dl)
  • 3 msk majonäs (ca 16 kr för en tub 200 gram)
  • 5 kokta ägg (ca 25 kr 12-pack)
  • 5 msk mjukost (ca 30 kr 250 gram)
  • 2 burkar räkor i lake (ca 40 kr/st a 170 gram)
  • 1 röd lök (ca 2 kr/st)
  • Stenbitsrom (ca 25 kr 80 gram)
  • 1 kruka dill (ca 15 kr)
  • 400 gram kallrökt lax (ca 100 kr)
  • Salladsblad (ca 16 kr i kruka)
  • 12 skivor ost (ca 40 kr färdigskivad 300 gram)
  • 1 citron (ca 4 kr)
  • Gurka (ca 15 kr)
    Totalt 460 kr

Alla brödskivor bres med bregott. Jag sätter ihop halvmånarna av hönökakorna till en rund botten. Första lagret fyller jag med en skagenröra jag gör på hälften av räkorna, en finhackad rödlök, en burk stenbitsrom, finhackad dill och 1/4 av grundröran som består av en 3:a lätt vispad grädde, majonäs och salt och peppar och även i den finhackad dill.

Andra lagret brer jag på mjukost. Tredje lagret fyller jag med kokta, mosade ägg med smör och lite salt. Sen ett lager bröd till innan jag täcker tårtan med resten av grundröran. Garnera med gurkskivor, rosetter av den kallrökta laxen, räkor, ost, salladsblad, citron och dill. 😛

5
yes

15 svar till “Gör smörgåstårta själv – såhär mycket kostar det!

  1. Anne skriver:

    Så himla fina! Det var längesedan jag gjorde smörgåstårta. Tycker det funkar bra att göra själva tårtan, men dekorationen är jag inte duktig på tyvärr. Och det är ju halva grejen med smörgåstårta om man frågar mig. Men det är väl bara att öva…

  2. Marie Rosenqvist skriver:

    Åh det ser så gott ut!! Sonen som fyller 6 år i januari ska alltid ha smörgåstårta på kalaset när släkten kommer 🙂 Funderar på att göra en själv till nästa år men vad kan man ha för grundröra i stället för grädde. Tycker det blir så jolmigt med grädde nämligen…

  3. kryddburken skriver:

    Marie!
    Du kan byta ut hälften av grädden till creme fraiche, eller alltihop om du vill. Vispa upp creme fraichen med elvisp så den blir lätt och fluffig sen kan du smaksätta med majonäs eller mjukost, salt o peppar.
    /Linda

  4. Mona skriver:

    Vad fina och goda tårtor,det var säkert 25 år sedan jag gjorde en,men det är ju så gott.Man kanske ska göra en nästa gång jag fyller år. Idag har jag ”din” skinkstek i lergryta i ugnen,ska bli mumsigt.

  5. Marie Rosenqvist skriver:

    Toppen, då ska jag prova det! Tack för en väldigt fin blogg med massor av goda recept 🙂

  6. ewa nilsson skriver:

    Du är ju superduktig, tack för all din inspiration. Ewa

  7. Suzanne skriver:

    En perfekt guide, kommer att sparas och skickas vidare till mina vänner 🙂
    Tack!

  8. Karin skriver:

    Vilket bra inlägg!! Perfekt med en ”spara” och en ”slösa” variant. Längtar förresten så till att jul-inläggen börjar trilla in. Bakar alltid ett knäckebröd som jag hittade på bloggen för några år sedan till jul… Bäst på julbordet är en knäckemacka med skinka och hemgjord äppelmos och senap. Mums! Är nog numera såpass att man kan kalla det en tradition.

  9. Linduz skriver:

    Bra frågat av läsaren. Jag har funderat på samma fråga.
    Jag gjorde en Smörgåstårta för några år sedan när jag fyllde år. Den blev lite för liten, det fanns inget kvar av den. I efterhand skulle jag ha gjort två stycken. Men det var första gången jag gjorde en egen också. Så man lär sig.
    Jag går ibland lite i tankarna vad jag ska göra till min födelsedag som är i februari. Sen tänker jag inte på det, för jag hinner tänka sen.
    Ska jag göra någon mer Smörgåstårta ska jag titta in här på dina.
    Dina smörgåstårtor ser riktigt goda ut. Du är duktig!

  10. emelie skriver:

    ooh vad bra att du skrivit ut hur mycket det kostar ! gjorde faktiskt smörgåstårtor när jag fyllde 25, men min släkt är vääääldigt stor så i år när jag fyller tror jag att vi satsar på massa plock. Blir dyrt att göra 3-4 smörgåstårtor =/
    men annars så är det största favoriten! Finns det nå godare än en riktigt god smörgåstårta??

  11. Lotta skriver:

    Har jobbat som kallskänka och gjort många smörgåstårtor i mitt liv och en fyllning som var klart gångbar och jättegod var:
    Man mixar rökt skinka till en grynig massa och blandar i crème fraiche eller matlagningsyoghurt smaksatt med pepparot till en lagom bredbar konsistens. Vill man inte ha det syrliga, kan man vispa lite grädde och ta hälften var.

  12. Anna J skriver:

    Vilket bra inlägg! Jag skulle nog våga mig på att göra en egen smörgåstårta om jag fick hjälp med att dekorera den. Fyllningen skulle inte vara något problem men jag har inget estetiskt sinne. 🙂 Som tur har jag en syster som är duktig på att göra smörgåstårtor så vankas det kalas så brukar hon fixa i ordning.

  13. Helena FREEDOMtravel skriver:

    Skrev precis en kommentar, men vet inte om den kom fram? Provar igen utan att ange min webadress (när jag anger den tror en del bloggar att det är spam). Godkänn gärna den första kommentaren om du hittar den, annars är det svårt att kommentera igen…

    Vi ska resa utomlands ett år (med vår husbil) och pratade om vilken man vi kanske kommer sakna… ”Smörgåstårta”, tyckte min man. (Har förstått på en utländsk kollega att det är en ganska svensk rätt.) Men vi kan ju göra själva! 🙂

  14. kryddburken skriver:

    Den första kommentaren kom aldrig ram till mig, bara den här!
    Ja visst, smörgåstårta skulle man sakna… När vi var utomlands var det stekt falukorv och makaroner och kokt köttfärssås vi saknade mest! 😉
    /Linda

  15. Maria skriver:

    Älskar din blogg och besöker den mer än gärna! Är den enda bloggen jag ens går in på 🙂
    Har gjort dina smörgåstårtor många gånger och de har alltid blivit populära! Har gett bort i födelsedagspresent, har fått beställningar och gjort till egen födelsedagsfest!
    Jag brukar handla på billigare affärer och lyckas på så sätt få ner priserna ganska rejält.
    Jag äter dock inte smörgåstårta själv så har ingen aning om hur dom smakar men betygen jag fått är att de är godare än något annat 😀 Så jag tackar dig!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Array ( [SERVER_SOFTWARE] => Apache [REQUEST_URI] => /2014/11/12/gor-smorgastarta-sjalv-sahar-mycket-kostar-det/ [PHPRC] => /storage/configuration/wrappers/70/165470/kryddburken.se/php.ini [PHP_FCGI_CHILDREN] => 0 [PATH] => /sbin:/usr/sbin:/bin:/usr/bin [PWD] => /storage/configuration/wrappers/70/165470/kryddburken.se [SHLVL] => 0 [PHP_FCGI_MAX_REQUESTS] => 5000 [FCGI_ROLE] => RESPONDER [REDIRECT_STATUS] => 200 [HTTP_HOST] => kryddburken.se [HTTP_ACCEPT_ENCODING] => x-gzip, gzip, deflate [HTTP_USER_AGENT] => CCBot/2.0 (http://commoncrawl.org/faq/) [HTTP_ACCEPT] => text/html,application/xhtml+xml,application/xml;q=0.9,*/*;q=0.8 [SERVER_SIGNATURE] => [SERVER_NAME] => kryddburken.se [SERVER_ADDR] => 10.160.2.24 [SERVER_PORT] => 80 [REMOTE_ADDR] => 54.159.202.12 [DOCUMENT_ROOT] => /storage/content/70/165470/kryddburken.se/public_html [SERVER_ADMIN] => root@localhost [SCRIPT_FILENAME] => /storage/content/70/165470/kryddburken.se/public_html/index.php [REMOTE_PORT] => 32352 [REDIRECT_URL] => /2014/11/12/gor-smorgastarta-sjalv-sahar-mycket-kostar-det/ [GATEWAY_INTERFACE] => CGI/1.1 [SERVER_PROTOCOL] => HTTP/1.0 [REQUEST_METHOD] => GET [QUERY_STRING] => [SCRIPT_NAME] => /index.php [HTTP_CONNECTION] => close [PHP_SELF] => /index.php [REQUEST_TIME] => 1480970498 ) Array ( ) Array ( )