Efterrätter

Världens godaste päronpaj

päronpaj_creme_fraiche
I helgen bakade vi en supergod päronpaj, typ världens godaste! 😛 När man inte har bär i frysen till goda dessertpajer får man botanisera på frukt och gröntavdelningen i affären. Päron är något som jag sällan bakar med men dessa små fina päron var så mjuka och goda så det fick bli en paj. Du kan självklart använda konserverade päron men färska går lika bra, bara de inte är stenhårda. Det blir lite mörkare i färgen än om du använder päron på burk men mycket godare och inte lika sötsliskigt! 😉

Det goda med pajer är ju också fyllningen, vilken smet eller smuldeg man använder. Här har jag vispat ihop en röra på creme fraiche och det blir ett mjukt, fluffigt täckte som fullkomligt smälter i munnen. Servera pajen ljummen med vaniljsås eller glass. Den godaste vaniljsåsen får du om du vispar ihop vanligt marsanpulver och mjölk till en sås och sen blandar med lättvispad grädde… 😉

Botten :
2 dl vetemjöl
0,5 dl strösocker
125 g smör
1 ägg

Fyllning :
ca 800 gram päron färska el konserv
2 ägg
1 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
2 msk vetemjöl
2 dl creme fraiche
Mandelspån

GÖR SÅHÄR :
Nyp ihop ingredienserna till bottnen. Låt vila i kylskåp ca 30 min. Tryck sedan ut pajdegen i en form, gärna med lös botten, ca 35-40 cm i diam.
Förgrädda pajskalet 15 min i 175 grader.

Skala o kärna ur päronen.
Vispa ägg, socker och vaniljsocker poröst. Rör ner vetemjöl och creme fraiche.

Lägg ut päronhalvorna i det förgräddade pajskalet. Slå på smeten. Toppa med mandelspån. Grädda pajen i nedre delen av ugnen ca 35 min i 175 grader.
Pudra över florsocker och servera med vaniljsås.

päron_baka_paj_päronpaj

päron_baka_päronpaj_paj_recept

världens_godaste_paj

päron_paj_recept_baka

världens_godaste_päronpaj_paj

päronpaj_baka_päron_paj

päronpaj_dessertpaj_päron

5

17 svar till “Världens godaste päronpaj

  1. Camilla.L skriver:

    Ser väldigt mumsigt ut 😀

  2. Cath. skriver:

    Åh den verkade riktigt god, den ska jag pröva vid tillfälle. Tack så mycket för receptet!

  3. Åh fy tusan Linda! Mums!

  4. Sara skriver:

    Låter smarrigt! Kanske lite fel säsong – här bågnar apelsinträden av frukt just nu – men förr eller senare ska jag absolut prova den här.

  5. kimmik81 skriver:

    Låter och ser alldeles supersmaskigt ut! M-å-s-t-e prova!!!

  6. Sofia skriver:

    Älskar päronkaka med stora bitar, blir såå gott med vaniljsås till eller glass!

  7. Beatrice skriver:

    Mums!
    Påminner om en paj jag gjorde på den tiden som jag kunde äta mjöl och mjölk. En liten skillnad dock. Jag hade 1/2-1 tsk stött anis i och det blev himmelskt gott. Jag fick hur många gissningar som helst på vad det var som gjorde den så ljuvligt god 🙂 och nu har du gjort mig sugen på något som är no-no 😉

    Njut av livet!

    Kram

  8. L skriver:

    Den här pajen verkade lätt att göra så vi drog igång den tidigare imorse, och vårt resultat blev inte så lyckat…
    Den doftade underbart men smakade inte särskilt mycket dessvärre. Nu gjorde vi vår egna smördeg men jag tror inte det spelade så stor roll??
    Ska det verkligen vara så lite mjöl i fyllningen? Konsistensen blev lite lös, som en matpaj…

  9. hanna skriver:

    Undrar också om det ska vara så lite mjöl?

  10. kryddburken skriver:

    L o Hanna!
    Mjölmängden stämmer dock, vet inte varför ni fick konsistens lös, kanske behövdes gräddas lite längre.
    /Linda

  11. Annica skriver:

    Tog turkisk yoghurt 10% i stället för creme fraîche Blev supergott och mindre fett 🙂

  12. jocke skriver:

    Jag gjorde den för någon da sen å den va inte så god men de kanske berodde på päronen…..men ska prova idag igen med päron i konserv idag 🙂 så jag ger den en chans till 😉

  13. jessi skriver:

    Degen funkade inte alls för mig. Kanterna föll ihop när pajskalet skulle förgräddas! Kan det vara så att man endast ska ha äggulan till degen?

  14. kryddburken skriver:

    Jessi!
    Nä, hela ägget ska med i pajskalet. Om du använt en pajform med hög kant så sjunker den lätt ner. Jag använde en form med en kant på bara 1,5 cm. Ett tips är att fylla skalet med ärtor när du förgräddar för att kanten ska hållas på plats.
    /Linda

  15. AM skriver:

    Tyvärr kan ej rekomendera denna paj dårlig smak konstigt pajskal . Den tänker jag inte göra igen

  16. britt-marie larsson skriver:

    Jättegod paj lagom söt har gjort den flera ggr alla älskar den I jag använde folie över degen när jag gräddade och degen satt kvar en favorit!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *