Billigt

Fylld franska med champinjonstuvning (vegetarisk)

fylld_franska_champinjonstuvning
Dags för lite 80-talsmat igen! Fylld franska på klassiskt vis har nog alla av min årskull (-78) ätit någon gång. En återkommande rätt när jag var liten men då fylld med köttfärs. Ni hittar det receptet med färs HÄR. Och en annan variant med bacon HÄR. Nu har jag dock rensat kylskåpet och fick fram både champinjoner, tomat, paprika och en liten kant ost av port salut! Den osten är verkligen den godaste att gratinera så på grund av den dök faktiskt tanken upp. 😉

En franska vitt bröd, gärna dagsgammal gör sig allra bäst. En fyllning/stuvning här i form av champinjoner och lök. Toppad med röd paprika, tomater och riven ost!

Nä, bättre ”mitt-i-veckan-mys” blir det faktiskt inte! 😛

4 port
Det här behöver du : 

1 helt franskbröd
150 gram färska champinjoner
1 gul lök
Salt & peppar
2 msk vetemjöl
2 dl grädde
2 dl vatten
1 tsk soya
1 tärning grönsaksbuljong
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR : 
Hetta upp en stekpanna. Fräs svampen utan smör tillsammans med löken tills svampen mjuknat och krympt. Tillsätt en klick smör. Vänd runt, salta och peppra. Pudra över vetemjölet (redning) och späd med grädde och vatten. Tillsätt soya och grönsaksbuljong. Låt såsen puttra ihop. Smaka av med salt och peppar. Ställ åt sidan så länge.

Dela franskbrödet på längden, gröp ur något i mitten. Fyll med stuvningen. Toppa med skivade tomater och paprika. Lägg på ”locket” och riv över ost. Gratinera ca 20-25 min i 200 grader.

champinjonstuvning_franska_fylld
Champinjon & lökstuvning puttrar…

franska_franskbröd
Dagsgammalt bröd. Skär av ”toppen” längs med hela.

champinjonstuvning_fylld_franska
Fyll med stuvning, toppa med skivade tomater, paprika och några ostskivor. På med ”locket”.

franska_fylld_champinjonstuvning
Riv över ost (port salut).

fylld_franska
Gratinera i ugn, ca 20-25 min i 200 grader. Färdigt! 😛

10 svar till “Fylld franska med champinjonstuvning (vegetarisk)

 1. BrittMarie skriver:

  Ser ruggigt gott ut, måste absolut prova. 🙂

 2. Kim skriver:

  Hej!

  Har följt din blogg ett tag nu och älskar den! Det ger en sån bra inspiration gällande matlagning 🙂

  Har en fråga angående soya: Vet du vad skillnaden är mellan kinesisk soya och japansk soya? Går det bra med vilken som?

  Ha en fin dag! 🙂

 3. Neta skriver:

  Skulle man inte rosta brödet i ugnen innan man fyllde det?
  Tror jag gjorde så på 70-talet 😉

 4. Ser grymt gott ut och är nostalgi på hög nivå. Själv är jag några år yngre än dig så jag minns även maten från 70-talet, både med glädje och förskräckelse
  t ex champinjongratinerad fläskfilé 🙂 eller leverbiff 🙁

  http://minlillakokvra.blogspot.se/2012/11/70-talsmat-jag-minns-att-jag-at-vad.html

 5. Trollmamma skriver:

  När vi gjorde den här rätten hemma var det med tonfiskfyllning. Och småfrallor, en per person. Har inget minne av att vi la på ”locket” heller, men det ska jag inte säga säkert. Attans så gott var det iallafall. Får nog ge mig på det själv nångång. Tack för tipset!

 6. Hej igen, var nog lite sömnig imorse när jag skrev min kommentar och hade nog en önskan om att vara yngre än vad jag är, men naturligtvis är jag ju ÄLDRE än dig, tyvärr 🙂

 7. Sandra skriver:

  Åhhh ser sjukt gott ut, och vad spännande ! Har inte hört talas om innan.. Jag fullkomligt älskar svamp, men får inte äta bröd just nu… 🙁 Sparas till arkivet iaf och hoppas kunna testa om en inte alltför avlägsen framtid !

 8. Charlotta skriver:

  Håhåjaja, denna klassiker! Det gjorde vi OFTA när jag var liten, och jag tycker det är lika gott nu också! :=)

 9. kryddburken skriver:

  Kim!
  Kinesisk soya och japansk soya skiljer så åt på så vis att den kinesiska är både saltare och tjockare i konsistensen. Den japanska är mer tunn och ljus och har mer sötma än sälta.

  Neta!
  Rosta brödet FÖRE har jag inte varit med om tidigare, men det kanske blir godare och frasigare så?

  Min lilla kokvrå!
  Leverbiffar…. 🙁 Men fy sjutton!

  Trollmamma!
  Ja men visst, portionsfyllda småfrallor är ju gott! Sen tyker inte jag att det spelar dom roll alls om du är yngre eller äldre än mig! 😉

  Sandra!
  Prova med bröd enl. lchf om det är därför du inte äter bröd.

  Charlotta!
  Hehe, gott, gott!
  /Linda

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.