Ris, Pasta & Nudlar

Vegetarisk pasta med sparris i krämig sås

sparris_pasta_krämig_sås

För länge sen jobbade jag tillsammans med en kvinna från Holland. Det var himla intressant för vi pratade såklart en hel del mat och recept i och med att vi lunchade ihop då och då och hon hade den ena roliga matlådan med sig efter den andra. Alltid spännande!

Man tänker annorlunda i Holland när man planerar mat berättade hon.

Man tänker GRÖNSAK först och sen resten… Till exempel kunde hon bli jättesugen på endiver bara sådär?! Eller typ spetskål och så planerade hon maträtten efter den grönsaken, eller salladen och allt lät faktiskt ruskigt gott när hon beskrev det, men ganska svårt…?! Man kanske bara är ovan? Eller hur tänker ni?

Här i Sverige tänker vi oftast pasta, potatis, kött, korv, fisk, kyckling etc och sist av allt grönsaker! (Japp, jag är en av alla som tänker så!) Så hennes tankegångar tyckte jag såklart var både grymt intressant och imponerande och kunde inte för min värld förstå hur hon lyckades att komponera ihop veckans alla middagar och matlådor om man tänkte så… Det kan jag inte än idag!

Jag tänker ofta på henne och ”hur hade hon tänkt nu liksom??!” Sen FÖRSÖKER jag i alla fall göra det bästa av det… Så, här kommer en sån tanke fast i slutänden blev det liksom att jag hade tänkt på svenska ändå… Ja, godaste pastarätten på länge i alla fall…. 😛

Det här behöver du :
Kokt pasta till 4 port
1 dl nötter (hasselnötter + valnötter
1 msk smör
250 gram grön sparris
200 gram sockerärtor
1 bukett broccoli
1 vitlöksklyfta
2 msk balsamvinäger
2 dl creme fraiche
Salt & peppar
½ kruka persilja
Lagrad ost

GÖR SÅHÄR :
Rosta hasselnötterna i torr, het stekpanna. Hacka fint med vass kniv. Koka pastan al dente. Koka/förväll sparris, sugarsnaps och broccoli i en annan kastrull i saltat vatten ca 2 min. Smält smör i stekpannan och fräs sedan på sparris, sugarsnaps och broccoli. Finhacka vitlöken och tillsätt. Slå på balsamvinäger och creme fraiche. Salta och peppra. Låt koka upp. Tillsätt pastan, nötterna och finhackad persilja. Rör om. Servera med en god lagrad ost.

veg_pasta_sparris
Förberett!

vegetarisk_pasta_sås
Efter att sparris, broccoli och sockerärtor har fått koka lätt i saltat vatten får dom fräsa på i stekpannan med vitlök, balsamvinäger, salt och peppar.

pasta_krämig_sås_sparris_nötter_vegetarisk
Creme fraiche och nötter åker i… Är man nötallergiker kan man byta ut dom mot solrosfrön som man rostar lätt i torr panna.

pasta_sås_krämig_godaste_sparris
Finhackad persilja strax före servering.

pasta_pastasås_broccoli_sparris_nötter
Smaklig måltid!

vegetarisk_pasta_sås
Riven chiliost på toppen för den som vill ha de. Prova detta recept, det är verkligen vansinnigt gott!!!! 😉

1
yes

10 svar till “Vegetarisk pasta med sparris i krämig sås

  1. Det ser verkligen gott ut! 🙂

  2. Anna/Frostrosor skriver:

    Vilken mumsfilibabba-pasta! Valnötter och pasta funkar ju så himla bra ihop. Och ja, jag tänker nog också sällan grönsak först. Kan hända om det handlar om rödbetor eller kål. Men annars så blir det oftast proteinet eller kolhydraterna jag planerar efter.

  3. agneta skriver:

    tack ,blir middag imon.:))
    ser riktigt gott ut.

  4. Så häftigt, vilket kul sätt att fundera över matplanerna. Tänk att det ändå skiljer så, det är väl inget man tror egentligen. Vi tänker också först lite som du typ lax eller torsk, kycklingfilé eller hel osv…
    Men oavsett hur du tänkt här så ser det ut att ha blivit ett oerhört gott resultat!

    Kramar

  5. Det ser fantastiskt ut verkligen! Bra tips där med rostade solrosfrön istället för nötter – det faller nog mig mer i smaken tror jag.
    Här planerar jag alltid efter proteinet, och precis som du säger så kommer grönsakerna i sista hand… Spännnande tanke att tänka ”baklänges”.

  6. kajomida skriver:

    Blev genast sugen när jag såg bilderna! Men i min fantasi så låg det en fin bit lax på tallriken också 😉

    Att tänka ”baklänges” är inte lätt, men ibland kan man ju bli sugen på spenat, rotmos eller blomkål osv. och då ”bestämmer” ju också grönsaken eller rotfrukten vad det blir för mat…

  7. Erica skriver:

    Vi äter bara vegetariskt så det kanske är ”fusk”, men jag får nog oftare inspiration av grönsaker än mina vänner som är ”köttisar”.

    Och när jag har ”godisförbud” (alla sorters sötsaker) så blir jag oftare sugen på grönsaker! Jag tror att hjärnan blir lite mer allert när sockerberoendet inte är aktiverat. 🙂

    Fast jag håller med, jag tänker oftast ris, pasta, potatis, couscous först. Sen protein (veg såklart) och sist sås och grönsaker.

    Men jag ska försöka träna upp det där ”baklängestänket” lite! Kanske ha en dag i veckan där grönsakerna får briljera och spela första fiolen.

    Jag tror faktiskt det är nyttigt som hjärngympa! 🙂

  8. Solveig skriver:

    Verkligen bra att öva sig att planera från grönsakshållet. Det behövs inte mer än en vegetarian i sällskapet för att måltiden ska få den prägeln. Sedan kan man ju komplettera med något animaliskt tilltugg för dem som vill.

    Angående ärterna tycker jag det vore bra om vi lärde oss använda de svenska benämningar vi faktiskt har. Dessa ärter med söt smak och tjock balja hade jag odlat i många år, när handeln plötsligt introducerade dem och det påstods att de inte har något svenskt namn. Helt fel – det finns t.o.m. två att välja på – brytärt eller salladsärt. (Sockerärten har tunnare balja.)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.