Grytor

Kalops Husman – som jag längtat efter dig!

fransyska_kalops
Igårkväll ropade jag in herr ”Kalops Husman” i köket! Jösses va roligt med sånt besök, å som jag längtat efter att stå å pula med köttgryta igen, smaka a, krydda, puttra på, röra, reda, smaka av igen osv osv… 😛

En riktigt vällagad, långkokt kalops med fint kött från fransyska som fått småputtra på spisen i timmar, doften av kryddpeppar och lagerblad, en buljongsås som är så god att den går att äta med sked, och potatisen till, och mina älskade burkchampinjonerna… Ja, ni känner mig, jag kan inte va utan dom en dag till nu! 😉

Fy, bubblans så gott och till detta pressgurka, rödbetor och söt vinbärsgelé… Blunda o njut… Gillar ni kalops??

Upp med handen alla som kokar sin egen kalops!?
Är vi så många kvar egentligen??

12 port
Det här behöver du :
4 kg fransyska
Smör till stekning
3 gula lökar
2 röd lök
½ purjolök (med grön blast)
5 morötter
1 msk hela kryddpepparkorn
2 tsk hela vitpepparkorn
5 lagerblad
2 msk tomatpuré
2-3 liter färdig köttbuljong, gärna hemmagjord alt. tärning/fond + vatten
2 msk mushroom soya
Soya color efter färg o tycke
Maizenamjöl + vatten till redning
Salt & peppar
En gnutta socker
2 burkar hela champinjoner

GÖR SÅHÄR :
Putsa och skär köttet i grytbitar, bryn i stekpanna lite i taget och lägg sedan över i en större gryta efter hand. Slå på vatten så det precis täcker köttet. Låt koka upp på medelvärme & skumma av noga. du får skumma av i omgångar, ca 30 min, så du får en klar fin buljongsås sen.

Tillsätt buljongen. Inte allt på en gång eftersom vätskan kokar bort lite efter som. Späd på mer lite då och då istället.  Soya och ev. soya color för färgens skull. Skala och skär lök, purjo och morötter i grova bitar. Bryn i stekpanna på hög värme tillsammans med kryddpeppar, vitpeppar, lagerblad och tomatpuré. Häll sen över allt i den stora grytan med köttet.

Koka kalopsen på svag värme ca 3½-4 timmar tills köttet är riktigt mört. Jag vill ha extra mört kött som bara faller isär så tiden är en smaksak.

Red grytan med maizenamjöl utrört i lite vatten. Smaka av med salt & peppar och en gnutta socker. Tillsätt 2 burkar hela champinjoner. Servera till kokt potatis eller potatismos, pressgurka, rödbetor & vinbärsgelé!

Det här är mitt ”standard-recept” där långkok, nötkött, lök, morötter, klar buljong, kryddpeppar och lagerblad är A och O. Sen är det förstås alltid kul att laborera med smaker med tomatsås, chili, vitlök etc. men då kallar jag det bara för köttgryta… En kalops är en kalops! 😛

lök_morötter_kalops
Lök, morötter, purjo, kryddor och tomatpuré får fräsa ihop i stekpannan några minuter innan dom åker ner i kalopsen.

koka_kalops_grytbitar
Köttet är brynt och här jag precis hällt på lök och morötter som fått fräsa i stekpannan tillsammans med kryddorna.
Nu ska de koka läääänge, lääänge… 😉

kalops_recept
Såhär vill jag ha min kalops. Några stora, hela bitar finns kvar men såsen ska vara en riktigt köttsås med mört kött. Till hemmagjort potatismos är detta bland det godaste som finns! 😛

18 svar till “Kalops Husman – som jag längtat efter dig!

 1. Jag har gjort det en gång och gör det gärna igen. Hade till och med egeninlagda rödbetor till. Undrar hur många hursmorspoäng man får för det?!;)
  Så gott! Ska absolut göra kalops snart igen!

 2. Britt-Inger skriver:

  Det är klart att man kokar sin egen kalops även dillkött. Det är ju bland det godaste som finns. Jag gör på älgkött eftersom vi är jägare i familjen.

 3. Anna skriver:

  Åh ja – grytor är väl bästa bjudmaten! Godast dagen efter.

 4. Lina skriver:

  Jag gör egen kalops, hur gott som helst! Och gladast är nog min sambo som älskar alla sorters grytor, långkok och framförallt KÖTT! 😀

 5. Ani Berggren skriver:

  Kalops är en underbart god gryta med mycket kryddpeppar och egen inlagda rödbetor,gillas av hela familjen och jag lagar den lite då och då på vintern dock utan champinjoner!

 6. Malin J skriver:

  Älskar att göra långkok. Som du skrev man återvänder och smakar, rör, tittar och luktar.

 7. Saralito skriver:

  Åh, vi älskar kalops och lagar det då och då, dock utan champinjoner. Och så tycker jag inte om rödbetor heller, men egeninlagd gurka till är en självklarhet. Och så gelé såklart. Den har jag aldrig testat att göra själv, utan det sköter affären så bra åt mig 🙂

 8. Anna/Frostrosor skriver:

  Klart jag gör kalops! Brukar mestadels göra den på högrev. Och gelé ska det vara påtalar barnen om jag glömt att ställa fram en burk. Nu är tyvärr den hemkokta gelén slut, så vi kör på butikens men det går nästan lika bra.

 9. Rebecca skriver:

  Stolt kalopskokare!

 10. Cizzi skriver:

  Självklart kokar man kalopsen själv! Dock får den bli utan champinjoner efter sambon inte gillar det.

 11. Malin skriver:

  Klart man kokar kalops, min är dock simplare, jag kokar min på kött, vatten, kryddor (lagerblad och kryddpeppar) och reder av med lite mjöl. Viktigt dock att köttet har benet kvar för annars blir smaken lite tunn 🙂 Så enkelt och så vansinnigt gott

 12. Åsa skriver:

  Kokar naturligtvis egen Kalops! Är ju så gott. Gillar grytor till middag då det är bekvämt och ungarna äter det mer än gärna. Men de äter ju i och för sig det mesta mer än gärna och i väldigt stora lass men så tränar de ju en väldig massa timmar i veckan båda två…. Mycket mat blir det 🙂

 13. Lilltilda skriver:

  Jag har bara ätit/gjort på älg eller rådjur. Borde vara en rätt jag älskar men det är något som inte klickar med mig. Beror antagligen på hur jag/mamma gör den. För mycket lök och såsen lite för smaklös och halvgenomskinlig. Brukar klirra det med en gräddskvätt och mängder med vitpeppar när jag värmer upp den 🙂

  Din ska testas. Verkar väldigt mustig och god!

 14. Camilla skriver:

  Hand upp! Jag kokar egen kalops lite då och då. Mumsigt!

 15. Sara skriver:

  Ja absolut!!! Kalops blir supergott i min ”slow cooker”. Dillkott ocksa….vilken gryta som helst for den delen 🙂 ser smaskigt ut, man kanske ska sla till efter all skinka och kalkon. Gott Slut 🙂

 16. therese skriver:

  Åh vad gott! Nu är det alldeles för länge sedan sist, blir snart ett kalopskok tror jag bestämt :)))

 17. ELIZA skriver:

  Kokar också kalops själv! Blev såå sugen när jag såg Din bild! Sagt och gjort,köpte fransyska, men ,men, kokade i tre timmar ,men inte gick den sönder som din köttbit!! Har alltid köpt märgpipa tidigare,som blev som på din bild..Jag skär ner morötter i grytan som får koka lika länge som köttet. Vet inte om jag hittat på det själv, eller nåt minne från moderns matlagning…Ha de bra!!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.