Spagetti i gräddig tomatsås


Ett lyft för smaklökarna är denna härliga tomatsås som fått puttra ihop med en skvätt grädde. Massor med smak av härliga plommontomater, olivolja, vitlök, balsamvinäger och honung. Den tunna spagettin lyfts ner i pannan direkt från kokvattnet. Smidigt, enkelt & vansinnigt gott. ;-)

Jag föredrar plommontomaterna, både de stora och små. Dom är söta och har en djup röd färg och smakar ofta mer tomat än de vanliga runda, eller kvisttomaterna.  Vilka tomater brukar du köpa såhär års? 

4 port
Det här behöver du :

4 port spagetti (Barilla Capellini, tunn spagetti)
2 msk olivolja
6 stora plommontomater
1 gul lök
2-3 vitlöksklyftor
1 knorr fond du chef grönsaksbuljong
2 tsk honung
1 tsk mörk balsamvinäger
Svartpeppar
1½ dl grädde
2-3 dl vatten från den kokande spagettin
ev. salt

GÖR SÅHÄR : 
Skölj och skär tomater i mindre bitar. Finhacka lök och vitlök. Hetta upp en stekpanna med olivolja. Fräs på tomater, lök och vitlök. Tillsätt en fond du chef grönsaksbuljong. Ringla över honung och tillsätt balsamvinäger och några varv med svartpepparkvarnen.  Låt allt få fräsa ihop några minuter tills löken blivit mjuk. Sänk värmen och tillsätt grädde, låt koka ihop. Späd med pastavatten till önskad konsistens och tillsätt spagettin. Vänd runt. Smaka av med salt och svartpeppar. Servera!


Fick tag på superfina, saftiga plommontomater. Dom är lite sötare i smaken och passar perfekt i en pastasås.


Vitlök såklart! :-P


Nu skulle ni känna doften av olivolja, tomater och vitlök… Mmmm….


Sen får det puttra ihop med lite honung, balsamvinäger…


En skvätt grädde och pastavatten, sen i med spagettin och vänd runt! Pastavattnet innehåller stärkelse från pasta och reder såsen till en krämig konsistens.


Sådär, klart att servera!

Print Friendly

19 reaktion på “Spagetti i gräddig tomatsås

  1. Pingback: Blogged.se – Sök efter bloggar» Blog Archive » Spagetti i gräddig tomatsås

  2. Tack för en otroligt bra och inspirerande blogg! Här kommer jag kika in många gånger när jag har slut på idéer…
    Ha det gott, /Maja

  3. mmm, både låter % ser mumsigt ut.
    Jag fördrar babyplommontomanter eller romantica just för smakens skull.

    Här hemma har jag på sistone lagat köttfärssås med rödvin, babyplommontomater & vitlök som puttra en evighet :) Blir riktigt smarrigt det mer.

  4. Jag hade nog gärna haft lite köttfärs i tomatsåsen också, alltså mer som köttfärssås med mycket tomatsmak, men det ser otroligt gott ut! Att pastavattnet reder såsen visste jag inte, tack för det tippset! Och vitlök är verkligen aldrig fel ;-)

  5. Det verkar jättegott! Får prova någon gång när sambon inte är hemma, han äter nämligen vare sig tomater eller vitlök.

  6. Men alltså, det låter och ser så vansinnigt gott ut, det ska vi absolut göra som fredagsmiddag inom kort.
    Romanticatomater blir det oftast här, annars plommontomater.

  7. Det här såg förbaskat gott ut!
    Självklart måste jag också pröva mig på detta, får bjuda familjen på lite god fredagsmiddag imorgon :)
    Tack för ett härligt och (förhoppningvis) tokgott recept!

  8. ”Valfri svordom eller annat styrkeord” i min låda vad gott! Helt och hållet i min smak som älskar både tomater och pasta. Tack!

    Ska det göras soppa, sås och liknande med tomaterna, och inte färska t.ex. i en sallad, då kan jag gärna använda övermogna tomater som ratas av andra i grönsaksdisken. Plommontomater smakar lite mer, så gärna dem!

    Ha en trevlig helg!

  9. Testade detta recept idag och måste säga att det blev riktigt gott med alla smaker! Nästa gång ska jag testa ha i hackad ölkorv också! Tack för tipset :)

  10. Den här pastarätten var något av det godaste jag någonsin ätit. Jag har aldrig vågat ha i pastavatten i mina pastasåser, men detta recept följde jag till punkt och pricka och guuuud så gott det blev! En klar fem poängare!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>