Bröd

Äppelbröd


Men hej! 😀 Mår ni bra?
Här har ni en trött kryddburkare ikväll… Tror inte jag orkar hålla mig vaken så mycket längre till nu. Somnade strax efter 05 i morse och hade ett viktigt möte i Kalmar idag vid lunch så det gick inte att sova fram nåt vidare heller. Trött som en liten smurf, upp och duscha och komma till liv och sen iväg.

Vi passade också på att luncha när vi ändå var i storstan, det blev grekisk buffé på Zorbas. En liten uppladdning inför oktober-resan minsann och vi är fortfarande mätta! 😉

Skördefesten närmar sig med stormsteg, bara 3 veckor kvar och såklart måste vi börja kika på alla härliga höstrecept som finns i arkivet också. Det här är en favorit i repris som verkligen passar bra såhär i äppeltider. Grovriv äpplen med skalen på och blanda ner i matbröds-degen. Blir ett saftigt och smakrikt bröd tillsammans med kryddor som kanel och pommerans. Prova att laborera med dina egna favoritkryddor!

2 limpor
Det här behöver du :
1 pkt jäst (50 gram)
100 gram rumsvarmt smör
5 dl mjölk
250 gram grovrivet äpple
1 dl lönnsirap
ca 1 kilo Manitoba cream (eller vetemjöl)
Kryddning : 2 tsk kanel eller pommerans + 1 tsk salt

GÖR SÅHÄR :
Smula jästen i degbunke. Gärna maskin med degkrok. Ljumma mjölket till 37 grader, fingervarmt. Lös upp jästen med mjölken och tillsätt det rumsvarma smöret. Vänd ner äppelrivet och ca hälften av mjölet + kryddor. Arbeta degen länge, minst 10 min. Tillsätt mer mjöl efter hand. Spara lite till utbakning. Låt degen jäsa i bunke till dubbel storlek, ca 45 min. Ta upp på mjölat bakbord och arbeta degen smidig för hand. Använd mer mjöl om det behövs. Forma till två limpor och lägg i smorda brödformar. Låt jäsa under bakduk ca 40 min. Grädda i 170 grader (varmluft) ca 50 min.


Saftigt äppelbröd med frasigt yttre. Det här måste ni prova! 😛

10 svar till “Äppelbröd

 1. Har också gjort äppelbröd idag fast med filjmölk och bikarbonat. Ska testa ditt recept framöver. Önskar dig en fortsatt trevlig afton och helg!

 2. *filmjölk ska det stå och inget annat! 😉

 3. Anna/Frostrosor skriver:

  Åh, så härligt det ser ut! Vilka fina, höga bröd!

 4. Ida skriver:

  Ikväll serveras det hemkokt (såklart) risgrynsgröt och nybakt äppelbröd här i smålandskogarna! Brödet är SÅ gott! Kommer garanterat göras fler gånger, saftigt & alldeles luftigt och fint. Tack för ännu ett toppen recept!

 5. Victoria skriver:

  Mmm så gott:)ha det toppen!!
  Kram från Victoria på http://www.victoriasprovkök.se

 6. Anne Persson skriver:

  Låter supergott..!!! Att baka med Manitoba cream är ju helt underbart, brödet blir ju dubbelt så stort och helt underbart gott.

  Anne

 7. milla skriver:

  V9ilket härligt recept spara det 🙂

 8. Maria skriver:

  Tack för jättebra recept på bröd med äpple. Det blev mycket gott, och stort!
  /Maria, Vallentuna

 9. Madde skriver:

  Jag har provat det receptet en gång, gillade inte när det var kanel i, men annars bra bröd. Fluffigt och gott med manitoba cream.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.